Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

Имотните сделки нарастват от началото на годината
15 апр 2024 14:31, Стела Стоянова
150
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Снимка БГНЕС

На фона охлаждане на имотния пазар в редица европейски държави у нас, цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година.

Все още няма точни данни за първото тримесечие на тази година, но през изминалите месеци по информация на Агенцията по вписванията има ръст на сделките, каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Сред причините за увеличаването на цените той открои ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът на възнагражденията.

"Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска."

Предпазливите хора, които преди година, година и половина излязоха от пазара, сега се завърнаха, допълни Ганев.

По думите му, еврозоната също е икономически фактор и "много хора очакват повишаване на цените", което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях, обясни Ганев.

Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%, уточни той.

"Миналата година стартираха по-малко проекти. Тази година разрешенията за строеж се увеличават."

Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика, изтъкна още експертът.

В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. Това вече не е еднократен акт, каза Ганев.

Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат, сочат наблюденията на експертите. Стои на дневен ред въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименТака де , прехвърляш на децата каквото имаш и без друго остава за тях , после връщаш ключовете на банката и нямаш да даваш . Иначе какъв ти избора , 25 години заробен и закачен за банката
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Аха БЕ ДО ГАРАЖА В РЕДУТА ИМА. НОВА ЦЕНА 50 000 ЕВРО;
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нямам кредит и спя супер ,кътам 80 к в евро в банката . Карам последен модел ауди .чао не ми пука
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен "В Северна Америка като не си в състояние да плащаш повече ипотеката просто връщаш имота и това е." - в България е още по добре, може да продадеш имота защото с времето цената му се вдига, с парите връщаш кредита на банката а разликата остава за теб. В Северна Америка много лошо ги прецакват ако трябва да върнеш имота.
54
3
 
0
 
! Отговори
ЕДНОСТАЙКА В ЛУЮЛИН преди 4 седмици
2166,667 , 35 КВАДРАТА; САМО ДНЕС ЕВТИНО ИЗЛИЗА
53
2
 
10
 
! Отговори
Аха преди 4 седмици
Нещо паркче, поддържани улици,места за паркиране?
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен "Във почти всички държави вече има закон за личния фалит. Това означава , че ако предадете имота на банката , вече не дължите нищо " - Ако имаш активи или имоти да продаваш, значи не си фалирал. Фалит си когато нямаш нищо да платиш и да продадеш.
51
3
 
8
 
! Отговори
ПРОДАВАМ ГАРАЖ преди 4 седмици
В РЕДУТА : 49 000 ЕВРО. АЙДЕ БЕ КУПУВАЙТЕ ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Северна Америка като не си в състояние да плащаш повече ипотеката просто връщаш имота и това е.У нас цял живот изпращаш остатъка след продажба на 30% от стойността.По добре купувайте имоти в Африка.
49
5
 
2
 
! Отговори
ДАНЪК ПРАЗЕН преди 4 седмици
ИМОТ : 5000 ЕВРО НА ГОДИНА; ТАВАН НА ЦЕНИТЕ 1000 ЕВРО КВАДРАТА
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Балона хубаво да се пука , но това трябваше да стане преди 4 години .Сега няма да е спукване , а направо гърмеж .Ако преди 4 години е можело да има издишане и спад с 10-15 % , сега с натрупаното напрежение , ще започне корекцията от 50 % .Пуканките .
47
1
 
15
 
! Отговори
Здрасти преди 4 седмици
Малко известен факт за панелките строени по време на НРБ е, че земята под тях е ДЪРЖАВНА собственост!!! ПРЕВЕЖДАМ - ако не дай си Боже, панелката ви се срути, дори и всички комшии да съберете пари за нова сграда, няма да стане, щото земята НЕ Е Ваша! Т.е. купувайки панелка, вие купувате само част от блока и правото му на ползване, докато стои прав, падне ли блока оставете със спомени и пръст в ycтата.
46
4
 
5
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 4 седмици
Демокрация,сър... И ефтини банани
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не купувайте бетонните зле построени блокове на строителните кожодери. Те да живеят в тях и да си ги изплащат
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи , търпение намам да им дам 2000 евро около Орлов мост , топ локация и живеят хора от всички националности .
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И като се спуска балона пак ще сме на челно място.Много скоро.
42
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма никаква логика в пазара на НИ имоти,но има някакъв картел и голяма спекула в цялата работа.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Америка и там е било така , но сега нормални хора които са теглили ипотеки са бездомни и живеят под мостовете .Който е ходил знае. Ние не сме им удобни на запада ,защото всеки има по една сигурно жилище което е без кредит .Ако купувате без кредит сте свободни хора .
40
3
 
19
 
! Отговори
Емигрант преди 4 седмици
До 16 - в цивилизованите държави никой не купува в столицата или големия град, всички купуват по селата където няма такова движение на хора и автомобили, апартаментите са дадени под наем за офиси или за живеене на мигранти, в България всичко е наопаки, абсолютно всичко ! В Лондон, Париж, Рим, Мадрид навсякъде в столиците кореняците не живеят там, а вече и не само те, само работят там ! Българинът е изостанал човек и това е така, защото се е помислил за велик "ум", да велик е но по проsтотия !
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много народ плюе под статиите за имоти, ИСКАШ ДА КАЖЕШ ЧЕ КОГАТО ПИШЕМ РЕАЛНИТЕ ФАКТИ НЕ СЕ КЕФИШ НЕЩО