САЩ избегнаха първото в историята си изпадане в дефолт

Америка харчи повече, отколкото събира от данъци, и взема заеми
2 юни 2023 08:50, Елка Василева
141
САЩ избегнаха първото в историята си изпадане в дефолт
Снимка: архив, БГНЕС

Сенатът на САЩ одобри с 63 срещу 36 гласа повишаването на тавана на държавния дълг, увенчавайки с успех тежки преговори, продължили със седмици, и премахвайки опасността от изпадането на Щатите в неплатежоспособност (дефолт) с катастрофални последствия. Законопроектът беше приет само четири дни преди обявения от американското финансово министерство краен срок за избягването на дефолта, предадоха агенциите.

Постигнатата между демократи и републиканци договореност беше приета от Сената с убедително мнозинство от 63 срещу 36 гласа ден след като мина и в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите.

„Това е голяма победа за икономиката и народа на САЩ“, заяви президентът демократ и добави, че ще подпише окончателно приетия снощи законопроект час по-скоро.

Той отбеляза, че постигнатите преди това договорености с републиканците за повишаването на дълга са компромисни, но по думите му те ще позволят да бъде избегнато изпадането на страната му в неплатежоспособност. „На преговори никой не получава всичко, което иска“, констатира американският президент.

Икономисти предупредиха, че без такава договореност до понеделник правителството на САЩ щеше да остане без пари и да изпадне в невъзможност да си плаща сметките.

Законопроектът е плод на компромис между президента демократ Байдън и републиканците и ще позволи съществуващият таван на държавния дълг на САЩ от 31,4 трилиона долара да бъде повишен така, че правителството във Вашингтон да може да тегли заеми и през фискалната 2024 г. и да не изпадне в неплатежоспособност. Но в замяна демократите и президентът отстъпиха пред искането на републиканците федералното правителство на САЩ да намали бюджетните разходи.

Министърът на финансите Джанет Йелън също приветства приемането на законопроекта за повишаване на дълговия таван на САЩ и посочи, че ако това не е било направено, при възможно изпадане на Щатите в неплатежоспособност е щяла да възникне опасност за „милиони работни места и за спестявания на домакинствата в размер на трилиони долари“.

Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената, които са мнозинство в тази камара, обяви, че „нацията може да си отдъхне“, защото е бил избегнат „катастрофален“ икономически крах.

Среднощната драма се състоя след поредица неуспешни гласувания на поправки в законопроекта, внесени предимно от републиканците, които в един момент заплашваха да блокират процедурата.

Някои републиканци изразиха недоволство от отделените в законопроекта пари за отбрана.

„Така, както е написан този законопроект, той поставя армията в неизгодно положение. Първите и най-важни долари, които заделяме всяка година, са за отбраната на САЩ и защитата на американските интереси“, заяви сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина.

Америка харчи повече пари, отколкото събира от данъци, затова взема заеми чрез емитиране на държавни облигации, смятани за едни от най-надеждните инвестиции в света.

Преди около 80 години американският законодател въвежда таван, над който правителството да не може да тегли дълг, но оттогава той е повишаван над 100 пъти, като обикновено това става без особени драми между демократи и републиканци.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
9
 
! Отговори
джони уолкър преди 10 месеца
Дългът на САЩ е 129% от bip, което все още не е страшно, но трябва да спрат да харчат за социални чернокожи и бежанци. Дългът на Япония е 264% от BIP, на Гърция 171% и т.н.
70
3
 
13
 
! Отговори
Рашисть преди 10 месеца
Колко хитро рашките и Китай вкараха краварите в капан. Тая война ще ги разори. Те и без това са най големия длъжник на тая планета,
69
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Освен белгийците де...
68
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Да видим кой ще им купува облигациите сега...
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе нали русия фалира кво стана сега
66
1
 
12
 
! Отговори
Фланелка в сащ преди 10 месеца
По-добре руснак, отколкото Демократ!
65
0
 
18
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
Отлагат във времето неизбежното!
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това беше ясно, но ни чака едно десетилетие на високи лихви.
63
0
 
10
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Сега разбрахте ли, че когато стане дума за пари, събират се и републиканци и демократи. В България е същото. Да го знаят всичките "избиратели".
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щатите ще се окажат най-бедната държава - живели са без да работят. И сега идва ред на плащането.
61
2
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 10 месеца
Общия дълг на САЩ е 31.4трлн. Външния е около 4-5трлн. Останалото се държи от самите американци, чрез фондове инвестиращи в американски държавни ценни книжа.
60
0
 
14
 
! Отговори
Кире преди 10 месеца
Е как първо като всяка година правят този цирк. Това е като Гешо, който се прави на активен, за да покаже на политиците че е там и си чака процента. Кьорфишек.
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американците са избегнали отрезвяването и са предпочели да продължат да пият. Ами така човек трудно ще се излекува от алкохолизма си - живеене на кредит и дългово робство, напротив промяната ще е още по-болезнена и жестока, колкото повече се отлага. Това е все едно да дължите 50лв, да не искате да ги изработите, а да теглите кредит 100, после 1000. На практика вие все повече затъвате, а единственото което получавате е отсрочка време с цената на по-дълбоко затъване.
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само отложиха фалита,но той ще настъпи.За това им трябва тази война в Украйна,за да могат да заграбят ресурсите на Русия.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде всички се надяваме на сламката която чупи гърба на камилата.
56
0
 
18
 
! Отговори
Само аз ли? преди 10 месеца
Нещо недоумявам аз... защо аз като остана без пари - просто оставам без пари. Явно може да се живее на кредит? Остави всичко останало, те нямат пари да си платят сметките но пращат милиарди военна помощ. Откъде идват тези средства?
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Продавайте си доларите че може и да изгорите
54
1
 
18
 
! Отговори
12 преди 10 месеца
Това не е новина външният дълг на САШ е 34,7 трилиона милиарда долара...те отдавна са фалирали въпреки, че ползват най-благоприятните финансови условия като рейтинг ААА+ - естетвено никой никога няма да посмеее да им свали рейтинга и ще им дава пари вечно...как си представяте наш Киро или БокоВинету да не купи чертежи за 8 млрд долара? САЩ са един световен рекетьор, добре че са Русия и Китай иначе не ми се мисли как щяхме да живеем да работим за да храним мангустарите в САЩ!
53
0
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 10 месеца
100 пъти са рязали клона на който се крепи САЩ, а на 101 път да не се ...изсипе долу!
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе краварските защитнизи днес хич ги няма явно са на ореративка за нови опорки. Русия си бие Украйна като маче у дирек, сащ са фалирали но е въпрос на време да го отчетат. Все хубави новини последно време. Днес е 2 юни да сведем глави пред паметта на Христо Ботев отдал живота си за свободна и независима България. Днес отново трябва отвоюваме независимоста си от сащ и техните слуги в България.