Отново ще броим врабчетата, колко ще видите на 22 април?

Те са показател за това, което се случва със средата, в която живеем
Обновена: 20 мар 2023 11:51 | 20 мар 2023 11:50, Камелия Цветанова
27
Отново ще броим врабчетата, колко ще видите на 22 април?
Снимка: БДЗП, Ирина Матеева

С кампанията „Ние броим врабчетата“ от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отбелязват Световния ден на врабчето на 20 март, съобщиха от дружеството.

Световният ден на врабчето се чества вече 13 години и обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света. В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете и други, отбелязват от БДЗП. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората, допълват от дружеството.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се състои за седма поредна година, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се състои на 22 април.

За целта на преброяването е създаден сайт www.vrabcheta.bg. Всеки желаещ да се включи, може да го направи между 9:00 и 12:00 часа на 22 април. Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна. Принос в инициативата може да има всеки със смартфон и мобилен интернет, допълват организаторите. Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда.

Световният ден на врабчето се провежда за пръв път през 2010 г. по инициатива на  дружеството „Природа завинаги“ в Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: птициврабчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости на таркалета. Едни хора вземат едни пари за да им изпълняват разни други желания. Как ще преброиш врабчета, те нямат маркери.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А някой знае ли къде ще ги броят? Къде да ги носим?
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За врабчетата не знам, но по принцип с такива безмислени проекти се финансира зелената мафия, докато паралелно уж безплатно и по убеждение, изпълнява поръчките на господарите си - чужди правителства и компании, които се конкурират с български, например в областта на туризма, инфраструктурните проекти и т.н.
19
0
 
11
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 1 година
Позовавайки се на обстоятелството, че нашата статистика е известна в целия сват с прецизността си и актуалността си, предлагам - да има отделни графи за А/ летящи врабчета, Б/ кацнали врабчета, С/ чуруликащи врабчета, D/ врабчета, които в момента не чуруликат и каква е причината /чистят си с човки перушината, кълват нещо и т.н./ и други детайлни графи. Тези данни ще гарантират просперитета на нашата мила Родина
18
1
 
3
 
! Отговори
стъкмистика преди 1 година
Ох, каква досада...Аз ще броя кълвачите без да имат резултат, е така просто за спорта и да ми е гот на душата....Бъдете щастливи....!???
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам да преброим ромеите да видим дали не са повече от нас
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре очаквам преброяване на мухите от някое НПО тъй полезни със своите безмислени дейности!
15
0
 
1
 
! Отговори
До 10-тото преди 1 година
Освен прашките си махни и сутиена също,ако ти убива...
14
2
 
3
 
! Отговори
А ще има ли преди 1 година
кампания "Ние броим оцелелите българи в краварската колония!"...
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналия път напълних 2 торби с врабчета. Но никой не каза къде ги събират? Къде да ги предаваме?
12
0
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Какво ли би написал Йордан Радичков, ако беше жив... Драги ми господине, от какъв зор си играеш да ни броиш и да си губиш времето с нас? Май трябва да усвоиш едни пари и да кажеш, че се ни броил, нали, драги ми господине?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
народа брои врабци и събира капачки, управата събира партии и брои пачки
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо няма, ама е невъзможно да се преброят, специалисти трябва да се занимават с това. Иначе лични наблюдения от Варна - по едно време имах усещането че са буквално изчезнали, като към неблагоприятните фактури, при нас добавяме и многото и агресивни гларуси, които ги нападат. Сега сякаш пак почнаха да се появяват, но пак ми се струва че са по-малко отпреди
9
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме дразнят, ше извадя прашката
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не мога да ги преброя колко гнездят на покрива на вилата, та какво остава за квартала. Всичко е бла-бла.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хубава кампания. А как се разбира, че едно врабче не е преброено 1 или 3 пъти?
6
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
стига сте правили смях на народа усвоявате едни пари срам нямате ние знаемкакво се случва в българия с хората и животните няма нужда да броите нищо ада взимате мотиките
5
0
 
3
 
! Отговори
Едно време на село преди 1 година
баба кат береше кочаните от градината, връзваше ги и ги оставяше на прозореца, да съхнат, после ги ронеше и правеше брашно от тях. Ама много гълъбите ги нападаха, та баба веднъж видя един гълъб, почна да го кълне, взе едно дърво от кошчето, метна го и право в гълъба. Тоя гълъб два три пъти се преметна и айдеее изпъна петалата
4
0
 
4
 
! Отговори
Как пък преди 1 година
Един народен представител не брои врабчета? Само пари брои.
3
0
 
1
 
! Отговори
преброили 5,000? преди 1 година
Само в нашето село са поне 20,000!