Нови в занаята

Тя е млада, секси и може да играе
7 дек 2007 12:27,
24
Нови в занаята
Снимка: Булфото

Александра Сърчаджиева е едно от малкото съвсем млади лица на българския театър с достатъчно покани и изяви, за да можем да я определим като “изгряваща звезда”. В най-добрия смисъл на думата. Защото, както знаем, в България “звезда” се става като се появиш по телевизията, участваш в няколко хубави постановки – по възможност на известни режисьори - и снимаш главна роля във филм.

Добрата новина е, че при нея нещата се стекоха като по учебник – тя стана популярна около Мелотивимания по БНТ, после влезе в НАТФИЗ и, още преди да е завършила, започна да играе на мястото на Стефания Колева в “Ножица трепач”, участва като Нина Заречная в “Чайка” на Коко Азарян и като Вела във “Вампир” в “Сълза и Смях” и междувременно изгря в киното с главната си роля в новия “Шивачки”. Справи се с всичко прекрасно и затова набързо й зададохме няколко приятелски въпроса. Онова, което на разбрахме, е между думите. Където е и театърът...

Разкажи малко повече за премиерата на представлението „В ледовете”

Моята роля е на едно момиче – Юра. То е избрано от героинята на Бойка Велкова – Адриана – да премине един сложен път, да предаде на живите едно послание и да продължи Живота по един особен и труден начин. Моята героиня не може да се примири и да приеме смъртта.

Ти опря ли се на своя емоционален опит, за да достигнеш до персонажа?

Всяка роля минава през актьора. Но аз не мисля, че има човек, който е готов да приеме и да се примири със смъртта на близък човек.

Как ставаш?

Трудно.

Как лягаш?

Лесно, веднага заспивам.

Кога те гони безсъние?

Когато съм притеснена за някоя роля.

Какво е за теб “Вампир”, защо прие да участваш – все пак си на щат в Армията...

Аз исках да играя в представлението, защото ми хареса екипът. Това беше натоварена премиера, репетирахме по 6 часа на ден. Но мисля, че се получи. И това е най-важното. Хубавото на театъра е, че с течение на представленията, можеш да си оправиш ролята, докато в киното каквото заснемеш – това е.

Какво четеше в тоалетната?

Нищо.

А какво четеш извън тоалетната?

Всичко ха-ха! Ами книги, различно, последно - “Сняг” на Орхан Памук.

От кого се учиш в театъра?

Ами например за ролята на Нина Заречная в “Чайка” много ми помогна Коко Азарян. Всеки сигурно иска да работи с него, аз в началото доста се страхувах, имах направо сковаващ респект. Никога не съм предполагала, че ще завърша и ще имам възможността да работим заедно и му благодаря за доверието, което ми гласува. Но той ми помогна. Помогна ми и целият екип – защото работиха с много голяма любов.

Иначе във ВИТИЗ се учех най-много от моите професори и асистентите. Както и от колегие. Ха-ха то се оказа, че от всички се уча. Ама така е, човек се учи докато е жив.

Как може един толкова млад актьор да пробие, да успее бързо да се наложи в театъра – все пак ти за много малко време изигра доста големи и класически роли...

Аз не мисля, че съм успяла. Като цяло е въпрос на шанс и късмет.

Не те ли уморява да прескачаш от роля в роля?

Според мен е възможно да направиш много роли за кратко време ако работиш с кеф. Или ако е хубав текстът и екипът знае какво прави. Аз досега съм попадала само на точно такива хора. Разбира се, всеки може да се издъни, никой не е застрахован от това.

Кого наби последно?

Едно момиче. Защото се скарахме и накрая вече не ми се крещеше.

Какво ти казват гласовете?

Да съм честна.

Кога не искаш да се събуждаш?

Когато ме боли

Какво би направила, ако си всемогъща?

Ще направя хората по-добри.

Три желания?

Да върна мама.

Ти скоро кандидатства в НАТФИЗ. Защо все по-малко хора отиват на изпитите за актьори там?

Ами не знам... сигурно не виждат бъдеще в професията...

А има ли бъдеще?

