След София, и във Варна се оказа, че сградите не са защитени от мълнии

Според специалисти така е и в малките населени места
29 сеп 2022 09:56, Петя Славова
22
След София, и във Варна се оказа, че сградите не са защитени от мълнии
Снимка: БГНЕС

След като в София мълния уби трима души, а четвърти получи изгаряния, специалисти отново алармираха, че малко сгради в страната имат мълниезащитни системи.

Още по темата
Оказва се, че такъв проблем има и във Варна. Експертите предупреждават, че хората в блоковете и къщите в града разчитат предимно на стари гръмоотводи, а в по-малките населени места постройките нямат дори и такава защита.

"Няма точна статистика, но според мен около 70% от сградите не само във Варна, но и в цяла България нямат гръмоотводни системи. 25-30% имат, това са новите сгради. Всички стари сгради нямат такива или са с остарели и амортизирани системи", коментира пред БНТ инж. Иво Иванов, управител на фирма за изграждане на мълниезащитни системи.

По думите му, системите са два вида - конвенционална и активна. По-съвременната такава и по-ефективна система е активната и нейната инсталация струва между 2000-3000 лв., като издържа над 35 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: мълниисградизащита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ПРИ ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ ПЛАШАТ С АДМИНИСТРАТИВНИ АКТОВЕ ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ И НАЛАГАТ БЕЗУМНИ УСЛОВИЯ ЗА ПАСПОРТИЗАЦИЯ НА СГРАДИТЕ ПО 800 ЛВ НА АПАРТАМЕНТ ЗА НЯКАКВА ХАРТИЙКА ДЕТО И КИНЕФ НЕ СТАВА!!! 600 ЛВ ВЪЖЕ МЕДНО ЗА ЗАЗЕМЛЕНИЕ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ - А СЕГА ?!!!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един мълниеотвод действа в радиус на 7 метра. Това, че сградата има защита, не означава, че всички наоколо са защитени, особено паркове и метални детски площадки.
16
0
 
0
 
! Отговори
Васко преди 1 година
Всяка зграда е като "клетка на Фарадей".
15
0
 
5
 
! Отговори
киро преди 1 година
Негодници сме и такива ще си останем........жалко!
14
0
 
10
 
! Отговори
666 преди 1 година
Язък за хубавата земя!!!Не я заслужаваме изобщо!
13
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 1 година
До: номер 12 "Сега топлата вода за двостаен апартаменет и три-членно семейство е 65 лв." Това от кое село е? Отделно, не се пише "двОстаен" а "двУстаен" апартамент.Виждам, че на поне две места си го написал, тъй че едва ли е печатна грешка.На моя апартамент, тристаен, 100 квадрата, последната ми фактура за водата е 55 лева.За същия период миналата година фактурата ми е 58 лева.Нещо друго да има нужда да цитирам?
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видиш как ще се чувстваш като ти дойде сметката за парно през декември.Всичко изброено ще изглежда като детска игра.Сега топлата вода за двостаен апартаменет и три-членно семейство е 65 лв..Миналата година беше 25 лв.Сега ще вдигнат цената с 60% .При тези обстоятелства парното за двостаен апартамент за месец ще излиза около 400 лв. За 4 месеца общо 1600 лв. Плюс два месеца по 200-300 лв.Ще искаш да се гърмнеш.Тока и вода .На месец приготви 500- 600 лв.за тези три неща Ще си искаш гърм да ...
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Припуснал си,че и военен самолет да тимпадне на главата.За два -три месеца падар два военни самолета.А ние имаме още поне 30.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само на късмета трябва да се разчита,на себе си и на нищо друго.Всеки сам се оправя.
9
3
 
1
 
! Отговори
Защита преди 1 година
За да си защитен от мълния....трябва небостъргач/и и мълнията никога няма да стигне до спирката....
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това вече е върха на айзберга.В България да си жив е въпрос на късмет.На улицата може да те прегазят,гърм може да те удари,шахта да те убие с ток,фонтан да те убие с ток,полицай закриля пресръпници с наркотици,прокурора казва шефе на премиер,президента според външни медии е Руски шпиони,Бившия премиер от ГЕРБ според чужди медии е свързан с Ердоган и Путин.Какво да кажа е без значение.Сам съм виновен че живея тук.Никой не ми е виновен.
7
1
 
10
 
! Отговори
Депутатите преди 1 година
Да не са отворили нова фирма която внася медни плочи за заземление, че такава реклама ...
6
1
 
3
 
! Отговори
бг смешки преди 1 година
До специалистабсолютно сте прав но българите не спазват никакви закони и разпоредби ...от там идват големите проблемите у БГ-то ...жалко за БГ
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли ще има БУМ на имоти?
4
0
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
няма такава държава ....
3
0
 
6
 
! Отговори
специалист преди 1 година
Ами във всеки инвестиционен проект задължително трябва да има предвидена и мълниезащитна инсталация. Мълниезащитата (активна или конвенционална) се свързва към заземителна инсталация на сградата и за това си има нормативни изисквания според ЗУТ. Тези инсталации трябва да се проверяват от сертифицирана лаборатория, която да издава съответните протоколи от измерванията на заземленията.Всеки може да се загледа по покривите и да види има или няма такива прътове.Дали са изправни обаче не се знае.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такава мълниезащита, която да предпазва от мълния, група хора с петдесет сантиметрови ножове с метални остриета,скупчили се под дърво. А и чудо голямо,тези даже не ги знаят кои са,нито имена, нито от където са.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде ся по 500 лв от всеки живущ както ще стане с техническите паспорти 2032 г