Столтенберг: Путин изгуби Украйна завинаги, тя ще влезе в НАТО

Русия няма да може да постигне военните си цели
22 дек 2023 21:08, Елка Василева
568
Столтенберг: Путин изгуби Украйна завинаги, тя ще влезе в НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че според него в резултат на войната Русия "е загубила Украйна завинаги" и няма да може да постигне военните си цели въпреки огромните усилия на армията след нахлуването през февруари миналата година, предаде ДПА.

Още по темата
"Цялата цел на тази инвазия бе да възпре Украйна от това да се развива напред към НАТО и ЕС. Украйна вече е по-близо от всякога до НАТО и Европейския съюз", каза той в интервю за ДПА. "Това е голямо стратегическо поражение за Русия", допълни той.

"Президентът Путин загуби Украйна завинаги", заяви Столтенберг, посочвайки факта, че в продължение на десетилетия Русия е гледала на Украйна като на част от сферата си на влияние.

Бившият норвежки премиер е убеден, че Украйна ще постигне целта си и ще се присъедини към НАТО. Той изтъкна още, че Русия плаща изключително висока цена за войната си.

"Русия изгуби стотици самолети, хиляди бойни танкове и даде 300 000 жертви. Икономиката ѝ е по-слаба. Политически изолирана е", заяви той. "Инфлацията се увеличава, а стандартът на живот спада", допълни той.

Въпреки това Столтенберг предупреди да не се разчита на бърз край на войната, като заяви, че няма признаци Путин да смени курса си дори и след очакваното му преизбиране на 17 март 2024 г.

В същото време Украйна "показа, че е способна да се защити, да се бори, колкото е необходимо, особено когато получава оръжия от Германия и много други съюзници от НАТО". Столтенберг отказа да коментира перспективата за второ американско правителство под ръководството на Доналд Тръмп, дори предвид факта че бившият президент е с голяма преднина пред останалите републиканци в проучванията, макар и изборите да са след почти една година.

Напрежението в НАТО се увеличи по време на мандата на Тръмп, най-вече по въпроса за разходите за отбрана, отбелязва ДПА.

"Убеден съм, че който и да бъде избран за президент, САЩ ще продължат ангажимента си към трансатлантическото партньорство", заяви Столтенберг.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


568
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
1
 
2
 
! Отговори
До 338 преди 4 месеца
Фииииууу ли? Познах теее, ти си Емили тротинетката.
318
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 338 Е и ,нали са на нивото на МиГ 29
317
1
 
17
 
! Отговори
11 преди 4 месеца
Ааа, не се учудвам - тоя е пил от Зеленясалата дрога.
316
1
 
16
 
! Отговори
бай Гошо преди 4 месеца
да де, ама след време от бивша Укриана ще е останала такава територия-гето, че никой няма да я иска в каквото и да било. РФ така ще я обгради както трябва отвсякъде, че останките на бивша Укриана няма да стават дори и за плацдарм на НАТО
315
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименТи виж в руските порносайтове какъв разврат има в русия
314
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците получават първите 18 самолета ф 16 от Холандия до дни Фиииииииу ....
313
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И като влезе в НАТО ,да не мислите че Путин гие страх от НАТО ,гей войници и еднополови бракове )
312
0
 
29
 
! Отговори
Шофьор преди 4 месеца
Щом така е казал Столтенберг значи това няма да се случи
311
1
 
26
 
! Отговори
Турчин преди 4 месеца
За късопаметните само да припомня че преди няколко дни думите-цитирам: "Украйна няма бъдеще като държава", бяха изречени не от някой руски мужик, а от самия Владимир Путин. Така,че съм склонен да му вярвам, за разлика от тези изречени от Генерал Наско-Гнома, Борисов, Пеевски и другата продажна п.а.п.л.а.ч
310
1
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
уби-ец махаи се да не те гледаме отвратително човече
309
1
 
24
 
! Отговори
-_ преди 4 месеца
С влизането си в НАТО Украйна ще спре да съществува.Сърби ви под опашките май а?Много ви се иска война в Европа бре ***>0т.Американски Кабан.
308
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Столтенберг говори така за да окуражи новите 5ОО ООО украинци дето ще ги мобилизирват и пращат на смърт. Смята ги за заблудени овце пратени на заколение. Но щом му вярват да отиват най сетне 17 годишни момчета !!!
307
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, и Дадо коледа живее в Лапландия с жена си Елена Рудолф!
306
1
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 4 месеца
До До Ехооо... хахаха Холандия... ти четеш история по икономика та така се изрязяваш, била 70-та... майтапчия
305
1
 
23
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
ПРОСТИ МУ ГОСПОДИ ,ТОИ СИ Е ИЗГУБИЛ АКЪЛА.
304
0
 
14
 
! Отговори
noFreeman преди 4 месеца
хахаха та то не остана вашата украйна... 15 милиона и от тях 3 милиона сакати
303
0
 
16
 
! Отговори
още през Април преди 4 месеца
"Абсолютно съм уверен, че контранастъплението на Украйна ще успее", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оптимистично през април. Псилютно романтишно! А Кая защо не искат да я турат на НАТО, а, па убава е тетката? А искат Рюте да турат. Заплатата е по голема и от ООН на Гутериш!
302
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
301
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тоя е като- ще кажа на батко, абе къде е батко', истината е че Йенс Столтенберг няма търпение да се пенсионира, не знам какво е загубила Русия с Украйна, но знам че НАТО ще загуби с Украйна. Йенс Столтенберг тайничко се надява Украйна да не влезе в НАТО, защото знае какви ще са последиците за Европа, тогава няма да се води специална операция , а ще настъпи апокалипсис, няма какво да си говори празни приказки
300
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофилите кат прочетат такава статия не могат да заспят ако не напишат 10 комента, колко е велика русия и колко е ужасен западът