В мъглявината Орион има условия за възникване на живот

Учените получиха детайлен спектър с телескопа Herschel
9 мар 2010 16:24,
12
В мъглявината Орион има условия за възникване на живот
Мъглявината Орион. Снимка: ESA

Резултати от анализ на спектъра на мъглявината М42 в съзвездието Орион, разположено на 1300 светлинни години от Земята, показват, че тя съдържа множество химични съединения, необходими за възникването на живот, се казва в съобщение на сайта на Европейската космическа агенция (ESA).

Учени получили детайлен спектър на мъглявината с помощта на HIFI – инфрачервен спектрометър с висока резолюция, един от инструментите на европейския космически телескоп Herschel. Били намерени следи от много органични молекули – метилов спирт, серен диоксид, формалдехид, сероводород, въглероден оксид и др.

Астрономите отбелязват, че това са първи данни за химичния състав на регионите, където текат активни процеси по образуване на звезди и планети. Очаква се новите данни да позволят на учените да получат свидетелства за присъствието на други органични вещества в тази мъглявина.

Телескопът Herschel, който носи името на британския астроном Уилям Хершел, беше изведен в орбита на 14 май 2009 г. Той е най-големият и най-мощен инфрачервен телескоп, изпращан в Космоса. Диаметърът на огледалото му е 3,5 м, което му позволява да измерва дълговълновата (топлинна) радиация, която идва от най-студените и отдалечени обекти във Вселената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
petq преди 13 години
4eta tuk za6toto imam za doma6na po biologiq i naistina na nqkoi komentarite sa mn tapiina4e nai mn me vpe4atli na ivan i na interesuva6ta se pravi ste ami i teksta e intereseni snimkata e qka
11
0
 
2
 
! Отговори
интересуваща се преди 14 години
Браво, Иван -подкрепям те - като нямат мнение и впечатленеи по темата нека тези неща си ги пишат другаде. Даже част от нещата, които пише там според мен изобщо не съм им ясни, както и да е....Малко е странно написана статията или поне е от човек, който много не разбира. Тъй като всичко във вселена е газ, съединения и елементи - как така тези органични съединения ще се препоставка за живот. Може би авторът се е заблудил от словосъчетанието "Органични " съединения.
10
3
 
5
 
! Отговори
ivan преди 14 години
Като нямате какво да кажете по статията, по-добре не пишете нищо. Защо трябва да поаквате всяка статия с *** и безсмислени коментари?! Поне в тази секция на сайта си спестете тъпите прояви на чувство за хумур, сарказъм и т.н. идиотщини!
9
8
 
7
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Резултати от анализ на спектъра на мъглявината М42 в съзвездието Орион, разположено на 1300 светлинни години от Земята, показват, че тя съдържа множество ***. Учени получили детайлен спектър на мъглявината с помощта на HIFI инфрачервен спектрометър с висока резолюция, един от инструментите на европейския космически телескоп Herschel. Били намерени следи от много железа, стари обувки, кашони и мазни фекалии...
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не знам за живот, но за възникване на руска губерния при толкоз метилов алкохол има ОГРОМЕН шанс :))
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
т.е. и там ще виреем добре):):има предпоставки ):):
6
2
 
15
 
! Отговори
Кръчмаро преди 14 години
.....метилов спирт, серен диоксид, формалдехид, сероводород, въглероден оксид и др.Всичко гореизброено го има във всяка кръчма в България !
5
3
 
22
 
! Отговори
Селянин преди 14 години
В града може условия за живот да няма , обаче на село условия има колкото си искате само да му се работи на човек !
4
3
 
9
 
! Отговори
67 преди 14 години
Прав си да земем кот ни е останало и да са трансформираме щот и без тва сме са затрили.Аз какво да кажа като 5 мес. съм без работа.Чакам за чистачка като дойдат пияните англичани да им бърша .........
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
защо комунягит,?по-добре всички българи да се заселим там.то тука вече не е за нас-с тоя живот дето го водим,мисля ,че на новата още не превзета планета ,ще е по-благоприятно за живот ,от тука.Аз като гледам скоро нито тока ще мога да си плащам,нито наема на магазина,нито бензина за колата,да не говорим за заема от банката...Иска ми се да се телепортирам там-в онази мъглявина.....егати и Българията...
2
3
 
31
 
! Отговори
Извънземно преди 14 години
А пък ние в мъглявината България имаме условия животът да изчезне!
1
9
 
13
 
! Отговори
67 преди 14 години
*** там.