Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"

То ще има стратегическо въздействие
21 яну 2023 09:47, Александър Попов
374
Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"
Снимка: БГНЕС/EPA

Руски учение на Владимир Путин са завършили изграждането на опасно ново оръжие, което според експерти може да създаде "радиоактивно цунами", предупреди „Дейли експрес” в статията на колумниста Рохан Гупта.

Според него боеприпасите на ядрените суперторпеда "Посейдон" за атомната подводница "Белгород" "ще имат невероятно стратегическо въздействие". Отбелязва се, че оръжието има неограничен обхват и може да се движи със скорост над 200 км/ч.

Суперторпедото е специално проектирано да се движи незабелязано през океана. Трябва да експлодира веднага щом достигне целта, създавайки вълна цунами, способна да потопи крайбрежието на врага.

Още по темата
В статията си Гупта цитира изявление от Военноморския институт на САЩ от миналата година, че разработването на такова оръжие би било опасна стъпка в надпреварата в ядрените оръжия.

Понеже е ново, то не попада в обхвата на съществуващите международни споразумения за ядрени оръжия, а „най-страшното е, че тези ядрени оръжия имат потенциал за автономна работа“.

През 2018 г. руският президент Владимир Путин първи обяви новината за "Посейдон", като каза, че това е съвсем нов вид стратегическо ядрено оръжие, което се захранва от собствен ядрен източник на енергия. По време на същата реч Путин допълни, че торпедото има неограничен обсег и може да функционира на изключителни дълбочини със скорост няколко пъти над торпедата, изстрелвани от обикновени подводници и други плавателни съдове.

"Те са много тихи, доста маневрени и са на практика неразрушими за врага. Няма оръжие, което може да им нанесе ответен удар в днешно време", уточни Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още по темата: Посейдон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
8
 
! Отговори
WarGonzo: преди 1 година
Работата на руската артилерия се засили в посока Херсон.Освен областния център под обстрел бяха Розлив,Благовещенское,Ингулец,Токаревка,Новотягинка,Ивановка,Республиканцу и Качкаровка.ВСУ нанесоха удари по Голой Пристан,Альошки,Казашки лагери,Каховка.Обстрелът от двете страни е почти симетричен.В посока Запорожие руските войски атакуват в района на Степное и Мала Токмачка,опитвайки се да достигнат Орехов от запад и югоизток.Артилерията удари самия град.Също така ВС на РФ са обстрелвали
152
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По полската телевизия се появяват все повече предавания, които засягат темата за присъединяването на част от Украйна към Полша. Например онзи ден телевизионният канал TVP1 излъчи програма, в която на поляците беше предложен моделът Жириновски, когато Украйна е разделена на части: Полша, Унгария, Румъния, Русия вземат исторически земи за себе си. Програмата отбеляза, че Русия вече връща своята част. Тук си струва да се отбележи, че Украйна, ако остане, трябва да бъде напълно денацифицирана.
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белият дом заяви днес, че руските войски са постигнали напредък в Соледар и Артемовск, но това не променя нищо. Украинските политически телеграм канали съобщават, че мобилизацията се провежда в Закарпатието, където призовката може да бъде връчена направо в бар или друго развлекателно заведение. Интересно дали много етнически унгарци ще бъдат включени във ВСУ? Продължава натискът от ВС на РФ в запорожското направление. Настъплението към Орехово от ВС на РФ е потвърдено. Руските ДРГ вече работят в покрайнините на града. Все още няма щурм срещу града. Работата върви.
150
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жозеп Борел:Русия е велика страна, велика нация и е свикнала да се бори докрай, свикнала почти да губи и след това да се възстановява. Тя го направи с Наполеон, направи го и с Хитлер." И тогава Борел дойде на себе си и каза, че е необходимо да се въоръжат украинците, така че те не само да се защитават, но и да преминат в настъпление. Казано по-просто, съвременният Запад иска да успее в това, което Хитлер и Наполеон не можаха, но с ръцете на украинците. Ако понякога виждате проблясъци на съзнание сред западните служители, не се ласкайте.
149
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агенция Франс Прес, цитирайки високопоставен американски служител: САЩ съветват Украйна да изтегли силите си от Бахмут. Изданието съобщава, че докато режимът в Киев се бори да задържи своя самоделен символ на съпротива, той губи твърде много ресурси, които биха могли да са необходими за бъдеща офанзива през пролетта. САЩ искат укронацистите да предадат Бахмут и да започнат подготовка за настъпление в южната част на страната (в Крим през Запорожка област и, вероятно, на запад от Херсонска област).
148
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната в Украйна показа икономическата неефективност на западните оръжия... Къде са сега технологичните байрактари? И защо сега летят в небето само евтини ирански дронове сглобени в студени мазета... Защото са по ефективни като оръжия!!! Същото важи за цялата западна техника... Танкове, скъпи самолети, половината от които излизат от строя поради ниската си ненадеждност заради високата сложност... Този конфликт доказа че от значение във военното е дело е количественото а не толкова качественото
147
1
 
1
 
! Отговори
До Генралченце преди 1 година
Ама вие сте тези които ревете бе :) не се ли усещате :)
146
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Това е лошо , но още по-лошо е че войниците му мъкнат парални от завоюваните територии и на това още по-лошо е че нямат канал в домовете си .
145
0
 
0
 
! Отговори
До Инспекторче кадже преди 1 година
Оф ако ще правите сравнения поне се ограмотете малко за какво става дума :)))
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде Варна и Бургас отекоха. Всички провинциалисти да идват София
143
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф ми хайде де използвайте го :) ко чакате :) азиатски клoуни
142
6
 
8
 
! Отговори
Инспектор Гаджет преди 1 година
Това супер оръжие сигурно е сглобено от китайски части поръчани от "Али Баба" а червеното копче е от зелено такова но боядисано с лак за нокти поради криза в доставките.
141
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждат го, чуват го, знаят че идва, но са безсилни.. единствения им вариант е да евакуират Сан Франциско, Ню Йорк, Вашингтон, Маями и Лос Анжелис и да се молят хахаха
140
8
 
12
 
! Отговори
Руси преди 1 година
руснаците имат машина да променят климата по света! Гледайте кво става в САЩ!
139
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и във въздуха имат тотално превъзходство иначе до сега нато да им е дала на украйна западни самолети ,имат хиперзвукови ракети въздух въздух с 400 километра обхват и ф35 ще е жертва на земята нещата са равни горедолу
138
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си чувал нещо за насрещен ядрен удар? В такива моменти цялото ръководство е подготвено и нащрек... Тогава цялото ви НАТО и България включително отиват на кино...
137
13
 
10
 
! Отговори
150 преди 1 година
150, Спрете одеколона и самагона. Пийте водка. Нещата излизат от контрол.Как си мислиш, че пияните лузъри от Раша ще изстрелят ракети по "полигони в Щатите"???? Нали 2 минути след това, ще получат брутален удар от цялото НАТО и ще спрат да съществуват завинаги тези ***!
136
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: Това ще сработи само ако Русия разполага с ядрени оръжия (както е по време на ударите по Хирошима и Нагазаки ) . В случая не е точно така май ,а? Отговор: слушаме те?)
135
3
 
1
 
! Отговори
До 150 преди 1 година
Това ще сработи само ако Русия разполага с ядрени оръжия (както е по време на ударите по Хирошима и Нагазаки ) . В случая не е точно така май ,а?
134
3
 
3
 
! Отговори
До група вагнера преди 1 година
сигурно си от екипа на Спилбърг..