КС отмени мораториума върху решенията на кабинета "Борисов 3"

Той беше наложен от 46-ото Народно събрание
43
КС отмени мораториума върху решенията на кабинета "Борисов 3"
Снимка: КС

Конституционният съд се произнесе по решението на  Народното събрание от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи по време на последното управление на правителството на Бойко Борисов.

Още по темата

КС "отклонява искането за установяване на противоконституционност", пише в съобщение публикувано на сайта на съда.

Съдът прекратява делото в тази му част. Решението е прието единодушно с 11 гласа.

Конституционният съд посочва обаче, че "е недопустимо" с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт.

Според съдиите това е така, включително и в хипотезата при която Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Искането да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента беше внесено от 60 народни представители. Приетият мораториум от Народното събрание срещу решенията на последното правителство на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно правителство на Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
1
 
! Отговори
ман преди 2 години
Предлагам българите да излязат на площада и да се бият по между си до откат. По групи, например Гербаджии срещу протестъри, ваксъри срещу антиваксъри, мутри срещу рая, ЦСКАри срещи Левскари и т.н. Докато се бият, да махнем оградите по границата, за да си минават хорицата бягащи от мизерията на мирната религия на изток.
35
5
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 41 Само голи приказки не става! Засега единственото ,което сте извадили, е една ченгеджийска постановка с Мата Хари, която от една "прекрасна" госпожа ,се оказа обикновена ***! И до изборите само тя ще ви е патрон! Докато примерите за газене на Конституцията от Радев са ежедневни, и той даже не го и крие, а парадира с това!
34
11
 
13
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
Президентът ''гази'' Конституцията !А ''вожда'' на герб , въобще не я газаше ,... А ? Къде ви е вашият Президент , пак ли чехл..ютУ !
33
3
 
5
 
! Отговори
напротив .. преди 2 години
До О хо хо.. Бай Данчо се оСЕЩА !
32
4
 
3
 
! Отговори
Е! преди 2 години
До Обективно..ПИТАЙ МАЙКА СИ !Това ли е най-важното ?
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радо - президентът гази непрекъснато конституцията и други закони! Дава пример! Народът се кефи и прави също като него!
30
4
 
5
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Радив се врътка между ДВЕ ПАСЬОЛСТВА, САМО БАЙ ДЪН СЕ НЕ УСЕЩА, МИЛИЯ!!!
29
7
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
А КОГА ЩЕ СЕ ПРОИЗНИСЕ КС ОТНОСНО ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО НА НАШ КИРЧО????КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ЧАКАТ??? ДА ЛИНАТ ИЗБОРИТЕ ЛИ??
28
5
 
10
 
! Отговори
гал фон преди 2 години
Много бавно се учи този президент.
27
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият звучен шамар за президента, който раздели нацията и управлява тъпчейки конституцията. Вторият шамар от КС ще е с опакото на ръката и ще боли повече, тъй като Кирчо харварда не отиде до Букурещ да си вземе бележката.
26
5
 
20
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Никой няма право да си присвоява власт, която не му е дадена по закон, независимо дали това са ГЕРБ, БСП, ИТН или който и да било друг, щом като конституционният съд, който в голямата си част са хора на Радев, не можа да каже на черното бяло това говори доста и то не добре за тези, които искаха да изчегъртат статуквото...не може с незаконни действия да се говори за нов морал
25
18
 
2
 
! Отговори
Bai Asen преди 2 години
Най-голямата глупост е разделението на властите, съдебната система го доказва!
24
6
 
10
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Толкова ли е трудно да се направят промени в частта- от деня на изборите,действащото към онзи момент правителство(което се води в оставка един месец след изборите) да няма право да почва нещо грандиозно,освен ако не е заложен срок за започване,да няма право да УВОЛНЯВА или НАЗНАЧАВА от/на високи постове в държавната администрация,защото ако са изгубили изборите, за последният месец могат да колят и бесят като за последно и не говоря само за герб,абсолютно за всички
23
24
 
12
 
! Отговори
Е как така бе преди 2 години
Конституционалисти! Нали сме парламентарна република. Откога МС е по-висш орган от НС?! Недпустимо било НС да суспендира решения на МС. Май всички конституционалисти са като Петър Илиев, нагли преписвачи с празни кратуни.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на въстание!угнетените и подтиснатите ще се наакаме публично!
21
4
 
13
 
! Отговори
бррр преди 2 години
До 2луп - скоро, скоро, кога? Когато цъфнат налъмите ли? С тия амеби и връзкари от служебното или някои други връзкари, на които им текат лигите за власт от десетина години насам?
20
4
 
15
 
! Отговори
До 2луп преди 2 години
До 2лупКак по-точно са назначени от ГЕРБ и Гешев? Има квота на президента, включително и Радев е назначил съдия - Атанас Семов. Има квота на ВКС и ВАС (двама са назначени по време на председателството на Лозан Панов). И въпреки това решението е ЕДИНОДУШНО!!! Нито един не си е плюл на биографията и не е изказал особено мнение по въпро, който е повече от елементарен
19
15
 
7
 
! Отговори
До Юмруче преди 2 години
Ти може и да не си в час, че всеки може да протестира срещу което и да е правителство, ама народът е малко по-умен от теб и останалите от гербиджа.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УжасТ!
17
19
 
6
 
! Отговори
Пророк - родолюбец преди 2 години
Мале, мале, мале... До всички българи, които бяха по площадите 2013-14 и 2020г. Бъдете будни, трезви, защото мафията като рикаещ лъв е захапала плячката "България" и не я пуска. Просто усещам в духа си, че след 14 Ноември ни чака революция, дано да е нежна, но ако трябва и кръв ще се лее...