Борисов: Препотвърждаваме партньорството си със САЩ

Повишаваме разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.
28 сеп 2018 22:40, Анисия Иванова
145
Борисов: Препотвърждаваме партньорството си със САЩ
Снимка: МС

Препотвърждаваме стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни споделят общи ценности и интереси и имат ангажимент към опазването на мира и международния ред. Сътрудничеството със САЩ заема важно място във външната политика на страната ни както в двустранен, така и в многостранен план. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Борисов подчерта, че САЩ и България имат установени отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както в двустранен план, така и в рамките на НАТО. „България оценява постоянната подкрепа, която правителството на САЩ оказва за модернизирането на българските въоръжени сили и постигането на по-голяма оперативна съвместимост. Убеден съм, че засилените съвместни учения и тренировки, които се провеждат на територията на съвместните българо-американски съоръжения, допринасят изключително много за повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на въоръжените сили на останалите страни-членки на НАТО“, каза още Бойко Борисов.

В тази връзка българският премиер оцени високо решителните действия, предприети от страна на САЩ чрез Инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съюзници (ERI) и операцията „Атлантическа решителност“.

По време на разговора българският министър-председател посочи, че потвърждавайки поетите ангажименти в рамките на НАТО, в началото на година правителството одобри национален план за постепенно повишаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП до 2024 г. „Подготвени са актуализирани проекти за инвестиционен разход за нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили“, допълни още премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и американският държавен секретар Майк Помпео бяха единодушни, че взаимодействието между българските и американските правоохранителни органи е последователно и практически ориентирано. В разговора беше отбелязано, че службите на двете страни си сътрудничат ефективно в борбата срещу организираната престъпност, тероризма, трафика на хора и наркотици, киберсигурността, корупцията и др.

По време на срещата беше изтъкнато и задълбоченото двустранно търговско-икономическо сътрудничество. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че привличането на американски инвестиции е сред основните приоритети в усилията на българското правителство, като акцентира върху секторите информационни технологии, машиностроене, електротехника и електроника. В разговора българският премиер заяви, че поддържането на финансова дисциплина, благоприятен данъчен климат, квалифицираната работна ръка и прилагането на нужните законодателни мерки правят страната ни все по-желано място за бизнес и инвестиции.

В рамките на срещата българският министър-председател запозна американския държавен секретар с хода на изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Сърбия и Турция, както и с модернизацията и разширението на съществуващата газопреносна мрежа у нас. Борисов подчерта и увеличаването на капацитета на газовото хранилище в Чирен, както и процесите по търсенето и проучването на природен газ в българската акватория на Черно море.

„България и САЩ имат възможности да разширят допълнително активното си партньорство в областта на енергетиката както на институционално, така и на фирмено ниво. Страната ни би оценила високо подкрепата на САЩ за реализацията на газовия разпределителен център на територията на България, който би разширил енергийната диверсификация на България и би помогнал за изграждането на конкурентен и либерализиран газов пазар в Европа”, посочи премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като говорите за предатели. Гошо Димитров не дава ли Македония по заповед на Сталин? Същия не работи ли за Конфедерация с Югославия? И България да изчезне? Великия Тошо не целува ли руски *** 30 г? А не предложи ли 1963 г да няма България а 16 република? Това са национални предатели!!!! Тези гледаха руския интетрес!!!
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тези бомби. Да не забравяме, че това е плана на съюзниците Англия, СаЩ и РУСИЯ. Руснака ОКУПИРА София 1945г. Софийското клане знаете ли го? 30000 българи избити от *** и пазени от руснака за да се наложи тяхното господство в България. И начело се слага руския депутат Г. Димитров. И после Русия му заповядва да даде Македоноя на Тито. Всеки кланящ се на това е национален предател!!!!!!
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам на кой сте васали, но 30% от икономиката е в руски ръце. Половината внос е от Русия а износа натам почти нулев. Данъци не плащат. Черноморието се изкупува от руснаци. БА е с руска техника. И таз година дадохме 250 млн за ремонт на руски таралясници. Реално Бг си е надупена още на Русия. Другото е за парлама. И младите бягат ли бягат на Запад....
75
0
 
12
 
! Отговори
бългериа фърст преди 5 години
България е една подконтролна територия на Сащ, а не независима държава!
74
1
 
17
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Другарят Борисов: Препотвърждаваме, че сме васали на САЩ!
73
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още мноого време ще тракате... напразно по клавиатурата, докато Бате ви Бойко управлява... Буу-ха -ха ! Тролчета жалки...
72
2
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
подкрепата на САЩ за реализацията на газовия разпределителен център на територията на България - АБЕ ТИКВА, МИНАЛИ ТИ ПРЕЗ РАПОНА ЧЕ ТОЧНО САЩ, НЕ ГИ КЕФИ ГАЗОВ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛЕН ЦЕНТЪР НА РУСКА ГАЗ
71
4
 
