Политическа криза: Гуайдо поиска помощ от Пентагона

"Всички варианти са на масата", заявил той
12 май 2019 12:39, Петя Славова
228
Политическа криза: Гуайдо поиска помощ от Пентагона
Снимка: БТА

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че е инструктирал пратеника си във Вашингтон Карлос Векио да установи контакти с представители на въоръжените сили на САЩ, за да работят съвместно по намиране на решение на политическата криза във Венецуела, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Гуайдо подчерта снощи, че е поискал от Векио да създаде канал за пряка комуникация с Пентагона, с цел възможно координиране на действията.

Още по темата

Подкрепяният от САЩ венецуелски опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент, води кампания за сваляне на президента Николас Мадуро. През последните дни венецуелските сили за сигурност задържаха заместник-председателя на Националното събрание Едгар Самбрано, а други депутати потърсиха убежище в чуждестранни посолства, опасявайки се от ответни мерки на правителството след неуспешния опит за преврат.

Гуайдо е заявявал, че "всички варианти са на масата", за да бъде отстранен Мадуро, повтаряйки думите на президента на САЩ Доналд Тръмп и негови съветници, отбелязва БТА.

Не особено голяма група венецуелци излязоха вчера на улиците, за да покажат подкрепата си за контролирания от опозицията парламент, който е подложен на засилващ се натиск от правителството на Мадуро. В Каракас Гуайдо говори пред няколкостотин души, събрали се в подкрепа на призива му за сваляне на президента социалист.

Намалелият брой на участниците в протеста отразява засилващият се страх и деморализацията в редиците на поддръжниците на опозицията, отбелязва АП.

"Живеем в диктатура", заяви Гуайдо. "Не разполагаме с вариант да останем по домовете си и да чакаме, а трябва да искаме правата си на улицата".

По данни на Франс прес в протеста на площад Алфредо Садел са участвали между 1500 и 2000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
28
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До АнонименТова, което иска Гуайдо е единствено провеждане на свободни демократични избори. Но Мадуро не иска такива избори, защото ще ги загуби не със 68%, както през 2015, когато беше избран легитимният парламент и Гуайдо, а със 90% при създалата се трагедия и мизерия в страната.Сега Мадуро преследва и арестува един по един депутатите от легитимния парламент, последният е вицепрезидента на парламента Едгар Самбрано.Затова. Затова се налага да се активира чл.187 от конституцията за помощ отвън
89
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След всички разиграни карти,защо ли ми се струва,че скоро янките ще вземат главата на мелеза с идеята да го изкарат герой!
88
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка ще търпи и ще гледа.Как да оправи нещата с Венецуела! Това не са балканите Югославия примерно Та да я нападне. Комшии са им все пак.Няма как да ги нападнеш! Лошото за Америка е.Че Венецуелците държат за президента си!-:) Останалото ще се формулира като агресия от САЩ ако я нападне! Та за това са " тихи" американците спрямо Венецуела!-:)
87
23
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 92Ти клеветнико *** си наглият, който казва на черното бяло и защитава наркодиктатора социалист, закрилник и съучастник на наркотрафикантите, на въоръжените комунистически терористш от ФАРК и ЕЛН, на терористите от Хизбула и Хамас, на които издава дипломатически паспорти, на иранските гвардейци и още куп международни бандитиТези терористи и наркотрафиканти.Х.Гуайдо е председател на легитимният парламент и законен сперед чл.233 от конституцията президент.Мадуро е узурпатор на власта
86
2
 
5
 
! Отговори
Съгласие преди 4 години
До ПроСоТоА за линията на ума какво ще кажеш? Много късичка нещо...
85
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя хитрец Хуан Гуайдо, ако има подкрепата на народа, както се хвали и както тръбят медиите в България..........щеше ли да иска военна подкрепа от чужда държава???!!!Не са виновни американците, те си гонят интересите..................и за тяхно щастие почти навсякъде по света има едни "умни и красиви", които за една шепа долари продават майка, баща и родина!!
84
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТО - продължение.Мадуро обявявя, че са гласували 48 %, като той "печели" 5,8 милиона гласа от общо 20,5 милиона гласоподаватели. Филмата, отговаряща за преброяване на гласовете, се отказва да изпълни договора си, заради констатирани огромни манипулации. Заедно с една друга агенция, установяват, че реалният брой гласували в тези "избори" е около 17 %. Пълна порнография и диктаторски произвол, по комунистически. Ефективно приложен касткрокомунистически опит за смачкване на свободата.
83
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където са минали янките.................трева не никне..............примери- Ирак, Сирия , Либия и т.н.Украйна е по-специален случай...........историята там е част от хибридната война на Запада с/у Русия!!
82
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Гуайдо трябва да бъде линчуван публично за национално предателство и узурпаторство......................най-добре да бъде завързан за краката на два коня влачен по главната улица на столицата................за назидание, какво ги чака предателите!!!
81
16
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Сата НАТОПозволи да те допълня.На тези "избори" не са допуснати никакви чуждестранни наблюдатели.Забранено е на опозиционната коалиция, както на венецуелците в чужбина да гласуват.ЗАБРАНЕНО!Затова опозицията бойкотира "изборите". Опозиционните лидери са избити, арестувани или прогонени. Остават само някои сателити на Мадуро.В условията на 1 500 000 % инфлация и поголовен глад, Мадуро раздава купони за храна на гласувалите за него/Отечествена карта/ По улиците патрулират паравоени бандити.
80
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Хуан Гуайдо е един национален предател, вече не се крие, иска помощ от военните на чужда държава...............ей, такава наглост не бях виждал!
79
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
87 Щом ти е "враг" отивай на протести да събаряш Мадуро, а не да лаеш месеца Тук!
78
33
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
На извънредните избори на 20 май 2018 г. Николас Мадуро е преизбран на поста президент на Венецуела за периода 2019-2025 години като получава 67.8% от гласовете! Извънредните избори си ги е назначил самият той, никой не му ги е признавал. Участието е било под 50%, по-точно 46%. Изборите не са признати от ЕС, САЩ, по-голямата част от съседните на Венецуела държави. Признати са от Просия. Аз съм гражданин на ЕС и Просия ми е враг, следователно...
77
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай Бойко червени знамена
76
4
 
28
 
! Отговори
Няма време преди 4 години
На Гуайдо не му остава много време. Намесят ли се САЩ него ще го гръмнат първи.
75
3
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
е какво?...Типчето действа по план...Така са го инструктирали тия,които го спуснаха там.."Нищо ново под слънцето".................Сега нещо САМО за хората с отворено съзнание,без предразсъдъци и склонни към забавления:-Виждате ли "линията на живота "на ръката му?..-Тя е ИЗТЕГЛЕНА към палеца!!!!..Което говори,че тоя е роден да бъде манипулиран..
74
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 14 април 2013 година Николас Мадуро е избран за президент на Венецуела като изпреварва съперника си Енрике Каприлес Радонски с 1.5% като последният не признава изборните резултати. На извънредните избори на 20 май 2018 г. Николас Мадуро е преизбран на поста президент на Венецуела за периода 2019-2025 години като получава 67.8% от гласовете!
73
4
 
12
 
! Отговори
до 1 W A1 Mtel преди 4 години
Мммм...Даааа... *** е имало, видно е,че има и пак ще има! Герберасти смотани!
72
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая Сащ ще набомби руските наркомани и мадуро отива за храна на прaсетата
71
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде пак за неразбралите - Гуайдо е избран на избори. При това организирани от самия Мадуро.