16 години ще лежи баща, заклал сина си с нож

Йордан излъгал, че синът му Цветан си е прерязал вените
14
16 години ще лежи баща, заклал сина си с нож
Снимка: Pixabey

Пловдивският апелативен съд потвърди 16 години лишаване от свобода на Йордан Филипов от асеновградското село Козаново за убийството на сина му. Той ще трябва да заплати общо 150 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди на майката и брата на жертвата.

Престъплението е извършено на 14 юли 2019 г. след конфликт между Йордан и сина му Цветан. Младият се насочил към баща си, държейки в ръката си нож, но родителят успял да го издърпа. След това му нанесъл няколко удара, два от които се оказали фатални и довели до смъртта на Цветан.

Първоначално бащата заявил, че синът му си е прерязал вените и починал. След направения оглед на местопроизшествието и изземване на ножа станало ясно, че се касае за убийство.

Апелативните магистрати категорично отхвърлят версията на подсъдимия, че е действал при условията на неизбежна отбрана. Те се позовават на изслушаните от тях трима експерти, които посочват в своето заключение, че нараняванията по тялото на Цветан са нанесени със значителна сила и не могат да бъдат получени случайно при борба и отблъскване.

Не е възприето и твърдението за наличието на афект при извършване на деянието. Според допълнителната съдебно-психиатрична експертиза поведението на извършителя по време на инцидента се е дължало на изпития алкохол и на личностните му особености и той не е бил лишен от възможността да взема правилни решения и да ръководи постъпките си.

Съдът приема за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на предишната инстанция.

Решението на апелативния съд не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред ВКС.


14
Още от Темида
Отложиха делото на Милен Цветков, защитата с болничен лист
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
!? Нападнал го с нож , обаче не е самоотбрана
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да го заколи с хляб ако може.
7
0
 
10
 
! Отговори
Интересно ми е преди 2 седмици
Как и откъде ще намери 150000 лева за обезщетение?!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
значи го е самоубил... тва с ножовете е черта на определено малцинство в бг, ама тъй като всички им викат булгари ама те са такива само по лична карта и не споделят нито едно от задълженията на булгарина... поне ги пишете като "неназоваемия вид булгари" :)))))
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОЙТО НОЖ ВАДИ ОТ НОЖ УМИРА.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на бащата!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мии нападнал гуй! Нормално да има реакция
2
1
 
15
 
! Отговори
Бай преди 2 седмици
Да е... и правосъдието ви. Значи синът се насочва с нож и понеже не могъл да убие баща си, последният няма право на самоизбежна отбрана. Всички сте за смяна.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
16 години уж горе-долу изглежда добре като наказание, ама като работи в затвора и за добро поведение могат да го пуснат след 7-8 години!