15
 
! Отговори
Като за суджука преди 5 години
Суджук, като обичаш да ядеш хамерикански *айна яж.Не осмърдявай България!
70
5
 
22
 
! Отговори
Живо порно! преди 5 години
Пак ще ни дерат кожичките..Постоянно ни обезлюдяват и обезверяват с тези проценти ..Навсякъде мъъън - гали и антибългарщини..Антинормалност..Абе и ние - средно статистическите,вечно средните българи - айде и ние да озвереем и да скочим като при Чаталджа - на ноооож! До Смърт! Да ни стане страшно и весело!
69
4
 
25
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Затова Бойко печели избори, защото САЩ му плащат, а в замяна той им слугува. Каква сделка само.
68
3
 
23
 
! Отговори
АВС преди 5 години
Пази Боже от некадърници! До вчера купува КАТЕРИ,днес вече са КОРАБИ,а утре ще купят САМОЛЕТОНОСАЧИ! За втората употреба!Комисионни да има и Лапаница в зелено
67
2
 
21
 
! Отговори
Чунчо преди 5 години
Бойко ни е огледалният образ - безпомощна българска мишка...Само се хили и се прегръща с Интересните и Известните..Що бе - ние пък с кво сме по различни от него?
66
0
 
26
 
! Отговори
Константин преди 5 години
А нещо за доходите в България, социална политика и създаване на производство? Некадърник е бойко! Отбрана нямаме!
65
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази разходка на Рапона до Ню Йорк вече стана като пътуването на Бай *** до Чикаго и назад. Сътвори маса пародийни ситуации, наруши маса закони и нареди арест без причина та 2 души заради своя близък ТВ подмазвач Халваджиян. Едно време директно нареждаше да се гърми с гранатомета по всеки който му противоречи, тъй че може би трябва да сме доволни че е еволюирал иначе щеше да поиска да гърмят и в прословутия склад
64
1
 
45
 
! Отговори
МАНДЖАТА преди 5 години
"Велик политик и ДЪРЖАВНИК от национална, европейска и световна величина...- достоен за номинация на Нобелова награда за мир"Рано е за вицове. Още не сме пили кафе. Напиши го пак след 2 часа и ще се посмеем едно хубаво.
63
1
 
26
 
! Отговори
Празнично преди 5 години
Това изявление е по случай празника на тиквата в Севлиево и отправеното искане към нашите покровители да приемем хелоуин за официален национален празник заченящ.Трети март.
62
3
 
31
 
! Отговори
УНИЗИТЕЛНО ЛИЦЕМЕРИЕ преди 5 години
НАТИСКАНЕТО НА БОКО ЗА "СРЕЩИ" С ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ И ТОЗИ БИВШ ШЕФ В ЦРУ И НАСТОЯЩ ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА САЩ Е ДА Е "БАРАБАР БОЙКО С МЪЖЕТЕ". СМИСЪЛЪТ НА ТЕЗИ СРЕЩИ Е ПОПЪЛВАНЕ КОЛЕКЦИЯТА ОТ ФОТОСИ,ДА ГО"ТОПЛЯТ" НА СТАРИ ГОДИНИ ИЛИ В ЦСЗ, ДА ГИ ГЛЕДА С УМИЛЕНИЕ, ДОКАТО ПОЛУДЕЕ ОКОНЧАТЕЛНО. ОТ ТЕЗИ СНИМКИ С НЕИЗМЕННОТО СВОЙСКО ПРЕГРЪЩАНЕ ИЛИ ОБЛЯГАНЕ /ТИПИЧЕН КОМПЛЕКСАРСКИ МАНИЕР/, НИЩО ПРАКТИЧЕСКИ НЕ ДОПРИНАСЯ ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРИЯ. НО НЕ СМЕЕ ДА СЕ ОБЛЯГА НА ПОМПЕО, КОЙТО ОТЛИЧНО ЗНАЕ С КОГО ИМА РАБОТА.
61
1
 
35
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 5 години
Само клишета, празни лишени от съдържание и смисъл приказки, пустословие, словоблудстване, нищоказване, дрънканици, врели-некипели, алабализми, кухи фрази, банални лафчета, плоски изрази, вербален баласт и кьорфишек лафмоабет. Те това е резултатът от срещата на Орхидей с Помпей. Препотвърдиха че са жалки нещастници и гербави калинки.
60
9
 
13
 
! Отговори
Име преди 5 години
до "странджата": комсомолски, айде стига с тия меки четки бе барато!
59
22
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Този Свиленски беше твърде малък и жалък пред колоса, титана на българската политическа мисъл, стратега на нашия просперитет г-н Цветан Цветанов...Панорама БНТ 1...