Как тъмният интернет разтърси Пентагона и света

"Дискорд" - тъмна, бърза и потайна мрежа, идеална за теч от Пентагона
Обновена: 14 апр 2023 21:34 | 14 апр 2023 21:15, Стела Стоянова
100
Как тъмният интернет разтърси Пентагона и света
Снимка: Pixabay

„Отначало те бяха просто аутсайдери от фенска група на милитаристично настроен ютюбър в чат стая, известна като Thug Shaker Central (името идва от популярен в специфични среди мем). Сега са замесени в най-опасния теч на разузнавателни данни в историята на САЩ - набор от дълбоко секретни документи, които разкриват поверителни оценки на американското разузнаване. Документите са публикувани в тъмен и немодериран ъгъл на интернет, където всеки с покана може да ги види“.

Така започва разказът на „Вашингтон поуст“ за онлайн пространството, където за първи път се появиха секретните американски документи, които обиколиха световните медии. За тяхното разпространение вече е арестуван 21-годишният Джак Тейшейра - незабележим служител на военна база в Норт Дайтън, Масачузетс. Джак разпространил документите, за да се похвали на групата си в интернет. Покрай него прожекторите осветиха едно доста тъмно кътче от мрежата - потайните канали и сървъри, където няма модератори. Какво представлява тъмният интернет  разказва "Вашингтон Пост".

 „Случаят е в стряскащ контраст с обичайното изтичане на секретна информация от последните години. Източникът не събира екипи от разследващи журналисти, за да предаде посланието си, както направиха Едуард Сноудън и екипът на "УикиЛийкс". Не е свързан и с чужди разузнавания. Вместо това, течът идва от един солов играч с привилегирован достъп до секретни документи, малък кръг поддръжници, готови да разпространят изнесеното, и една социална платформа за чатове, която е трескаво активна, но в голяма степен невидима за останалата част от интернет - "Дискорд".

Течът показва мащабите на уникалното предизвикателство да се опазят тайните, споделяни с около 3 млн. души, които имат достъп до тях в национален мащаб. Всеки от тях може да си направи чат стая в "Дискорд" анонимно и да споделя там каквото си пожелае. Като се има предвид, че купища правителства и армии по света забраниха на служителите си да ползват "ТикТок", за да не би китайците да проникнат в тайните им, е удивително, че никой не говори за "Дискорд", въпреки че в тази платформа има 19 млн. чат стаи със 150 млн. активни потребители по цял свят средномесечно.
Военният министър Лойд Остин обяви във вторник, че няма да остави камък необърнат в разследването, но все още никой не е потърсил хората, на чиито сървъри са качени тайните документи, или поне те го твърдят пред "Вашингтон Пост".

 "Дискорд" е базирана в Сан Франциско. След като 21-годишният Джак Тейшейра бе задържан за изнасянето на документите от Пентагона, компанията обяви, че съдейства на разследването. Те твърдят, че имат екип, който следи за опасни прояви и може да затваря чат стаи, а също и да сигнализира властите. Само че обикновено се ограничават да следят за кадри на насилие или от сексуално естество, за което разчитат на модератори и сигнали от потребители. Снимки на документи лесно се промушват през ситото.
Всъщност в зората на интернет подобни затворени чат стаи бяха квинтесенцията на мрежата. След това платформи като "Фейсбук" и "Туитър" извадиха на показ комуникацията на потребителите, като те много често участват в тях с истинските си имена. В последните години обаче се наблюдава завръщане към корените и "Дискорд" е една от компаниите, които насочват натам енергия. Чат стаите на "Дискорд" са по-бързи и по-потайни от социалните мрежи и много от тях контролират входа с покани. Тук малцина използват истинското си име, а от лидера на един сървър се очаква сам да си е надзор.

Най-големите инфлуенсъри често насочват към сървърите си в "Дискорд" най-верните си фенове от "ТикТок" и "Ютюб".  
Thug Shaker Central - общността от около 20-ина младежи, в която за пръв път са споделени секретните документи, произлиза от друг сървър на "Дискорд", посветен на ютюб-профила oxide, който има 173 000 абонати.

Oxide, който не разкрива самоличността си, също е на възраст между 20 и 30 г. и също като изнеслия документите Джак Тейшейра е военен. Казва, че започнал да прави видеа преди повече от десет години, като първо снимал клипове на видеогри, след това започнал да прави ревюта и прегледи на истински оръжия, тактики и екипировка.

Аутсайдерите от Oxide, които са били изгонени, се събират около по- малкия сървър Thug Shaker Central, където се появяват и документите от Пентагона. От Thug Shaker Central документите са споделени на друг сървър, посветен на ютюбъра wow_mao, който е известен с шеговитите си видеа на тема правителства и геополитика. Wow_mao казва пред "Вашингтон пост" (чрез разговор по "Дискорд"), че започва да прави видеа на 16 г. Острият му, ироничен стил явно допада на младите. Сега каналът му има 245 000 последователи и му носи по около 600 долара месечно от реклами, плюс още 200 долара от дарения на фенове.

