До месец ще е ясна присъдата по делото "Чората"

Съдът реши да не разпитва военен следовател
Обновена: 18 окт 2010 11:35 | 27 сеп 2010 16:14,
29
До месец ще е ясна присъдата по делото "Чората"
Петимата подсъдими полицаи. Снимка: БГНЕС

В срок от един месец военноапелативният съд в София ще се произнесе с присъда по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Днес съдът изслуша пледоариите на защитниците на петимата подсъдими полицаи – майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Те получиха тежки осъдителни присъди на първата инстанция – 18 години за майор Писов и по 16 години за останалите подсъдими.

На 22 юли съдът за пореден път върна делото за събиране на нови доказателства.

Очакваше се да бъде разпитан военният следовател Стоян Пирнарев, за когото се предполагаше, че е участвал в предварителните следствени действия по случая „Чората“.

Още по темата

От прокуратурата в Благоевград обаче са изпратили документ, според който следователят не е работил по случая в нощта, когато Ангел Димитров почина. Затова и неговият разпит не е необходим.

Днес стана ясно още, че решението за връщане на делото е подписано с особено мнение от председателя на състава.

Адвокатът на семейството на Ангел Димитров – Васил Василев, заяви, че процесът е битка за правото на полицията да не търпи наказание и да не носи отговорност, когато извърши тежко престъпление, в случая с настъпила смърт.

Той даде пример с ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който е обвинен заедно с ексвоенния министър за даване на подкуп.

Според адвокат Василев при задържането на Попов е оказано насилие. Записът от ареста обаче бил скрит и така не може да се иска разследване на случая, както и да бъде сезиран Европейският съд по правата на човека.

Ангел Димитров – Чората, почина на 10 ноември 2005 г. при задържането му в хода на специализираната полицейска операция „Респект“ в центъра на Благоевград.

Повод за акцията е била оперативна информация, че той държи наркопазара в региона и склонява момичета към проституция.

Първоначално от МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт.

Според една от последните съдебномедицински експертизи смъртта му е настъпила след блокаж на дихателните му функции заради позата, в която е поставен при ареста.

Според друга експертиза той е починал вследствие на нанесените му удари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Ангел Димитров - Чората
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Даммм... преди 13 години
Полицаите, който изпълняваха заповеди и си изпълняваха задълженията ги осъдиха на по 19 г. затвор. А циганьете, които влязоха посреднощ в къщата на 85 годишния дядо, убиха го по най-зверски начин за да му вземат 6-те лева, и след това са се върнали да си допият до трупа му.... Тях съдът ги осъди на 4 г. 11 месеца и 29 дена. Браво ! Аш колсун и съдебна система, аш колсун и законодателство, ай сиктир и гражданско общество !
25
1
 
0
 
! Отговори
СЪДА 2 преди 13 години
Чл. 73.(4) от ЗМВР: Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане целта на приложената мярка.А тия добри хора са му скачали с кубинките по гръдния кош, когато е бил паднал на земята С БЕЛЕЗНИЦИ при десетки свидетели наоколо!Така, че свиквайте че и занапаред ще живеете в ДЕМОКРАТИЧНА, а не ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА, да ... и простата чалгарска шайка.
24
0
 
1
 
! Отговори
СЪДА преди 13 години
Какъв и да е бил Чората, не е трябвало тези *** да му издават набързо смъртната присъда, присъдите в демократична държава ги издава съда. И "употреба на физическа сила и е законово право на полицаите" е ВЯРНО, АМА В ОПРЕДЕЛЕНИ РАМКИ! Закона за МВР: Чл. 73. (3) При използването на физическа сила и помощни средства полицейските органи са длъжни по възможност да пазят здравето и да вземат всички мерки за опазване живота на лицата, срещу които са насочени.
23
0
 
1
 
! Отговори
357mag преди 13 години
Това не се нарича насилие,а употреба на физическа сила и е законово право на полицаите,при описаните от теб обстоятелства.В това не се и съмнявам.Дано съдиите започнат да съдят както трябва,защото и по делото срещу Петко Лисичков изсраха едно голямо ***,като го обявиха за виновен и го осъдиха .Практиката на съдилищата е такава,че полицая винаги е виновен.И не само полицая а всеки ,който е решил да не се превръща в жертва на бандитите.Съда в БГ защитава правата на престъпниците а не на граждани
22
0
 
2
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Каква наглост и цинизъм е, да се занимава целия български народ с една *** като чората. На такива като него и смъртта им е много..просто не е трябвало да се ражда този ***! Долу ръцете от полицаите,долу....... Който магистрат реши да ги осъди...да го настигне "благодетелта" на чората!
21
0
 
