Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?

Дивата природа се завръща в полетата, домовете остават необитаеми
Обновена: 26 яну 2021 13:06 | 26 яну 2021 13:06, Нели Христова
147
Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?
Снимка: БГНЕС

През последните няколко десетилетия светът си мислеше, че пренаселеността ще е кризата, която е надвиснала над човечеството. Още през 1968 г. биолозите от Станфорд Пол и Ан Ерлих позорно предричаха, че милиони скоро ще умрат от глад в най-продаваната си книга, обричаща гибел, "Бомбата на населението". Оттогава нео малтусианските шумотевици за неизбежна катастрофа са непрекъснат рефрен в някои секции на екологичното движение - страхове, които наскоро бяха изказани в документалния филм на Дейвид Атънбъроу "Живот на нашата планета".

По времето, когато Ерлихи публикуваха своите тъмни пророчества, светът беше в своя пик на нарастване на населението, което към този момент се увеличаваше със скорост от 2,1% годишно. Оттогава глобалното население се е увеличило от 3,5 милиарда на 7,67 милиарда.

Но растежът се забави - и то значително. Жените вече са по-образовани, а достъпът до контрацепция се подобрява, раждаемостта по целия свят се забавя, а в много страни сега има по-малко от 2,1 деца на жена - минималното ниво, необходимо за поддържане на стабилно население.

Падащите нива на раждаемост са проблем в най-богатите държави в света - особено в Япония и Германия от известно време. Миналата година в Южна Корея раждаемостта е спаднала до 0,84 на жена, което е рекордно ниско ниво въпреки големите усилия на правителството за насърчаване на раждането. От следващата година парични бонуси от 2 милиона йени ще бъдат изплащани на всяка двойка, която очаква дете, в допълнение към съществуващите плащания за детски надбавки.

Коефициентът на плодовитост също спада драстично в Англия и Уелс - от 1,9 деца на жена през 2012 г. до едва 1,65 през 2019 г. Временните данни на Службата за национална статистика за 2020 г. предполагат, че числото през изминалата година може да бъде 1,6, което би било най-ниският процент от преди Втората световна война. Проблемът е още по-сериозен в Шотландия, където процентът е спаднал от 1,67 през 2012 г. до 1,37 през 2019 г.

Все по-често това е така и в страните със средни доходи, включително Тайланд и Бразилия. В Иран коефициентът от 1,7 деца на жена разтревожи правителството, което наскоро обяви, че държавните клиники вече няма да раздават контрацептиви или да предлагат вазектомии.

Благодарение на този световен модел на спадане на нивата на плодовитост, ООН сега вярва, че ще видим краят на нарастването на населението в рамките на десетилетия.

Едно влиятелно проучване, публикувано в Lancet миналата година, прогнозира, че световното население ще достигне своя пик много по-рано от очакваното - достигайки 9,73 милиарда през 2064 г. - преди да спадне до 8,79 милиарда до 2100 г. Спадащата раждаемост, отбелязват авторите, вероятно ще имат значителни "икономически, социални, екологични и геополитически последици" по света.

Техният модел прогнозира, че населението на 23 страни ще е спаднало наполовина преди края на този век, като сред тях са Испания, Италия и Украйна. Китай, където противоречивата политика за едно дете на двойка приключи едва през 2016 г., сега също се очаква да претърпи огромен спад на населението през следващите години, с около 48% до 2100 г.

Все по-ясно става, че ще живеем в бъдеще, много различно от това, което очаквахме и ни очаква криза от различен вид, тъй като застаряващото население поставя малките икономики под все по-голямо напрежение.

Но как изглежда намаляването на населението на дадено място?

Опитът на Япония, страна, в която тази тенденция съществува повече от десетилетие, може да даде известна представа. Вече има твърде малко хора, които да запълнят всичките къщи в по-малките градове - един на всеки осем домове вече е празен. В Япония наричат ​​такива свободни сгради акия - призрачни домове.

Най-често срещани в селските райони, тези къщи бързо се разрушават и остават като зловещ спомен в пейзажа, като по този начин ускоряват упадъка на квартала. Много призрачни къщи са останали празни след смъртта на обитателите си, наследени от техните роднини, живеещи в града. Много от тях остават непотърсени и необслужвани, а тъй като толкова много сгради са с неизвестна собственост, местните власти също не могат да ги съборят.

