Йотова: Спасяването на българските евреи принадлежи на световната памет

Призова да се знае повече за това
9 мар 2023 17:07, Росен Стойчев
38
Йотова: Спасяването на българските евреи принадлежи на световната памет
Снимка: БГНЕС

Илияна Йотова участва в откриването на международна конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“
 
„Недостатъчно се знае за светлия пример на България, която спаси своите евреи. Този безпрецедентен акт принадлежи не само на българската, а на световната памет.

Още по темата
Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени българи преди 80 години моята страна спаси над 48 хил. евреи. “ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на международна конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“. Организатори на конференцията са Софийският университет, посолството на Държавата Израел, Министерството на външните работи, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите в България, Федерацията на ционистите в България. Йотова поздрави Министерския съвет, в частност Министерствата на културата и външните работи за амбициозната програма за отбелязването на паметната годишнина.
 
„Обща е целта ни – да знаем и помним уроците на историята. Задачата ни е още по-важна днес, когато в Европа, в света, в България обилно се лее реч на омразата, надигат се  настроения, следващите една след друга кризи подхранват  отричането, а отстояваните от десетилетия човешки права днес се потъпкват без свян“, изтъкна вицепрезидентът.
 
„В дълг сме към историята, към хората, които застават открито в защита на еврейското население и се обявяват против антиеврейското законодателство и подготвяната депортация. Познанието за значимата роля на представителите на българските юридически среди трябва да излезе извън рамките на професионалната гилдия“, призова Илияна Йотова. Тя посочи, че освен фактите трябва да се проучат задълбочено мотивите, които са водили спасителите на българските евреи. „Колкото повече знаем за тях, толкова по-категорично няма да допуснем да се повтори“, категорична е вицепрезидентът.
 
„Национална гордост е спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта! Гордост е, когато в Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим прочетеш написано с големи букви „България – страната, в която еврейското население беше спасено“, посочи вицепрезидентът. Тя подчерта, че в различни европейски страни отделни личности въстават срещу Холокоста, но единствено в България той среща съпротивата на общественост и институции и с парламентарен акт е спряна депортацията на евреите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Спасяването на 48000 бг евреи в последния преди подготвената депортация от бг нацисти с одобрение на царя към лагерите на смъртта, е чудо благодание на спешна намеса на няколко праведни българи като свещеници, министри и др. за съжаление останалите около 12000 са предадени на Хитлер и веднага унищожени в Треблинка. А всички 60 000 бг евреи са били наклеветели лъжливо,ограбени изцяло, а успешните бизнесмени от тях дори осъдени с измами на затвор,дори смърт, за да се узакони пълното им ограбване
23
3
 
4
 
! Отговори
Пак лъжи и заблуди преди 1 година
Спасяването на българските евреи се дължи на Цар Борис,д-р Дренски,съветникът Лулчев и най вече на Петър Дънов.След 9-ти Септември комунистите на Кремъл си присвоиха спасяването,забравяйки че преди всичко по време на ВСВ са извършвали единствено убийства на цивилни невинни български граждани,и атентати срещу държавници и духовници.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
смърт на капитализма
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
долу капитализлът и фашизмът най нечовешките строеве
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно име и вечна слава: Димитър Пешев.Долу комунизмът! Долу Социализмът!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете позиция с чорапа за паметника ***! Решението е Ваше
18
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Що за глупост изръси пак тая :" Спасяването на българските евреи се дължи на ...СВЕТОВ НАТА ПАМЕТ " ?! Има си хора с определени зслуги за това ! За пръв път чуваме ПАМЕТ да спасява някого ?! Що за разбирания има тази жена ?!
17
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Герджиков е обърнал много елегантно гръб на червения булдог.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските решения и политика винаги са резултат на външни събития. Такова събитие е загубата на германо-унгаро-румъно-италианските войски в Сталинград в началото на 1943 година. Уплашили са се от последствията, ако извършат това престъпление, което преди са приели и организирали, надявайки се на победа на Райха. Това не е спасяване, а спиране на замисленото депортиране, поради страх от новото международно положение и загубите на Германия на фронта.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметта помни, че това дело беше на тогавашната обединена Европа.Тази нова обединена европа пък преди 1 г изби милиони европейци чрез лъжливи ваксини.
14
0
 
8
 
! Отговори
Един от народа преди 1 година
То хубаво, че сме ги спасили, ама сега кой ще ни спаси от тях!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ли ги спасихме да ни затрият сега тия сатани
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам само един евреин,казва се Соломон Паси и ми е напълно гнусно достатъчен! България както винаги прави грешки,които във времето и се стоварават като бумеранг в годините! Жалко!
11
1
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Години наред виждахме по телевизията, че прословутият надпис в Световния център "Яд Вашем" е с правописна грешка - в името на страната ни вместо "ъ" пишеше "ь". Оправиха ли най-после тази грешка или все още фигурираме там като "Бьлгария"?
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После спасените евреи стават фашиски политици и избиват арабете в Палестина.
9
3
 
14
 
! Отговори
Желю Желев преди 1 година
Стига с тия евреи!Те са неблагодарни, а и времената са други!Едно време Желю Желев напусна демонстративно едно еврейско сборище, защото НИ пропуснаха в официалната реч, че българите сме спасили тия чиУти!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но ще бутате ПСАО, нали?
7
5
 
5
 
! Отговори
Убивате Българи преди 1 година
В България в момента се Екзекутират Българи от полицаи за забавление на Иван Гешев, според Йотова това нормално ли е!? Ето и някой от жертвите - Виктор Караджов Пловдив, Анхелина Alieksieieva Несебър, Снежина Варна-Египет, Германов - Бобов дол, Павлина-София, Радостин Радинов Силистра....... ! СПАСИХТЕ ЕВРЕИТЕ И УБИВАТЕ БЪЛГАРИ БЕ ПРЕСТЪПНИЦИ! ОБЯВЕТЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ВЕДНАГА!
6
2
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО ТРИЕТЕ ??? преди 1 година
а българските китайци? а български украинци?
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** не харесват това, те са за нацизма и против комунизма.