Wow_mao твърди, че не обръща много внимание на сървъра End of Wow mao Zone, където модератор е пуснал десетки от изнесените документи. Никой не е търсил и него на този етап от разследването. След като документите са публикувани в неговия "Дискорд" миналия месец, някои потребители дори им се присмиват, без да са наясно колко важни или доколко истински са те.

Така тъмният интернет успя да разтърси Пентагона и света.

* Източник "Вашингтон поуст".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Горкото момче, ЦРУ го е подвело яко! Нали и Бен Ладен беше велик, когато поискаха го убиха като краставо куче и извратените вайори - Обама и Клинтънката гледа геройствата по стелитната телевизия. Това е активно мероприятие на ЦРУ. Тук - там има и истински маловажни документи за придаване на достоверност. Обиждате американските служби, те не са за подигравка!
55
1
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Горкото момче, ЦРУ го е подело яко! Нали и Бен Ладен беше велик, когато оюпоискаха го убиха като краставо куче и извратените вайори - Обама и Клинтънката гледа геройствата по стелитната телевизия. Това е активно мероприятие на ЦРУ. Тук - там има и истински маловажни документи за придаване на достоверност. Обиждате американските служби, те не са за подигравка!
54
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дигиталния концлагер ще докара много бели на човечеството в бъдеще. Да не забравяме, че ние хората сме целите аналогови и има несъвместимост между нас и дигиталния мръсен облак в който живеем.
53
6
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Не е проблема в теча на информация - а че политиката на САЩ е нечестна и лицемерна! Какъв добър пример на "водеща демокрация" оттук-насетне може да са лъжите, интригите и подлостите на САЩ? Политиците на САЩ не заслужават доверието на света, а презрение! Сатанисти...
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РаяновХаХаХа. Глопаг
51
1
 
13
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
""Дискорд" - тъмна, бърза и потайна мрежа, идеална за теч от Пентагона" А ве откъде ви намират все едни такива умни *** дето не можете и да преписвате ! Сетих се сигурно от мнооо тъмния интернет на Дискордо!
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще напиша ръководство за изкарване на пари в интернет от американските средства за борба с руското влияние -- ха-ха, хи-хи ! Супер трикове. Цена -- само $5.97.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усвояват долари за борба с руското влияние -- събирайте ги, после ще ви ги вземем, даже няма да ги видите -- ще ви останат само едни нули !
48
4
 
6
 
! Отговори
Раянов преди 1 година
Пентагона е супер зле. Америка е на дъното на историята
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ наливат милиони за дезинформация -- "противодействие на руската пропаганда" -- всъщност поток от американски лъжи за Русия. Това показва само че са една боклучава държава, която трябва да бъде унищожена на 100%.
46
0
 
10
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
В името на "Демокрацията" - да забраним свободния интернет -)))) Мислитече се шегувам!? Неъ!!!! На там вървят нещата! Рано или късно достъпа до интернет ще стане с електрона индетификация! Въпроса не е Дали, а Кога???
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв тъмен интернет ? Всяка информация в интернет трябва да защитена от посегателства на властта . Това е частна комуникация. Не знаете кво прави с тази информация мафия герб . Използва я против вас. Може да казва на работодателя ви какво сте писали за работодателите по принцип за да ви уволняват и наказват един вид . Като при това участват и ДПС та да не говорим за заплахите и останалите екстри . Интернет стана опасен заради властта .
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66 - не е баш тъй ама карай, точно за дарк нет просветление не трябва да се прави, само учЕно трябва да има достъп до извора на истината.
43
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаххахахахахахах! Няколко gеймъри п0сраха ПентагонЯ :D
42
5
 
12
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 година
Абе снощи спалнята нещо се тресеше, явно от това разтърсване ще да е било.
41
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много шум за нищо. Единственото което прави впечатление в тези документи е разгрома на руските специални части още в първите седмици на войната. Нещо което се знаеше, но упорито се отричаше от руската пропаганда.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЧИЧО ДРЪНДИ Тор е вид мрежа. Тор Браузър е съвсем друго, това е браузър който ползва въпросната мрежа.
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Дискорд" - тъмна, бърза и потайна мрежа"Спрете да пишете глупости. Тъмни са ви мозъците от спирт....
38
2
 
7
 
! Отговори
Нищо преди 1 година
Ново под слънцето след Асанж и Сноудън:))) пък е друг въпроса кой спонсорира и стои зад този проект ;)
37
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам, ама снощи някой яко е изгабаркал вaтeнките, като им е подал информация за японско нападение над Курилите! Хахах, чак строили флота в бойна готовност, а после се обясняваха че било учение... Някъде по веригата имат не просто къртица, а цяло гнездо на къртици! Хахах