Някои японски градове са предприели крайни мерки за привличане на нови жители - предлагат да субсидират разходите за обновяване или дори дават къщи на млади семейства. Тъй като населението на страната се очаква да спадне от 127 милиона на 100 милиона или дори по-малко до 2049 г., тези призрачни къщи ще нарастват все по-често - и се очаква да представляват една трета от целия японски жилищен фонд до 2033 година.

Тъй като селското население намалява, старите полета и занемарените градини отново се превземат от дивата природа. Засичането на азиатски черни мечки става все по-често през последните години, тъй като животните събират небрани ядки и плодове.

По-близо до дома, в ЕС, зона с размер на Италия се очаква да бъде изоставена до 2030 г. Испания е сред европейските страни, които се очаква да загубят повече от половината от населението си до 2100 г. - вече три четвърти от испанските общини са в упадък.

Живописните Галисия и Кастилия, и Леон са сред най-засегнатите региони, тъй като цели населени места постепенно се изпразват от жителите си. Повече от 3000 призрачни села сега преследват хълмове, потънали в разруха. Марк Адкинсън, британски емигрант, който управлява агенцията за недвижими имоти Galician Country Homes, казва пвез Observer, че в книгите си има "над 1000" изоставени села, добавяйки, че негов служител непрекъснато е бил на път, оставяйки писма в изоставени имоти с надеждата да проследят собствениците им и да ги върнат обратно на пазара.

"Тук съм от 43 години", казва той. "Нещата се промениха значително. Младежите са напуснали селата, а родителите остаряват и имат нужда от помощ. Не искате да се забивате в хълмовете, когато вече не можете да шофирате."

Както и в Япония, природата вече настъпва. Според Хосе Бенаяс, професор по екология в университета в Алкала в Мадрид, горите на Испания са се утроили от 1900 г. насам, като от 8% са разширили до 25% от територията си, докато почвата оздравява. Падащите популации ще продължат да предизвикват изоставяне на земя, "защото ще има по-малко хора, които да имат нужда от изхранване".

Франция, Италия и Румъния са сред страните, които показват най-голямо увеличаване на горската покривка през последните години, голяма част от това под формата на естествено възстановяване на стари полета. "Моделите показват, че залесяването от този вид ще продължи поне до 2030 г.", казва Бенаяс.

Изоставянето на селските райони в голям мащаб е един от факторите, допринесли за неотдавнашното възраждане на големите хищници в Европа - през последното десетилетие популациите на рисовете, вълците и кафявите мечки са се увеличили. В Испания иберийският вълк се е възстановил от 400 индивида на повече от 2000, много от които ще бъдат намерени бягащи призрачните села на Галисия, докато ловуват диви свине и сърни - чийто брой също е скочил. Кафява мечка беше забелязана в Галисия миналата година за първи път от 150 години.

Визия за бъдещето, може би в един свят след върха: по-малки популации се тълпят все по-плътно в градските центрове. А навън, отвъд границите на града, дивите животни пируват.

 


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
3
 
! Отговори
До долния преди 1 месец
За това на всяка черна майка в Африка и се падат по 7.8 деца, това е средно...
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Падащите нива на раждаемост са проблем...


да ама за България стан не!
129
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма начин броят да не спадне, нали затова ваксинираме стадото.
Масовата кастрация започна, следващо поколение няма да има.
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хаха Кой ще те стерилизира пък теб бе, ба.стун?! Природата отдавна го е направила, като е позволила да се родиш без мозък!!!!!
127
6
 
9
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Тази статия, за да обори данните, че искат да ни редуцират ли я пускате? Като толкова сме малко, какъв е този зор за масова стерилизация чрез ваксините?
126
10
 
8
 
! Отговори
14/88 преди 1 месец
Няма по низши от азиатците Китай ЮК Япония.Слава не Белият Човек.
125
10
 
2
 
! Отговори
14/88 преди 1 месец
Повече мртви азиатци с дръпнати очи по-добре за белият човек.Китайците ще ги оправим с атомни бомби ще ги направим 5 милиона живеещи в свинеферми.
124
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ала бала.В момента населението на Африка е 1,3 милиарда души. До 2050г-само за 30 години ше ще се удвои и ще стане 2,6 милиарда. Само 10 процента да тръгнат към Европа и тук ще стане африканско гето.
123
1
 