Според мен има. И мисля, че държавата трябва да дава повече пари за обучението на артисти и за културата. Държавата трябва да се грижи за културата и изкуството си, защото един ден тези, които ще дойдат, няма да съдят по грозните панелни блокове и постройки, а по културата, която им оставим. Така мисля.

Гледаш ли кино?

Гледам. С приятели.

Какво те впечатли последно?

“Шивачки”, ха-ха. Не, наистина не бях го гледала – само в много суров вариант. И много ми хареса. Мисля, че е станал хубав филм.

Какъв е проблемът на българското кино?

О, не се чувствам компетентна да отговоря на този въпрос. Според мен започват да се правят много хубави неща. Да, имаше период, в който нищо не се случваше, имаше застой, но не можем да кажем, че през последните 15 години е отврат. Не е така, има хубави филми - “Изпепеляване” например е един много хубав филм.

Според мен проблемът е, че не се дават пари за кино. И хората кандидатстват и чакат по не знам колко време, и сценариите остаряват... Това също се превръща в проблем. Ти си писал 5 години един сценарий, кандидатстваш и ти дават пари след още 5. Ми то вече няма давност, смисъл няма. Не е това, което е било.

Ползваш ли интернет?

Не. Изобщо. Нищо не разбирам

Кино или театър?

И двете. Много са различни, много ми харесват и много се надявам да имам възможност да работя и в киното, и в театъра.

Какво предстои?

Репетиции в ”Одисей” с Теди Москов.

Ти си?

Аз съм аз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ama Peeva, sho ne a popiptas =kvo cete na praga na toaletnata, v teero.da ti go kajem li, a?pise -pusheneto zabraneno, te tova cete taa pliava pod tabelkata s razkracenta jena, ha ha ha
22
0
 
0
 
! Отговори
таен обожател ;) преди 16 години
Ми същото се отнася според мен за Александра. Много готина мацка ама нещо не става. А за Елена искам да се оженя, когато порастнем, еех...
21
0
 
0
 
! Отговори
милена преди 16 години
*** комплексирани *** скапани. ***..боже колко гнусен народ злобен. елена, страхотно интервю. не им обръщай внимание.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
taa py Elienka Pienkefa i tuk si smenila snimkata. predisnata kaputska segasnata preservativska.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
tova be6e edno napravo neveroqtno predavane meloTV maniq....vinagi kato po4ne6e, zaop4vah da si popravqm televizora...kyp4ina gay-ve i neskoposani pa4i....kato bee6e tolkova hybavo predavaneto...6to go sprqha??!!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
golemi zvezdi maliii...to ne sa Beloslava, Grafa, Karadjova..vse maminite detenca....puk sega me ybiite ama nito edna pesen hybava ne moga da se setq...vijte kuv panair e Eurovisiqta....golemite kino aktrisi 6to se snimat vse kato prostityki v dolnite filmi na NU iMage....6toto sa mnoooogo dobri....4algadjii po dy6a sa vsi4ki, po6li...piratstvoto gi ograbvalo- drun drun, q mi poso4ete nqkoq pesen ujkim bulgarska da ne e otkradnata....kradeca vika: drujte kradeca...hahahahaa pomiqri mrusni
17
0
 
0
 
! Отговори
Дъфка преди 16 години
Коментарите са по-скучни и от интервюто, и от авторката, и от актрисата. Само дежурното твърдение, че "е пълно с талантливи и упорити хора" направо ме вбесява! Упоритостта е толкова рядко съпроводена с талант колкото лястовиците с бяло оперение.
16
0
 
