Загубите в сектора на културата - над 7 млн. лева

Независимите продуценти искат помощ от държавата и Брюксел
18
Загубите в сектора на културата - над 7 млн. лева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Загубите на независимия културен сектор от въвеждането на забраната за провеждане на културни събития до месец юни 2020 ще бъдат над  7 милиона лева. Ако забраната за провеждане на културни събития продължи до края на 2020, загубите ще надхвърлят почти 16 милиона лева. Това показват резултатите от проучване, направено сред почти 500 независими културни организации и артисти от различни градове в България.

Още по темата
Проучването е инициирано  от работна група, в която влизат различни организации от независимия културен сектор и междинните резултати ще бъдат представени официално на министъра на културата на среща в петък  27 март 2020 - Международния ден на театъра. Събирането на данните за проучването ще продължи до 29 март. Всички културни организации и артисти на свободна практика могат да се включат в него тук

Независимият културен сектор е сред първите в страната, който успява да предостави междинни данни за загубите реализирани вследствие на извънредното положение.

В началото на седмицата над 1000 представители на културния сектор изпратиха писмо до министър Боил Банов, с копие до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на Парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел.

В писмото се настоява за въвеждането на две спешни мерки, които да предотвратят ликвидирането на независимия културен сектор в страната.

Едната от тях е социален фонд, който да подкрепи бедстващите независими артисти, които в сегашната ситуация не са в състояние да упражняват професията си и на практика са лишени от доходи.

Те са най-ощетената  група, която вече е затруднена да посреща дори битовите си нужди.

Втората мярка е създаването на структурен фонд, който да подкрепи независимите културни организации, които в сегашната ситуация изпитват тежки затруднения и някои от тях са застрашени от изчезване.

Заради въведеното извънредно положение в страната част от тях бяха принудени да отменят събития, по които вече са направени разходи, а други понасят щети във вече планираните си бюджети, поради замразените продажби на билети за обявени предстоящи събития.

В писмото си организациите и артистите настояват тези две мерки да бъдат финансирани чрез средства от европейските фондове, предвидени за управление на кризисната ситуация. Опасенията на независимия сектор са, че ако тези мерки бъдат финансирани през вече гласувания бюджет на Министерството на културата за сесии за създаване на независимо културно съдържание и събития, това ще нанесе непоправими щети за сектора и ще има дългосрочни последствия в бъдеще.

Независимата културна сцена осигурява огромна част от достъпа на публиките до международно културно съдържание и до съдържанието, създадено от независимите артисти в страната. Тя е и основният посланик на съвременната българска култура в Европа.

Културната общност напомня, че през миналата седмица Европейската комисия одобри пакет от 13 млн. евро, предложен от правителството на Дания, чиято цел беше да покрие щетите от отменени събития заради извънредните мерки свързани с COVID-19.


18
Още по темата: театъркинокоронавирус
Още от Театър
Въпреки коронавируса: Отбелязваме денят на кукления театър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 дни
До и ..?

За тях не се говори,защото така не се всява паника по евро.ейските директиви.
17
0
 
1
 
! Отговори
и ..? преди 4 дни
Преди малко минах през Кооперативния пазар в Плевен; баба Трънка, срина Гина и чичо Варбъна са докарали това, което произвеждат! Те не са прекупвачи като повечето хора на този пазар, напротив всичко което те продават, те сами и си го приозвеждат.
И така, защо не се говори за тези достойни хора които ни предлажгат истинска продукция.
Сега те не могат да дойдот да големите градове, създават им безброи проблеми.
Ако така продължаваме, то в скоро време няма и какво да едем, нали?
16
0
 
4
 
! Отговори
културист преди 6 дни
бааа тая култура дето се мери в пари ..... май говорите за шоу-бизнес!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Каква култура в България :)?
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До анонимен 13

Само един пълен нИщасНИк може да напише подобен коментар!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Стига с тая халтура, бе! Хартураджиите да вземат да се занимаят с нещо полезно, че ни писна от тях!
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Загубите им са от спрените дотации. Завъртяха кранчето - масло и мед течеше, докато реализираха билети.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Култура по време на Чума,сори приятели някак не Върви,за съжаление ще се наложи да сменяте попрището!
10
2
 
7
 
! Отговори
Lilith преди 6 дни
ако 33 м. лв. са приходите на МК за година според бюджета, то със загуба от 7м. до сега, и с извънредно положение за още 3 седмици- направо не ми се мисли... Ами ако това продължи още 2 месеца???

Как с лекота се мятат цифри в пространството. Тези хора, ако изкарват изобщо 7 мил. за толкова кратко време, трябва потънат в земята от срам, не да настояват за субсидии., че не са заделили нещо поне за месец на страни.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всъщноест, така наречените независими артисти сами са избрали да са такива и то точно, за да получават големи хонорари. Е Рачков на дали ще фалира и не само той, а и другите. Няколко месеца няма да реализират доходи на каквито са свикнали от по 20000 лева. Не може всички да реват. Колкото до заетите в театрите под шапката на министерство на културата, те ще си получават заплатите.
8
2
 
9
 
! Отговори
Дървен философ преди 6 дни
Все едно да сложиш голям тиган на огъня а да хванеш две цаци и после да ревеш че си на загуба щот не си го напълнил!Да кажем имаш десет декара от които миналата година си изкарал 5тона жито ама тази година градушката го е убила и нищо не си изкарал,тогава си на загуба!А тия от кво са на загуба..от въздуха ли!
7
4
 
16
 
! Отговори
dv преди 6 дни
Да стават хигиенисти. Актрьорчета сега не ни трябват.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ама загуби ли, нереализирани печалби и пропуснати ползи ли.. Кой да ти каже...
5
7
 
6
 
! Отговори
Ужасно преди 6 дни
Първо, посочената сума е срамно малка. Ако е действителна, просто е ужас с какви жалки подаяния крета българската култура.
Второ, поражението нанесено на културата не се измерва с пари. Тепърва ще му берем горчивите плодове.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На българите не им пука за неща извън хладилника им. Но скоро и там ще ги удари.
3
5
 
5
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 дни
То пък една култура ... читалище ми гепи парите като опера русе.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Бре много губят тия културните бе. Ама преди така наречената криза май пак реваха, че са на загуба...та как ги изчисляват тия загуби ми е много неясно.
1
1
 
6
 
! Отговори
да преди 6 дни
Борисов и компания ! Дупе да ви е яко скоро ще ви се разкатае фамилията по-лошо от всякакъв вирус