НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море, засяга български териториални води

Алиансът засилва мерките си за наблюдение в Черно море
Обновена: 27 юли 2023 07:47 | 27 юли 2023 07:38, Елка Василева
346
НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море, засяга български териториални води
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА.

Още по темата
Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът.

Миналата седмица Русия се отказа от ключово споразумение, подкрепено от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 г. След това тя започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени, отбелязва АФП.

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявлението на НАТО, публикувано след среща на съвета НАТО-Украйна.

Съюзниците също така осъждат "неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу съоръженията за съхранение на зърно в Рени", пристанище в непосредствена близост до румънската граница, продължава текстът.

"Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си", добави той.

"Оставаме готови да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", подчерта Столтенберг.

НАТО добави, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, "по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати".

В сряда се проведе второто заседание на новия Съвет НАТО-Украйна, открит от президента Володимир Зеленски на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в началото на юли, с цел укрепване на политическите връзки между съюзниците и Киев по въпроси от взаимен интерес. Във Вилнюс на Украйна беше предложена дългосрочна военна подкрепа, но без перспектива за краткосрочна интеграция в Алианса, припомня АФП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства "ясното и недвусмислено осъждане" от страна на Съвета НАТО-Украйна оттеглянето на Русия от сделката за зърното. "Създаден само преди две седмици във Вилнюс, Съветът вече доказа, че е ефективен механизъм за кризисни консултации", написа Зеленски на английски език в платформата за съобщения Екс, известна преди като Туитър.

Украйна "ще продължи да изпълнява задълженията си за осигуряване на глобална продоволствена сигурност. Оставаме единни с Алианса, докато се движим по пътя към членството ни в НАТО", добави Зеленски.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Граф Николай Игнатиев, който пише с азбуката, която му подарихме, ни нарича племе, което трябва да е послушно оръдие на руската политика. Той повлиява за обесването, а не за затвор за Васил Левски, който иска българите сами да се освободим както гърците, румънците и сърбите. Левски предупреждава, че мнимите освободители ще ни заробят. Раковски: мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия. Ботев: Русия с радикални средства се стреми да изтрие от лицето на земята българите.
284
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като гледам картата на държавите около Черно море.............Русия граничи с Черно море, а повечето държави от НАТО - не!!!
283
0
 
2
 
! Отговори
СливаУрина преди 9 месеца
Дорокие филии и фобиотери, йа джанъм си кликнете на сл заглавие: AGENT ZELENSKI - SCOTT RITTER Investigation. Шапките ще ви паднат. Там при инагорацията на Зеленски той казва "Щена правя всичко за да спра войната" и каквототовакопеле е връткаво утре ще каже че войната ще спре когато победи Русия. . . дай пара, дай дула, дай бомба. И се вгледайте на имотити които е придобил от 18-19 година. Изомих се. Не украинците Зеленистите заслужават превъзпитание с цепеници след 10я удар по компира вгъзаМуш
282
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Нещо да каже някой за блицкрига и тридневната война...
281
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
никво черно море за русия, това е Европа! марш в азия, мужици жалки
280
2
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Следва НАТО да направи учение в Черно море. Като пуснат три пинга от активните сонари на ескортите на самолетоносачите ще изплуват всички руски подводници по корем.
279
4
 
4
 
! Отговори
Тошко Африката преди 9 месеца
Голем пердах ще ядат разпищовилите се джуджета. Дори Северна кУрея няма да може да им помогне.
278
0
 
3
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Аз си пия кафето, който иска да се трепи
277
8
 
5
 
! Отговори
Много преди 9 месеца
Предатели пишат тук, канят русия, жалка истопия на продажници с вили наследени от БКП
276
8
 
5
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 9 месеца
Въпроси
275
6
 
8
 
! Отговори
Радев манафа преди 9 месеца
Е виновен защото нямаме нова западна техника а само стари руски трошки
274
3
 
4
 
! Отговори
Саманта преди 9 месеца
Каня всички руснаци на учения в Черно море в залива до моята крайморска вила. Ще вдигнем всички фойерверки и ракети във въздуха а евроатлантиците да се запасят с дайперси.
273
7
 
3
 
! Отговори
аааа преди 9 месеца
До Анонимен: ако се опитват да гушнат земя от БлекРок, руснята ще гушне букетчето по-рано, отколкото си е представяла. Кой има руски гени - да се спасява...
272
13
 
5
 
! Отговори
Русотрепач преди 9 месеца
Скоро русснята ще бъде тотално заличена. НАТО подготвя навлизане на наши - НАТОвски - бойни кораби, свръхнови самолети, логистика и подводници в Черно море. Голям бой ще ядат джуджетата, за да им държи влага до края на света, а само една ядрена балистична ракета да литне към Европа или САЩ с руснята е свършено.
271
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Опасни и са незаконни са ученията на Русия в нашите териториални водиДържавният департамент трябва незабавно да осъди това
270
5
 
1
 
! Отговори
териториални води преди 9 месеца
НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море в България
269
6
 
4
 
! Отговори
къде си преди 9 месеца
къде си Радев нали си президент излез и ти говори нещо по случая
268
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
точно се засягат бьлгарски териториални води стана ясно
267
9
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Президента Радев да отстъпи бързо Варненск и Бургасград за да има руски мир! После да се надупи и да вика ГОЙДААА!
266
4
 
9
 
! Отговори
мразя сащ преди 9 месеца
Най много слугинаж на разединените щати има в софето те са повече от българската армия