Борисов: Препотвърждаваме партньорството си със САЩ

Повишаваме разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.
28 сеп 2018 22:40, Анисия Иванова
145
Борисов: Препотвърждаваме партньорството си със САЩ
Снимка: МС

Препотвърждаваме стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни споделят общи ценности и интереси и имат ангажимент към опазването на мира и международния ред. Сътрудничеството със САЩ заема важно място във външната политика на страната ни както в двустранен, така и в многостранен план. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Борисов подчерта, че САЩ и България имат установени отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както в двустранен план, така и в рамките на НАТО. „България оценява постоянната подкрепа, която правителството на САЩ оказва за модернизирането на българските въоръжени сили и постигането на по-голяма оперативна съвместимост. Убеден съм, че засилените съвместни учения и тренировки, които се провеждат на територията на съвместните българо-американски съоръжения, допринасят изключително много за повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на въоръжените сили на останалите страни-членки на НАТО“, каза още Бойко Борисов.

В тази връзка българският премиер оцени високо решителните действия, предприети от страна на САЩ чрез Инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съюзници (ERI) и операцията „Атлантическа решителност“.

По време на разговора българският министър-председател посочи, че потвърждавайки поетите ангажименти в рамките на НАТО, в началото на година правителството одобри национален план за постепенно повишаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП до 2024 г. „Подготвени са актуализирани проекти за инвестиционен разход за нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили“, допълни още премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и американският държавен секретар Майк Помпео бяха единодушни, че взаимодействието между българските и американските правоохранителни органи е последователно и практически ориентирано. В разговора беше отбелязано, че службите на двете страни си сътрудничат ефективно в борбата срещу организираната престъпност, тероризма, трафика на хора и наркотици, киберсигурността, корупцията и др.

По време на срещата беше изтъкнато и задълбоченото двустранно търговско-икономическо сътрудничество. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че привличането на американски инвестиции е сред основните приоритети в усилията на българското правителство, като акцентира върху секторите информационни технологии, машиностроене, електротехника и електроника. В разговора българският премиер заяви, че поддържането на финансова дисциплина, благоприятен данъчен климат, квалифицираната работна ръка и прилагането на нужните законодателни мерки правят страната ни все по-желано място за бизнес и инвестиции.

В рамките на срещата българският министър-председател запозна американския държавен секретар с хода на изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Сърбия и Турция, както и с модернизацията и разширението на съществуващата газопреносна мрежа у нас. Борисов подчерта и увеличаването на капацитета на газовото хранилище в Чирен, както и процесите по търсенето и проучването на природен газ в българската акватория на Черно море.

„България и САЩ имат възможности да разширят допълнително активното си партньорство в областта на енергетиката както на институционално, така и на фирмено ниво. Страната ни би оценила високо подкрепата на САЩ за реализацията на газовия разпределителен център на територията на България, който би разширил енергийната диверсификация на България и би помогнал за изграждането на конкурентен и либерализиран газов пазар в Европа”, посочи премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Препотвърждаване на стратегическо партньорство туй е като във вица-Помагам на бате или като питали баткото какво прави и той отговорил-Нищо,а на тоз въпрос малкото братче отговорило-Помагам на бате.
97
0
 
10
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Обичам да съм гоуем международник-снимки,прегръдки,целувки.Искам мадам Тюсо да ме изтипоса и мен.За едната слава живея,ама нещо не ми се получава,защото отвращавам повечето население.
96
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 кога печели само Русия нещо мълчите?
95
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...shte doida az b Bankia ..v tvoiata kashta ..shte si izbera niakolko stai I shte si zagradia chast ot Dvora ti ...ti niama da mojesh da stapvash tam ...sasotvetno niama da ti plashtam nishto I shte mu vikame "partniorstvo " !!!?
94
2
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.ima razlichni vidove parrtniorstvo!!! Naseto s Amerika ...ot koi tochno vid e ?!??...kato se ima v predvid 4-te bezplatni amerikanski bazi na balgarska teritoria. dfeto I ti niamash parvo da vlezesh...za kakvo tochno partniorstvo govorish ?!??
93
1
 
18
 
! Отговори
трампа преди 5 години
Лошото е,че от това "партньорство" печели само САЩ.По-скоро става дума за зависимост на колонизирания.Оправете си лексиката.Идват нови цени на газа.Ще внасяме втечнен от партн,ьорите.Скъп,но подпомагащ нашите хора.
92
3
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
"Убеден съм, че засилените съвместни учения и тренировки, които се провеждат на територията на съвместните българо-американски съоръжения, допринасят изключително много за повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на въоръжените сили на останалите страни-членки на НАТО, каза още Бойко Борисов." Затова виж какво ще ти кажат "Газпром" за цената на газа;)))
91
1
 
4
 
! Отговори
101 преди 5 години
***, не е ли малко пресилено да се величаеш с НИЕ вместо АЗ?Така разговарят със себе си само царете.Доста смешно е да говориш от името на всички останали. По-добре пиши Аз, вместо Ние, защото не е срамно да си признаеш че не си съвсем като хората.
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов ....Жалък натегач!
89
0
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Евреите: "Бойко е *** Син, но наш *** Син";)))
88
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога слугуваме на Русия всичко е точно? А модернизация нямаше защото все се врем на руските бракми пък уж сме с Нато.
87
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Този откакто отиде в сащ не спря да се излага и да говори глупости. Стана за смях и с поведение и с речите си не само у нас, но го видя и целия свят колко е п....
86
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
То бива лакейство ама това е прекалено. Какво са модернизирали сащ във въоръжените ни сили и изобщо ние имаме ли такива сили. Празни приказки и слугинаж на кило и мисли, че някой му вярва...
85
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тези и двамата на снимката са вредни за България. Лошото е, че единия го търпим вече 10 години за които тотално съсипа страната.
84
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се купи Ф16 ще е ЧИСТО НОВ Ф16 Viber блок 72. Изтреботел от новия век, който няма никой и ще е най- добрия самолет на Балканите!!! Стига с вашите лъжи и измишльотини!
83
0
 
15
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Най-важното е да е договорил комисионните за Ф-16 от 3-та ръка.
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли отиде?Да им купуваш старите бракми Ф-16?
81
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
45 г слугувахме на Русия. После Лукановци, Станишевци подаряваха наред на Русия договори, влияние. Сега дошаме по- спокойно. Остава да изгоним Лукойл като Румъния
80
0
 
15
 
! Отговори
Кравата Пенка преди 5 години
2тона суджуци има на снимката
79
1
 
19
 
! Отговори
Хайде стига преди 5 години
България е в подчинена, васална позиция към САЩ. Тъжно е да имаме слугинско правителство.