Отиваш на театър – политическа сценка, агитация...! Защо?

Режисьорът Борис Панкин използва Народния театър за агитация
2 мар 2017 10:45, Петя Славова
24
Отиваш на театър – политическа сценка, агитация...! Защо?
Снимка: Народен театър

Битката за гласове преди изборите избра за политическа арена сцената на Народен театър "Иван Вазов". След гостуващата постановка "Да, господин премиер" на Бургаския театър, режисьорът Борис Панкин излезе на сцената за да произнесе реч.

В нея той цитира думи на Маргарет Тачър: "Ако искаш да обсъдиш един проблем, иди при мъж. Ако искаш да го решиш, иди при жена”, след което добави: "Благодаря, г-жа Дончева. Надявам се да ти кажа: "Да, господин премиер" преди Великден".

Обръщението е към Татяна Дончева, която е сред присъстващите в залата, а режисьорът е кандидат за депутат от нейната партия.

Борис Панкин гостува в "България сутрин", където категорично отрече думите му да са политическа агитация.

"Не се споменава номер на бюлетина, име на партия. Няма призив за някакво действие, така че не смятам, че е агитация. Това са думи на Маргарет Тачър. Пиесата, която стана повод за това изказване, е британска пиеса с британски хумор. Бих гласувал за човек, който е готов да даде 20 лева, за да отиде на театър", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Режисьорът отбеляза, че Татяна Дончева не му е благодарила за думите след спектакъла. Панкин подчерта, че е крайно време да помислим за кого гласуваме и се извини на хората, които са се почувствали дискомфортно от изказването му.

На въпрос защо е в листите на "Движение 21" режисьорът отговори, че има два лични приоритета - образованието и културата.

Ръководството на Народния театър "Иван Вазов" излезе с позиция по темата и се разграничи от изказването на Панкин.

Директорът Мариус Донкин застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да внесе повече яснота по случая.

"Не може личната ми позиция да се различава от тази на Народния театър. Той не може да контролира и да носи отговорност за лична инициатива. Театърът винаги е бил неутрален и независим", сподели той.

Той е на мнение, че вероятно думите на Панкин не са агитация, но уточни, че във времена на избори могат да бъдат прочетени и по този начин.

"Това е лична инициатива и всеки носи своята отговорност. Самията театър няма начин да контролира този процес", каза още Мариус Донкин и заключи, че Борис Панкин вкарва театъра в ситуация, която не е достойна. кандал, който предизвика широка обществена реакция, се разрази след постановката "Да, г-н премиер", която гостува в Народния театър "Иван Вазов". Режисьорът Борис Панкин бе обвинен, че е използвал театърa за политическа агитация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Какво общо има Дончева с БСП? Питам форума? А че Панкин се е осрал е ясно.
17
0
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Забравяш как Тиквата нави Весо да купи Локо Пловдив за три минути по телефона.Сега марешки разчита да е златният пръст и да рекетира БСП и ГЕРБ.
16
0
 
9
 
! Отговори
до Пешо преди 7 години
Много е прав Пешо, единственото непоругано място, където човек можеше да се наслади на култура и да се откъсно от всекидневната политическа манипулация вече не съществува. В театъра човек вече не е свободен, беше престъпена границата между доброто и злото, културата и политиката
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми няма проблем бе хора - бойкотирайте всички представления на Бургаския театър и ще се научат да не си показват простотията на сцена.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проблемът не е, че е агитирал, а че нагло твърди обратното вместо да се извини, типично поведение на комунист. интересно кой го е бутнал на времето в театъра и какви връзки е ползвал
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отиваш на театър и оттам се излива същата помия
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП е спяща клетка на ИДИЛ
11
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко тази сутрин говори, че нямал общо с Марешки, все едно не го е създал той ххаха. Само като си спомня как Марешки подкрепи Цецка Цачева, а не Румен Радев на президентските избори и ме напушва смях - тоя не само е пръв слуга на Бойко, ами и чехлите ще му носи с уста.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре едно магаре за първи министър тъй като поне няма да краде. Разходите ще са само за овес и почистване на обора, ще спестим от лимузини, охрана и хеликоптери. Ако го питат нещо пиарката ще обяснява, че следва политиката на ЕС и цени европейските ценности
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре дори Дончева, отколкото втръснслата на всички Мутра-Тиква, която два мандата само плячка и краде.
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП, нито е българска, нито е социалистическа, нито е партия
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много тъпичко
6
2
 
7
 
! Отговори
лапнипишковци преди 7 години
кой политик е заслужил и кой не не е дискусия за сцената на театъра
5
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От политиците уважение заслужават само Татяна Дончева и Христо Иванов. С дела са го доказали, а не само с празни приказки. Татяна Дончева я подкрепих за президент, но сега се коалира с АБВ, което ще ме накара да не гласувам за тях, но искрено се надявам да влязат в Парламента, щото са по-добри от останалите муцуни. Аз ще пусна за "Да, България" на Христо Иванов.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аве тоз как е станал актьор с тия говорни дефекти? абсолютна агитация е, можеше да вкара забележката наистина като комическа, но не по този начин, чиста агитация си е
3
7
 
21
 
! Отговори
агитатор гъз преди 7 години
гаден комунист
2
1
 
20
 
! Отговори
театър преди 7 години
И този велик икономист юрист ще кове закони за светлото бъдеще на България.
1
2
 
28
 
! Отговори
СуховоКубилин преди 7 години
Още един *** на сцената. Още един любим депутат. От къде ги намирате бе.Не се ли свършиха сволачите в тази страна. Боже, жива да не съм да го видя този депутат и неговите верни другари дръвници.