Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна и възможен ли е той?

Олаф Шолц стартира дискусиите за бъдеща подобна инициатива
25 юни 2022 21:33, Красимир Ангелов
126
Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна и възможен ли е той?
Снимка: БГНЕС

Отломки пред Бранденбургската врата, останки от къщи във Франкфурт, опустошени улици в Дрезден. При посещението си в Украйна миналата седмица Олаф Шолц припомни образите на разрушените германски градове след Втората световна война.

В изявление пред Бундестага в сряда Шолц изрази подкрепата си за план "Маршал" за Украйна, който да възстанови разкъсаната от война страна. "Както тогава разкъсаната от войната Европа се нуждаеше от план "Маршал" за възстановяването си, така и днес Украйна има нужда от такъв", каза Шолц. Очаква се темата да бъде обсъдена този уикенд на срещата на Г-7 в замъка Елмау в Бавария. Но какво точно се крие зад плана "Маршал" и как подобна инициатива би могла да промени перспективите пред Украйна? DW с коментар по темата.

Европа се възстановява, САЩ печели нови пазари

След края на Втората световна война Европа изпада в икономическа и политическа разруха. За да подпомогне икономически Стария континент, американският държавен секретар Джордж Маршал през юни 1947 г. предлага Програмата за европейско възстановяване, станала известна и като плана "Маршал".

Още по темата
В рамките на инициативата Съединените щати предоставят заеми за възстановяване и да доставят стоки, суровини и храни на Европа. Така между 1948 и 1952 г. повече от 12 милиарда долара са разпределени между 16 европейски страни, сред които Германия, Италия, Франция и Великобритания. Западна Германия тогава получава около 1,5 милиарда долара. Тази финансова помощ не просто насърчава европейското икономическо чудо, но и създава нови експортни пазари за Вашингтон.

Планът "Маршал" има и своята политическа страна. Не всички европейски страни се възползваха от американските пари. САЩ искаха да ограничат влиянието на Съветския съюз в Източна Европа, а Москва се страхуваше от западното влияние и забрани на страни като Унгария, Чехословакия и Полша да участват в американската програма за възстановяване.

В колективната германска и европейска памет на плана "Маршал" обикновено се гледа като на успешна концепция. Програмата за европейско възстановяване направи възможни съвземането на европейските икономики и утвърждаването на демократичните структури. И днес планът "Маршал" често се посочва като пример за успешно следвоенно и следкризисно възстановяване.

Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна?

Призивът на германския канцлер за план "Маршал" е свързан най-вече с дългосрочните перспективи. Шолц очаква войната в Украйна да продължи още известно време. И подобно на плана "Маршал", Западът ще трябва да се подготви за продължителното възстановяване на Украйна. "Ще ни трябват още много милиарди евро и долари за възстановяване - и това ще отнеме години", обяви той по време на речта си в Бундестага.

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер пресмята, че възстановителният пакет за Украйна ще струва милиарди. Идеята на Европейския съюз е Украйна да поеме водеща роля във възстановяването в координация с ЕС, страните от Г-7 и Г-20, както и с международните финансови институции и организации.
 


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
До Асан преди 3 месеца
Както обикновено, Ханс плаща сметката..
33
1
 
8
 
! Отговори
xoxo преди 3 месеца
По всичко изглежда че Украйна ще бъде разделена на 2,така че Маршал в западната част,ако мостане такава
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, да бе - с нафта по 3.50 заради укритата - сега и да им помагаме да се възстановяват?!? Знаеш ли кога? Като на Путин му порасне трето око и заживее в четвъртото измерение! Да се пердават и Русия да си им налива пари за възстановяване, ние не сме хахави!
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правиш държавен преврат наречен Майдан, инсталираш свои марионетки, насъскваш, обучаваш и въоръжаваш ги до зъби. С години ги толерираш да избиват руснаци, накрая на Русия й писва размазва Укрия и западняците идват да я спасяват. :)
30
3
 
21
 
! Отговори
Кат се нашмъркаш преди 3 месеца
Всичко е възможно, а иначе Украйна ще се върне в Русия, където й е мястото.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна ще трябва да си продаде дупето за тази "помощ". Значи първо финансираш и задвижваш военната машина на Хитлер с хамерикански каптали и технологии, после Хитлер унищожава Европа, а краварите идват като спасители.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да има такъв ,просто руснаците ще вземат Украйна !
27
1
 
4
 
! Отговори
Киев преди 3 месеца
Е пред Москва! Хахахаха....
26
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 3 месеца
До 16 тези "сарми" както ги наричаш не им трябва да летят достатъчно е само да гръмнат и нито ти нито аз а и другите евроейове дори ФАЩ няма да ги има.
25
10
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 3 месеца
А не щеш ли и България да стане руска република???!!! Добре че е Румъния та да ни пази от нашествениците!!! Девети септември 1944 г. няма да се повтори на девети септември 2022 г., помни ми думата!!!
24
1
 
27
 
! Отговори
Ха ха преди 3 месеца
Този план зароби и направи западна Европа васал на САЩ. Даваме ви пари, но вие купувате с тия пари суровини и стоки от нас. Нашата икономика расте за сметка на западна Европа. Толкова за план "Маршал". Нещо подобно чака и Украйна, по-точно каквото остане от нея.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-добрия път за Украйна ще е да стане послушен сателит на Русия или да влезе в Русия като република.
22
0
 
11
 
! Отговори
Военен преди 3 месеца
А , този път няма да е маршал-генералисимус ще е ,онова кино сме го гледали, впрочем както каже РУСИЯ !
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може пък Урайна да стане руска република знае ли човек неведои са пътищата божии.
20
0
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 3 месеца
"американските хирми"? Добре бе!
19
0
 
11
 
! Отговори
А защо не казва преди 3 месеца
защо така се е стигнало през втората световна война и дали германия си го е заслужила това. Явно историята не е научила такива като него да се учат от грешките и е решил да ги повтори е.... по трудния начин
18
2
 
15
 
! Отговори
Ванга преди 3 месеца
Цялата Крайна ще се върне в Русия.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Господин Путин и другаря Си ще възстановяват, каквото остане от Украйна.
16
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До: номер 3 Ама... тези прословути руски "Сарми" още ли не са пуснати бе??? Те май никога няма да могат да излетят - натам върви работата!!!!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те първо да си върнат териториите, че както върви може да не им се наложи да ползват никаква помощ.