САЩ и Тайван ще започнат търговски преговори

Вашингтон е задължен чрез закон да защитава острова
18 авг 2022 17:22, Йоана Цонева
9
САЩ и Тайван ще започнат търговски преговори
Снимка: БГНЕС

Американското правителство съобщи, че ще започне преговори с Тайван за сключването на търговско споразумение, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА

Информацията бе оповестена от Търговското представителство на САЩ, след като Пекин проведе военни учения, включващи изстрелване на ракети във водите около Тайван, в опит да сплаши острова след визитата на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

В днешното съобщение на американската агенция не се споменава нищо за напрежението с Китай, а се посочва, че преговорите имат за цел да засилят сътрудничеството между Вашингтон и Тайпе в сферата на търговията и регулациите, като тази стъпка ще доведе до по-тясно взаимодействие на официално ниво.

Още по темата
САЩ нямат официални отношения с острова, но поддържат контакти чрез Американския институт в Тайван. Вашингтон е задължен чрез федерален закон да се погрижи за това островът да разполага с достатъчно средства, за да може да се защитава.

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. и островът никога не е бил част от Китайската народна република, но управляващата комунистическа партия се зарече да го присъедини към континенталната част на страната дори и със сила, ако се наложи.

Преговорите между Вашингтон и Тайпе ще засегнат също и теми като селското стопанство, труда, околната среда, дигиталните технологии, статута на държавните предприятия и "непазарните политики", се казва още в съобщението на Търговското представителство на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
друг е въпроса: преди 1 година
ще ги завършат ли?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо са с маски?
6
5
 
3
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Русия нямали против.... Русия, имам предвид КГБ и Путин не зачитат украйнците като нация дори. Луд ли си или в дрехите на луд. Или си просто руски националист???? Явно ти харесва да си със "силните" с големите... Прав ти път. Но и двамата знаеме че нито ще работиш, нито ще учиш в Русия, а на запад. Същото важи и за децата ти. Така ли е???
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия нямат против членството на Украйна в ЕС, а в НАТО! Още от тука демонстрираш остро непознаване на темата, какъв е смисъла от по нататъшни обяснения.
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както Куба може да бъде свободна от мафията на САЩ, така и Тайван има правото да бъде нормална демократична държава и Украйна да бъде част от ЕС, а не от Путиновия СССР! Тва исках да кажа. Къде бъркам?
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм тоя от 1ви коментар. Обоснови се, къде бъркам в казаното от мен. Скажи мня товариш
2
4
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Проветри ли си ченето?
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както Куба има правото да НЕ бъде американска колония, така Тайван и Украйна имат същото право!!!!