6
 
! Отговори
ицето преди 13 години
Чора ли е ,какъв е?Да гние мрасника там в земята и всички като него там да ги вкарат.Що никой не поразрови колко семейства е разплакал тоя *** мръсен и колко хора е изтормозил.Такива хора не ни трябват в нашата и без това рухваща държава.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
s mafiqta trqbva da se deistva taka , trqbva da se machkat , zashtoto inache nqmat strah , poboq trqbva da e zadaljitelen osobenno za takiva vidni lichnosti , vqrno e che ne e pravilno da se ubiva , no pak bez toq chorata sam siguren che e po dobre , ostavete gi horata da si vurshat rabotata , taka se provejda borbata s organiziranata prestupnost s kubinka na vrata
19
0
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
Освен това, изследваните тъкани, въз основа на които проф. Раданов даде заключението си, НЕ СА ЗАВЕДЕНИ В НИТО ЕДИН РЕГИСТЪР, НА НИТО ЕДНА ЛАБОРАТОРИЯ... Това го има в кориците на делото - за който иска да чете !!!Т.е. проф. Раданов - или трябва да е измислил резултатите от изследванията - така както са били угодни, или да ги е получил по факс ОТ МЕЛМАК. Самите проби, също не се знае къде са, след като ги е взел професора. Нещо за това да кажеш ???
18
0
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
Не ме познаваш за да ме наричаш "***". Само това трябва ясно да говори за точната ти преценка за нещата. А от това, което казваш си личи, че си нямаш идея от обстоятелствата по делото. Основните съдебни актове, са публикувани в интернет. Вземи та прочети малко. "Само Раданов казал истината".... Да, бе да ! ВСИЧКИ други съдебни медици в България са участници в някакъв "античора-заговор".Само привлечения ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ЧОРАТА - проф. Раданов е "обективен".
17
3
 
3
 
! Отговори
студент преди 13 години
Професор Стойчо Раданов НЕ Е НАЕТ ЛИЧНО от родителите на Чората!!!!!Професорът беше единствения, който КАЗА ИСТИНАТА за случая!!!!
16
3
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
И вие,че ходите в ада ама като прошляци и аидуци на дребно а тоя човек си е отишъл,като чорбаджия!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Фи преди 13 години
Има хора, които са лишени от морал и ум, от т.нар. добродетели.Т.нар. Чора беше един от тях. Спорно е такива индивиди принадлежат ли към човешкия род или - обратно - към изконните врагове на човешкия род.Отишъл е в ада, където му е мястото. И където ще отидат и другите като него.
14
2
 
9
 
! Отговори
МООР преди 13 години
КОЛКО ХОРА СА ПРОПИЩЕЛИ ОТ ТОЯ ***.ЯСНО Е ЧЕ НЕ СА ГО УБИЛИ,НО ОТ КАКВОТО И ДА Е УМРЯЛ,Е ДОБРЕ ЗА ВСИЧКИ.ОПРАВДАВАЙТЕ ГИ .
13
5
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
Погледнете ги само кви мазни мутри са тия горе!!! Колкото искате си ги защитавайте тия за мене са чисти убийци!!! Е много са гнусни честно!!!
12
1
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 13 години
И по точно насилие Е ИМАЛО и то се е наложило, поради факта, че Чората се е съпротивлявал, псувал е, "уволнявал" е полицаи, и е ритал където и както свари. Но нито един от нанесените му удари НЕ Е бил от естество да причини смърт и нито един от тях НЕ Е ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА. ТОВА е установено и се поддържа ОТ ВСИЧКИ СЪДЕБНИ МЕДИЦИ. Всички ОСВЕН РАДАНОВ, който е бил нает ЛИЧНО ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ЧОРАТА. И колко странно, как Раданов се "самоуби" за да не може никога да промени заключението си !!!
11
0
 
7
 
! Отговори
До Gabi преди 13 години
Уважаема, "дребничкият" генерал не е от Петрич, а от другата страна на Пирин. Не смятам пресата за източник на достоверна информация - поне не винаги. Познавам петимата лично, кого повече, кого по-малко. Да се твърди, че са образували престъпна група, поставила си за цел да убие Ангел Димитров, е меко казано нелепо. Дали е бил наркоман? Що не попитате някой от Благоевград?
10
0
 
1
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 13 години
СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ
9
0
 
4
 
! Отговори
macho преди 13 години
da ne mislish je chorata e bil po malko erbap i toi bieshe i machkashe kogato gardovete mu biaha okolo nego.prosto mu se e varnalo SVOBODA ZA HORATA NA ZAKONA
8
8
 
4
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 13 години
ПЕТИМА СРЕЩУ ЕДИН С БЕЛЕЗНИЦИ,не сте ли много страхливи или така ми се струва
7
3
 
16
 
! Отговори
7 преди 13 години
Оправдайте ги момчетата!!! Така или иначе те свършиха работата на съд и прокуратура!!! Сега за благодарност за свършената работа ако същите тези съд и прокуратура ги осъдят БРАВО!!! Страхотна държава!!!