Хуан Гуайдо: Терорът крепи Мадуро на власт

За кризата - ще има ли неочаквана помощ от Китай?
11 май 2019 07:49, Александър Попов
67
Хуан Гуайдо: Терорът крепи Мадуро на власт
Снимка: Reuters

След неуспешния опит за военен бунт миналата седмица лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо обещава да вдъхне нов живот на движението за отстраняване на Николас Мадуро, обнадежден от обявената неотдавна подкрепа на Китай за международно посредническо усилие, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
В интервю вчера Гуайдо потвърди също така, че е склонен да обмисли възможността да покани чуждестранни военни, за да бъде свален от власт Мадуро, в съзвучие с посланието на Вашингтон, че "всички опции са на масата" за решаване на ескалиращата венецуелска криза.

Какви са сценариите за Венецуела след неуспешния метеж срещу Мадуро?

"Най-доброто решение е това, което генерира най-малка социална цена", заяви Гуайдо, като обвини социалистическият лидер, че блокира всички опити за решение чрез преговори. "Най-голямата пречка за това е Мадуро", каза той.

Председателят на Националното събрание, когото САЩ и още 50 страни признават за легитимния лидер на Венецуела, даде интервюто в своята партийна централа броени часове, след като заместник-председателят на парламента бе хвърлен в затвора, а други депутати напуснаха страната или потърсиха убежище в чужди посолства, заплашени от арест.

"Това, което държи Мадуро на власт и на което станахме свидетели много по-открито през последните часове, е терорът", каза Гуайдо.

Арестуваха дясната ръка на Гуайдо във Венецуела

Той добави, че е много благодарен за подкрепата от САЩ. "Те без колебание нарекоха Мадуро такъв, какъвто е - диктатор", заяви той.

Но докато безизходицата във Венецуела се проточи, започнаха да се появяват някои пукнатини между опозицията и САЩ - миналата седмица президентът Доналд Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин не е замесен във Венецуела, като влезе в директно противоречие със собствения си екип за национална сигурност, според който Русия крепи Мадуро с военна и финансова помощ.

Ще се притъпи ли основното оръжие на Николас Мадуро?

Гуайдо каза, че тълкува думите на Тръмп "просто като различен начин да привлече Русия".

Същевременно той той подчерта, че е насърчен от неотдавнашната декларация на Китай, че ще засили съвместната работа с ЕС и международната общност в подкрепа на политическия диалог. Изявлението, идващо от най-големия кредитор на Венецуела и съюзник на Мадуро, бе възприето като своеобразно официално одобрение за Международната контактна група - инициатива на ЕС, стремяща се да стимулира предсрочни избори, посочва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Съветския съюз имаше терор защото всеки дето не му харесва на Сталин на другия ден изчезваше, имаше и в нацистка Германия по същата причина.Днес има в Турция в Саудитска Арабия Северна Корея и др.В Турция една журналистка на следващия ден влезе в затвора защото направила карикатура на Ердоган с Саудитска Арабия пет души бяха екзркутирани за лош израз за краля, писан във фейсбук.Пък ей американската ку.чка Гуайдо си дрънка прави преврати обикаля страната и пише статии, но терора не го докосва.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Гуайдо много прилича на Плевелиев, пак така се засилва и си мисли, че някой ще го подкрепи в луддостта му. Господарите трябва да му дадат знак, а не слугата Гуайдо да командва САЩ и да иска военна помощ. Такива непослушни слуги САЩ ги арестуват и съдят за престъпления.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не е искал да каже, че тараторът крепи Мадуро.
52
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ква е тая диктатура и тоя терор, и в същото време тоя на воля си се разхожда.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е агент на цру.За каквиизбори бълнува.
50
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше терор ти отдавна щеше да търкаш наровете,продажна сврако!
49
18
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МАДУРО ПУБЛИЧНО ОТКАЗА ДА ОБЯВИ ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ТОЧНО КАТО ПУТИН!!!ТЪЙ , ЧЕ МАДУРО Е АБСОЛЮТНО НЕЛЕГИТИМНО НА ВЛАСТ И СИ ГО ЗНАЕ!!!!ВЪПРЕКИ, ЧЕ ПРЕДИ МЕСЕЦИ МАДУРО КАЗА, ЧЕ ЩЕ ПРОВЕДЕ НОВИ ИЗБОРИ ПАК ИЗЛЪГА!!----------ЩОМ МАДУРО ПОКАНИ КИТАЙЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ ДА МУ ЗАЩИТАВАТ РЕЖИМА!!1РЕДНО Е И ГУАЙДО ПРЕМИЕРА ( НАСТОЯЩ ЗАКОНЕН ВРЕМЕНЕН ПРЕЗИДЕНТ ) ДА ПОКАНИ ФАЩ И ЕС ДА ИЗМЕТЕ РЕЖИМА НА МАДУРО!!!ДА СЕ ГОТВИ РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ТЕ СА НА РЕД ОТ 2020-ТА!
48
5
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Гуайдо направо призовава към преврат и външна въоръжена интервенция. Има всички основания да бъде арестуват и съден, както би станало във всяка цивилизована държава.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E BE TOQ AKO E V USA I LAE SRESCHTU USA OTDAVNA DA E NAXRANIL AKULITE SCHTE NEE MYRTYV VECHE METEJNIK
46
29
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И ВЪВ КОМУНИСТИЧЕСКА ВЕНЕЦУЕЛА И В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ЕДНО И СЪЩО!!!БЕЗ ТЕРОР РЕЖИМИТЕ И В ДВЕТЕ НЯМА КАК ДА СА НА ВЛАСТ!!1
45
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първото условие за диктатурата е продажни генералипример чили- нямаше никаква национализациянапротив - раздаваха се природни богатства на американски компаниии стига с тия опорни точки на соросчето- да мътите главите на хората
44
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терорът крепи Мадуро на Путин !
43
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първото условие в диктатурата е национализация. Забрана на частна дейност. Взимат се средствата за производство.И вече гладен народ се управлява лесно.Воените вършат останалото.
42
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
единствения начин за военно нападение е само ако накарат съседните държави - колумбия и бразилия да започнат войнатам са поставили откровени фашистки правителствабразилския президент е отчаян привърженик на хитлер и той свали българката дилма русевама това в нашите овини няма да ви го кажата и тука може да го изтрият
41
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая краварска *** е бита карта и за американцитеи те ще са доволни ако някой го гръмне- голяма услугаем щу обвинят русея и китай ем ще си прокарат нова фигуратой го е усетил и с последни сили се опитва да се задърживенецуелските генерали са от сержантите на чавес- те два пъти го спасяваха при държавен преврат от американцитеи са на ясно какво ги чакакитайците са пуснали 60 милиарда руснаците 10 има и китойски и руски военните няма как да се откажат- защото никой вече няма да им вярва
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Коце кметаМи дейстай бе Коце.
39
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, американците го подготвяха тоя тапир 10 години, и ко стана един преврат като хората не може да спретене.
38
6
 
26
 
! Отговори
Бойко-Българоубиец преди 4 години
Много мръсен поглед има тоя продажник!
37
6
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Снимнката е много показателна ,накрая ще пие по една студена вода венецуелския Плевньо Банов,ама в затвора :)
36
5
 
16
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Я! Аз ако обявя тиквата за незаконен узурпатор на властта и поканя чужди военни, ще ме хвърлят веднага в затвора, в нашата демократична и европейска държава, и т.н. В диктаторска Венецуела тоя още е на свобода и открито върши преврат, че чак и окупатори ще кани. Не вярвам венецуелците да са глупави като либийци и украинци, ама знам ли?