16
 
! Отговори
Чичо Ади преди 1 месец
А тия с по 15 деца?За едни бразилци става въпрос.И за Африка и Индия нещо протеста как е???
122
0
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 1 месец
№ 121 е отговор на № 119.
121
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 199 преди 1 месец
Защо мислиш, че тук пишат само безделници?
Сигурно някои са пенсионери, разполагащи с повече време.
Може да има също така и някой и друг неработещ.
Но повече или пишат в свободното си време, или са все още учащи, или се вмъкват тук от време навреме в течение на работния си ден. Аз например имам възможност поне десетина пъти на ден да си позволя да вляза в новинарските сайтове за по 5-10 минути, за да следя новините. Към някои от тях пиша коментари. Това изобщо
не пречи на работа ми.
120
4
 
24
 
! Отговори
стоян преди 1 месец
От 30 години населението на България се топи.Всичко е в резултат на геноцида извършващ се методично.А при управлението но Боко Тиквата всички антирекорди по смъртност и болести са подобрени.Нужен е съд и затвор за Тиквата и всички управлявали през тези 30 години.Може и разстрел.Стадиони имаме.
119
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Занимавате се от сутрин до вечер с всякакви небивалици,както каза един герой във филм,обаче никой не можеш да хванеш за работа!Не се оплаквам,но три дена прекопах един двор,за да поставям напоителна система,брулиме дъжд и вятър,калища,щелате да видите,колко ми беше до Бил Гейтс,коронавирус и ваксини!Ако имах власт щях да забраня интернета,които служи за масова дезинформация
118
1
 
29
 
! Отговори
Lan преди 1 месец
Диана, преди да се изкаже мнение се чете - основно правило. Раждаемостта в България спада всяка година. А като се комбинира с нарастващата смъртност и емиграция, коефициентът на прираст на населението е катастрофален -6,7 по данни на НСИ. Толкова, ни Япония, ни Германия, НИКОЙ не може да ни се опре! А недостиг не детски градини има поради вътрешната миграция в страната - стотици и хиляди детски градини пустеят по малките населени места. Лошото управление не оправя прираста...
117
5
 
14
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 месец
Аз Бойко I Болгароубиец от династията на сикаджиите ще намаля населението до 2 милиона за още два мандата! Така ми наредиха началниците! Това ще бъде поредна победа за ГЕРБ! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
116
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Demonaz

Ако ги нямаше Европа и Северна Америка, не знам останалите (с малки изключения)какво ще правят с изобилието от ресурси? Ще си скачат от клон на клон и ще воюват помежду си за райони, където има повече от диворастящите ядливи растения. Друго не вярвам да започнат да правят.
Защото и днес има колкото щеш ценни ресурси в районите, в които живеят тези, които се размножават най-бързо, но измират от глад, ако не получават хуманитарни помощи. Направи си изводите.
115
0
 
25
 
! Отговори
Зависи преди 1 месец
Въпросът е, в кои региони на света числеността на населението ще спадне драстично?
Щото ако тази численост спадне под критичния минимум там, където живеят бели хора, а също японци и някои други от монголоидните, които са хем ученолюбиви, хем трудолюбиви, тогава светът го пиши бегал.
114
1
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Да попитаме Бил ГЕЙтс и Сорос какво мислят за това?
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май вярно всеки започна за вади някакви статистики и да излага какви ли не теории и предположения. Щяхме да бъдем пренаселени с 15 милиарда по земята до 20г. сега пък ще намалеем наполовина защото еди какво си щяло да стане. Ай сиктир бе... То не се знае утре какво ще бъде те научни предположения правят. Един малко по смъртоносен вирус разката игата на целия свят и никой не беше ппдготвен а сега плямпат какво щяло да стане еди кога си. Тия щуротии си ги нарете... знаете къде
112
1
 
6
 
! Отговори
паднал Ан гъл преди 1 месец
слушайте ко ще ви кажувам,3-та св с ядро ще има.Другото е бла бла за наивници,така ще се намали,ма муна на,клончето