0
 
! Отговори
4opanuTa преди 16 години
Аз гледах "Ножица Трепач" с участието на Александра и не ми хареса нейната игра. По принцип имах съмнение, че е изкуствена актриса, и затова отидох да я гледам на живо... Обаче и след като я гледах на живо - не ми харесва. Мен не може да ме грабне. Яд ме беше, че не можах да гледам представлението със Стефания... е, тя вече грабва... :) Гледала съм я на живо и съм очарована от нея.
15
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
"Защото, както знаем, в България звезда се става като се появиш по телевизията, участваш в няколко хубави постановки по възможност на известни режисьори - и снимаш главна роля във филм."Оуууу, оуууу, Еленке, поспри малко моето момиче. В България звезда се става като си дъщеря на Пепа Николова и са те пробудали да водиш някакво предаване по националната телевизия. Това е пътеката на повечето синчета и дъщерички, които иначе естествено са мнооооооого талантливи и не искали да се се знае, че имат известни родители. Хайде много моля, поне да се знае за какво става въпрос. Във въпросното предаване по националната телевизия останалите "таланти" все бяха (не знам дали още го има това предаване) от "голямото добрутро", да не изброяваме. Просто много досадно ми става когато някой започне да ми обяснява колко талантливи били синчетата и щерките ... а интересно колко ли усилие, нерви и време им трябва на останалите много по-талантливи деца, за да стигнат до предаване в националната ?! Повечето изобщо не стигат до там защото няма място, разбира се.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ako towa momiche e dyshterq ns Iosko, ste ima da gledame pogledi v zemqta, intonirashti emocii do presipvane i smeni na posokite po scenata kato natrivki s blazna boq po plota na kazrmite ot 8mi kilometyr.Tova dete se razmine s individualnostta zasthoto vsichi rejisiori koito nemojaha da se uredyt do zadnika na Josko sega shte ima na kogo da si go vryshtat. Na dobyr put, moje i pyt da se kaje, no tuk opredeleno se kysae za put.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ama Elnke Peeva, moe li da si tolkoz perverzna i razhlabena?Pogledni si vyprosite:А какво четеш извън тоалетната? Кого наби последно? Какво ти казват гласовете? Po-plosko interview ot Elenka Peeva ne beshe publikuvano.Ama Elenke, ti mai triesh komentariite koito te sekyt,a?
12
0
 
0
 
! Отговори
mene преди 16 години
Гледайки я как играе, не мисля, че е нещо изключително. Но е е толкова лоша - средностатистическа актриса. Едва ли е пробила чрез баща си, чух, че ходела с Иван Ласкин. На мене лично ми изглежда страшно превзета и си мисля, че именно това и пречи да стане по-добра в професията. Така се *** и се възприема на сериозно, че изглежда прекалено изкуствена.
11
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Гледах я в "По-големия син" по Александър Вампилов, но не ми хареса изобщо. Не е актриса от висок калибър.
10
0
 
0
 
! Отговори
Best for the best преди 16 години
Аз по театри не ходя но съм я виждал по ТВ и много си ми харесва мога да и пожелая успех и късмет
9
0
 
0
 
! Отговори
mitio преди 16 години
Вие като коментирате поне гледали ли сте я ня живо примерно в представление на театъра на армията....?Самочувствие високо покритие никакво...толкова много има да учи....за момента е в графа бездарници с известни родители
8
0
 
0
 
! Отговори
Ина преди 16 години
Много си е свястно и талантливо момичето. Дано да продължи напред, жънейки успехи! А такива комплексарчета като 1: това, че си поредния "домашен любимец" не прави всички хора такива.
7
0
 
0
 
! Отговори
sylvine преди 16 години
...3 желания...Тя поиска само едно.."да върна мама"... Страхотна е Алекс! А това, че родителите й са известни е просто факт. Жалко, че хората, които смятат, че "татко" й я е "набутал" в НАТФИЗ, не са гледали и една нейна роля. А дори и да са го направили - ясно е доколко разбират...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пълно е с талантливи и упорити хора, друго си е име да имаш. Вярно е и че ако за нищо не ставаш и името не може да ти помогне. Тя поне си заслужава.
5
0
 
0
 
! Отговори
F1 преди 16 години
Браво, браво... Всичко си има момичето, и муцунката и сладка... Що да си няма кариера?!?!
4
0
 
0
 
! Отговори
Далия преди 16 години
За непросветените в занаята, това момиче е постига всичко сама, с упоритост, постоянство и желание...! Страшно я харесвам като професионалист и като човек! Така че моля ви хапливите и най-вече безпочвени и *** обвинения си ги пазете за себе си!