Столтенберг: Путин изгуби Украйна завинаги, тя ще влезе в НАТО

Русия няма да може да постигне военните си цели
22 дек 2023 21:08, Елка Василева
568
Столтенберг: Путин изгуби Украйна завинаги, тя ще влезе в НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че според него в резултат на войната Русия "е загубила Украйна завинаги" и няма да може да постигне военните си цели въпреки огромните усилия на армията след нахлуването през февруари миналата година, предаде ДПА.

Още по темата
"Цялата цел на тази инвазия бе да възпре Украйна от това да се развива напред към НАТО и ЕС. Украйна вече е по-близо от всякога до НАТО и Европейския съюз", каза той в интервю за ДПА. "Това е голямо стратегическо поражение за Русия", допълни той.

"Президентът Путин загуби Украйна завинаги", заяви Столтенберг, посочвайки факта, че в продължение на десетилетия Русия е гледала на Украйна като на част от сферата си на влияние.

Бившият норвежки премиер е убеден, че Украйна ще постигне целта си и ще се присъедини към НАТО. Той изтъкна още, че Русия плаща изключително висока цена за войната си.

"Русия изгуби стотици самолети, хиляди бойни танкове и даде 300 000 жертви. Икономиката ѝ е по-слаба. Политически изолирана е", заяви той. "Инфлацията се увеличава, а стандартът на живот спада", допълни той.

Въпреки това Столтенберг предупреди да не се разчита на бърз край на войната, като заяви, че няма признаци Путин да смени курса си дори и след очакваното му преизбиране на 17 март 2024 г.

В същото време Украйна "показа, че е способна да се защити, да се бори, колкото е необходимо, особено когато получава оръжия от Германия и много други съюзници от НАТО". Столтенберг отказа да коментира перспективата за второ американско правителство под ръководството на Доналд Тръмп, дори предвид факта че бившият президент е с голяма преднина пред останалите републиканци в проучванията, макар и изборите да са след почти една година.

Напрежението в НАТО се увеличи по време на мандата на Тръмп, най-вече по въпроса за разходите за отбрана, отбелязва ДПА.

"Убеден съм, че който и да бъде избран за президент, САЩ ще продължат ангажимента си към трансатлантическото партньорство", заяви Столтенберг.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


568
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
1
 
20
 
! Отговори
сиромах преди 4 месеца
Защо си заравяте главите в пясъка,като знаете че тази война започна именно заради това пусто разширение на НАТО?Дори САЩ няма да допуснат до своята територия страни обвързани и въоръжавани от Русия!Путин Ви каза нещо ,но Вие предпочитате да си запушвате ушите,свят без Русия няма да има!А до колко Русия е важна за света ,може да заключите от спада в икономиките на страните прекъснали отношения с нея!
298
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оправдава си солидната заплата като говори....говори....говори
297
17
 
4
 
! Отговори
руский тролчик пидер преди 4 месеца
По улицата крачи дядя Вова , с дупето си пленява всички хора. И решаваме завчас - туй е работа за нас, Ердоган, Башар, Кадиров и аз. И решаваме завчас - туй е работа за нас, Ердоган, Башар, Кадиров и аз. На магистралата го заковахме. В едно бонгало малко го вкарахме. Леле мале до зори - станахме на маскари,. Но *** на дядя Вова била заразена. Това разбрахме чак след 5-6 дена. И при доктор Гарабет, всеки чака своя редЕрдоган, Башар, Кадиров и аз
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Nein! Nein! Nein! Nein! Nein! ... може и да заудря с юмруци по масата.
295
1
 
11
 
! Отговори
Опаа! преди 4 месеца
Сороросробите тия капиталисти и империалисти не ви ли дават почивен ден? Айде заработете някой цент отгоре да има за Велинград!
294
22
 
9
 
! Отговори
Българите сме с УКР преди 4 месеца
Кат Русия няма друга,тъй коварна на света.НАТО и ЕС са нашата опора,гарант за нашата свобода. Смърт на путлерофашизмъ- свобода за народите. Слава на Украйна и украинския героичен народ.
293
1
 
18
 
! Отговори
КуКлус преди 4 месеца
Американската мечта . Украйна в НАТО = НАТО обявява война на Русия ! Следва Китай да нападне Тайван ....Тайван в НАТО веднага ! Северна Корея напада Южна Корея ....същата работа ! Така страните от НАТО ще водят война срещу врага на САЩ ....икономическите и военни конкуренти .....САЩ ще стоят в страни като истински крале докато армиите се осакатяват . Познайте кой е печелившия от цялата тази дандания !?
292
21
 
5
 
! Отговори
Летящ Чорап преди 4 месеца
Групата на Мутрафонова е налазила форума. Явно трябва още 70 съветски шпиони да изгонят или да закрият онова посолство на българо-СеСеСеРейската вечна дружба.
291
11
 
4
 
! Отговори
руский тролчик пидер преди 4 месеца
тук се наблюдава едно руско злобно грухтящо и квичащо... ББААХАХАдали е заради украинската Коледа. мбхаааааа
290
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честита да ви е на всички българи новата година, и дано Свободният Свят по скоро изглади недоразуменията си и изпрати много оръжие, долари и евро във братска Украйна! СЛАВА УКРАИНЕ!
289
1
 
10
 
! Отговори
Ехооо! преди 4 месеца
Тия дето веят знамето на дъгата ли ще унищожат РУСИЯ ??? Кай чесно брат? Колко трябва да си *** за да го вярваш?
288
4
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Таман украинският генерален щаб иска да мобилизира 500000 нова войска, и след това по 20000 на месец за да попълват жертвите. Прибират народ директно от улицата, до 60(!!) годишна възраст. Щото нищо жертви не дават, само по 600-700 на ден...И тоя neдepaл говори за украинска победа..
287
0
 
4
 
! Отговори
Коминочистач преди 4 месеца
До ХХХ - Подобни лабададки и в селски хоремаг не съм чувал. Явно пишещият няма хабер каква лИбов хранят украинците към руснаците.
286
1
 
10
 
! Отговори
Истина ви казвам! преди 4 месеца
По скоро в Руската федерация ще влезе!
285
1
 
8
 
! Отговори
Аха преди 4 месеца
май май в руската федерация ша влезе ХАХАХАХАХААААААА!!!
284
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин кат младо кoneлe беше oпулен, сега след сблъсъка със Зеленски е опутин!
283
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом този го казва, значи не е така
282
7
 
5
 
! Отговори
)) преди 4 месеца
Всички пууу тинки лаят като булонки
281
1
 
5
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Ако,диригента(който постоянно размахва ръце),свали си розовите очила и се огледай хубаво,да видиш какво става в света!!!
280
5
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
Точно така ! Украйна влезе ли в НАТО това е обявяване на война от страна на НАТО срещу Русия ! България и Румъния сме в НАТО така че сме длъжни и армия да пратим в Украйна ! Хубава тактика от страна на САЩ за да вкарат и други държави в битката ......така Русия ще се затрудни малко повече като се разшири фронта на действие ! САЩ да си стоят зад океана и да си кътат армията докато чуждите намалят ....За кова се прекланям пред САЩ страхотни манипулатори и много хитри ....цял ЕС им служи !