Провали се дело за конфискация срещу бивш шеф на ВМА

КОНПИ загби делото окончателно
28 ное 2023 21:45, Стела Стоянова
21
Провали се дело за конфискация срещу бивш шеф на ВМА
Снимка БГНЕС, архив

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно дело за конфискация на имущество за 2 млн. лева, водено срещу покойния вече бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев, съобщи "Лекс".

След кончината му претенциите на комисията бяха насочени срещу съпругата и децата им. След разделянето на антикорупционната комисия КПКОНПИ на Комисия за противодействие на корупцията и друго за конфискация, делата за отнемане в полза на държавата останаха в полето на втората.

Делото за конфискация започна, след като през 2017 г. военната прокуратура прати на съд ген. Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки.

КОНПИ пък започна проверка за имуществото на ген. Тонев в периода от 2005 г. до 2015 г. и установи несъответствие между приходи и разходи за над 1,2 млн. лева. През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лева от Тонев. Сред имуществото на фамилията, което комисията искаше да бъде отнето, бяха дружествени дялове, апартамент в столичния район "Оборище", гараж, автомобил "Фолксваген", имоти в село Грашево край Велинград и край язовир "Батак", пари от продажба на имоти и др.

В крайна сметка обаче и градският, и апелативният съд отхвърлиха изцяло исковете на КОНПИ срещу Тонев и наследниците му. Експертизата показа, че приходите на сем. Тоневи в проверявания период са били за над 3,2 млн. лева, при разходи 2,6 млн. лева. Комисията пробва да оспори това решение и пред върховния съд, но той отказа касационно обжалване и сложи точка на спора.

"Несъответствие въобще няма (а още по-малко значително), поради което искът е неоснователен. При формиране на изводите си, съдът е обсъдил всички възражения на Комисията", се казва в определението на Върховния касационен съд.

Стоян Тонев беше и депутат от ГЕРБ, но подаде оставка, когато започна разследването срещу него. Той беше обвинен, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лева от неизгодни договори. След смъртта му наказателното дело в съда продължи срещу проф. Кадурина, която беше обвинена, че е използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма "Дерма прим".

Кадурина беше оправдана вече на две инстанции по това дело, като се очаква окончателно решение на ВКС. Срещу нея КОНПИ също заведе дело за отнемане на имущество за над 2,8 млн. лева, което още не е приключило.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 2 месеца
е пък те всички са такива ! вижте какво беше направил шефа на Правитеслтева болница- частни апартамент с апартатура за 10 бона за подслушване и маркови питиета по 2-3 хил бутикалката ... представете за кво крадене става въпрос толкова години ....а народа си мълчи и си плаща данъците за да може ей такива да дербействат години наред !
14
4
 
7
 
! Отговори
Да попитам? преди 2 месеца
Кой балък е очаквал нещо друго? Мисля, че е време да гласувам за такива като Възраждане!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ще провери Агенция Митници и МВР, където ставта най-големите врътки и кражби?!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Партиен кадър да върне откраднати пари ?? Това е като научна фантастика .
11
1
 
8
 
! Отговори
ааааа преди 2 месеца
народа е яко зле така че всеки може да го излъже !
10
1
 
8
 
! Отговори
Като вдигнаха 28 преди 2 месеца
Обвинения за складове, лаборатории, търговия, корупция и той умира. Сега , нямало нищо нередно . Да . Нямало там , само в кат и митниците.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бирника Спецов също е краднал 2 милиона ДДС :)))
8
0
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
НЯМА как - прокоратура у БГ няма мн отдавна а шефовете на големите блоници у нас са политически назначения още от времето на Костов чак до Мутрата ББ . през това време източиха както и болниците така и НЗОК ....а българският наРОД изобщо не мисли !
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еййй,тия прокурори и съдии станаха милионери!Как пък нито един висш служител не беше осъден,ей така от кумова срама?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На туй крадливо племе му трябва един като Ким Чен ,за да има малко ред и дисциплина
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е голям стимул за следващите крадци.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи,досега кой крал,крал.Отсега нататък пак същото.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко е една симулация че прокаратурата уж лови крадците. Ама така води делото че да го изгуби
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е много ясно, като клиенти в частната и клиника бяха жените на повечето политици и депутати.
1
0
 
4
 
! Отговори
Разширител преди 2 месеца
Важното е да е жив и здрав.