Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

Имотните сделки нарастват от началото на годината
15 апр 2024 14:31, Стела Стоянова
150
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Снимка БГНЕС

На фона охлаждане на имотния пазар в редица европейски държави у нас, цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година.

Все още няма точни данни за първото тримесечие на тази година, но през изминалите месеци по информация на Агенцията по вписванията има ръст на сделките, каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Сред причините за увеличаването на цените той открои ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът на възнагражденията.

"Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска."

Предпазливите хора, които преди година, година и половина излязоха от пазара, сега се завърнаха, допълни Ганев.

По думите му, еврозоната също е икономически фактор и "много хора очакват повишаване на цените", което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях, обясни Ганев.

Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%, уточни той.

"Миналата година стартираха по-малко проекти. Тази година разрешенията за строеж се увеличават."

Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика, изтъкна още експертът.

В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. Това вече не е еднократен акт, каза Ганев.

Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат, сочат наблюденията на експертите. Стои на дневен ред въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
7
 
! Отговори
До Ели преди 1 месец
Ти си пример за социалистическо мислене ! Защо не каза, че ти е забавно в София да газиш кал, да се спъваш например все в едно и също жълто паве поставено некомпетентно на едно и също место няколко пъти, защо не каза, че си купуваш дрога свободно от наследниците на политиците, защо не каза, че те развлича чалга музиката която само тя звучи от "модерните" чалгаджийници разпространяващи свободно всякакъв вид дрога...много сте проsти вие емигриралите в столицата на корупцията....
77
0
 
5
 
! Отговори
Неграмотни преди 1 месец
У нас имало редица европейски държави. Къде слагате запетайките?!
76
3
 
8
 
! Отговори
ПП +БСП =РОДНИНИ преди 1 месец
2020 - 2024.... НАЛИ ЗАТОВА 4 ГОДИНИ СКАЧАХА ПО УЛИЦИТЕ СРЕЩУ СТАТУКВОТО НА ЦЕНИТЕ....... ПАК ИМ ГЛАСУВАЙТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ ЖИВОТА И ЦЕНИТЕ....
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До ЕлиIT СЕКТОРА ВЕЧЕ Е В КРИЗА И В МОМЕНТА НЕ САМО,ЧЕ НЕ НАЗНАЧАВАТ АМИ НАПРОТИВ-ОСВОБОЖДАВАТ...
74
6
 
7
 
! Отговори
До 55 анонимен преди 1 месец
Ха ха значи в С.Америка са прецакани хората ? Ето ви един пример за тотално опроsтачен българин ! Ти умнико какво разбираш от "прецакан",това,че американецът живее добре,дори прекалено добре,а ти дори не знаеш какво е да си"добре",това е според теб прецакване нали така безххабернико ? Те американците така са прецакани,че си позволяват всички прищевки да си задоволят,а ти непрецаканият гласуваш за престъпници за да НЕ те прецака комшията ти нали така ппразноглавецо ? Някаква проsта копека си явно
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕлиДА И ДОСТА ЧУЖДЕНЦИ ОТ "НЕНОРМАЛНИ" ДЪРЖАВИ,КОИТО СЕ УСТАНОВЯВАТ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ...А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РАЗВЛЕЧЕНИЯТА ТО ТЕ СА ДО ВРЕМЕ И ПРЕДПОЛАГАМ НЕ ПРАВИШ СМЕТКА ДА ЖИВЕЕШ В "МАЛИНОВА ДОЛИНА" ДО ДЪЛБОКА СТАРОСТ И ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАШ РАЗБИРА СЕ,А И КАКВО ТИ ПРЕЧИ ДА ДОЙДЕШ В СОФИЯ ОТ ПЕРНИК НАПРИМЕР ДА ПРЕНОЩУВАШ В НЯКОЙ ХОСТЕЛ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАШ НЯКОЛКО ДНИ И СЛЕД ТОВА ОБРАТНО В ПЕРНИК...
72
2
 
8
 
! Отговори
Дружба преди 1 месец
Имам една гарсониера в Дружба преустроена в просторен двустаен по съвременните стандарти на последния етаж в панелен блок. Имотът е перфектен, като има само 2 проблема асансьорът е за ремонт и съседите са роми, но са добри хора. Брокерите ме гонят да я продам, че имали клиенти на 120к евро, но аз мисля, че има още на къде да растат цените. Ще изчакам да стане 150 и я давам веднага.
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Индийска държава с лондонски цени
70
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що не се родих ром да ми е лесно?!? Отивам в махалата, харесвам си място, "бера* си малко тухли, взимам малко вар и киpeч и за два три дни съм си иззидал прилична къщурка.Взимам малко кабел, връзвам се към най-близкото Ел.табло и си пускам слави или софка по уредбата.После с aишeто лягаме да правим още деца, че да ни плащат детски, а вие българите плащайте цял живот за двустаен в надежда.
69
3
 
9
 
! Отговори
До Ели преди 1 месец
Едино свиване в ИТ сектора и готово
68
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е прав си .Аз също виждам много чужденци с интерс към големите градове .Предимно от арабските държави
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Испания са около 1000 евро квадрата , така че спокойно .
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко хубаво ще е ,да сме втори в ЕС,по заплати и пенсии,но жалко е,че имахме ,и ще имаме жалки управници
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова вече всички прогледнаха , че дори не ми е интересно да пиша коментар под статията .
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вноската била същата като наема.Е да ама при наема не може да загубиш 100000 като се спуска балона и цените паднат наполовина.Този филм не.е нов!
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Олиото беше 8 лева , изчаках и сега го купувам за 1.8 лева ...та така и с имотите . Какво си мислите , че ако приемем еврото ще литнат цените ли ? Глупости .....
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Люлин 7 70 кв . само за 85 000 евро , 8 ми етаж и не мога да разбера защо няма никакъв интерес към имота .На всичко отгоре е с безплатна кабелна зашото я крада от комшията , екстри един вид !
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато спаднат цените тогава ще пазарувам
60
3
 
15
 
! Отговори
Qwerty преди 1 месец
Втори по ръст на цени на имоти и последни по доходи. Те затова строителството е най-добрия начин за пране на пари...
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не не .Просто връщаш този имот.Независимо дали имаш друга собственост.Кредита е за конкретен имот .Не е необходимо до обявяваш фалит