Зарков подпечата указа за обнародване на механизма за разследване на главния прокурор

Той предвижда за отстраняването му да са нужни само 13 гласа
1 юни 2023 17:08, Стела Стоянова
10
Зарков подпечата указа за обнародване на механизма за разследване на главния прокурор
Снимка БГНЕС

"Днес поставих държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в "Държавен вестник" на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор."

Това съобщи във фейсбук профила си служебният правосъден министър Крум Зарков.

Законът бе приет миналата седмица. Той предвижда освен специално избран съдия за разследва главния прокурор, обвинител №1 да може да бъде отстраняван от ВСС с 13 гласа, а не както е сега - със 17.

Още по темата

В момента ВСС гледа по същество искането на шестима висши магистрати за отстраняване на Иван Гешев, но не се очаква това искане да събере 17 гласа "за". До момента всеки път има по 14 гласа, когато става дума за разглеждане на искането за освобождаването му. Също толкова съдебни кадровици днес се възпротивиха и на искането на Гешев за отлагане на заседанието с мотива, че той е на конференция в Бургас, а адвокатката му е болна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Възмутено МЯУ !!! преди 10 месеца
А механизмът за разследване на ритащите котки???
2
0
 
1
 
! Отговори
СУВЕРЕН преди 10 месеца
На обикновения човечец, дето с честен труд си е спечелил парите,не му пука кой е главния прокурор. Но...на олигарсите им трепери под лъжичката и не им е се тая. Затова си изнесоха част от бизнеса зад граница и имоти си купиха там...Ех...къде изчезна тефтера на Луканов. Няма да е зле да стигне до прокурора та да ги подбере наред.
1
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Ако няма за какво да се хванат! https://m.youtube/watch?v=KdxVnEhfym0