Столтенберг: Путин изгуби Украйна завинаги, тя ще влезе в НАТО

Русия няма да може да постигне военните си цели
22 дек 2023 21:08, Елка Василева
568
Столтенберг: Путин изгуби Украйна завинаги, тя ще влезе в НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че според него в резултат на войната Русия "е загубила Украйна завинаги" и няма да може да постигне военните си цели въпреки огромните усилия на армията след нахлуването през февруари миналата година, предаде ДПА.

Още по темата
"Цялата цел на тази инвазия бе да възпре Украйна от това да се развива напред към НАТО и ЕС. Украйна вече е по-близо от всякога до НАТО и Европейския съюз", каза той в интервю за ДПА. "Това е голямо стратегическо поражение за Русия", допълни той.

"Президентът Путин загуби Украйна завинаги", заяви Столтенберг, посочвайки факта, че в продължение на десетилетия Русия е гледала на Украйна като на част от сферата си на влияние.

Бившият норвежки премиер е убеден, че Украйна ще постигне целта си и ще се присъедини към НАТО. Той изтъкна още, че Русия плаща изключително висока цена за войната си.

"Русия изгуби стотици самолети, хиляди бойни танкове и даде 300 000 жертви. Икономиката ѝ е по-слаба. Политически изолирана е", заяви той. "Инфлацията се увеличава, а стандартът на живот спада", допълни той.

Въпреки това Столтенберг предупреди да не се разчита на бърз край на войната, като заяви, че няма признаци Путин да смени курса си дори и след очакваното му преизбиране на 17 март 2024 г.

В същото време Украйна "показа, че е способна да се защити, да се бори, колкото е необходимо, особено когато получава оръжия от Германия и много други съюзници от НАТО". Столтенберг отказа да коментира перспективата за второ американско правителство под ръководството на Доналд Тръмп, дори предвид факта че бившият президент е с голяма преднина пред останалите републиканци в проучванията, макар и изборите да са след почти една година.

Напрежението в НАТО се увеличи по време на мандата на Тръмп, най-вече по въпроса за разходите за отбрана, отбелязва ДПА.

"Убеден съм, че който и да бъде избран за президент, САЩ ще продължат ангажимента си към трансатлантическото партньорство", заяви Столтенберг.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


568
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
5
 
5
 
! Отговори
Путин преди 4 месеца
е Съветският Папа. Той е вечен, дори и умрял, като Дядя Ленин, който е Бог и пълните ииддиооти ходят в Мацква, чакат по опашки, дори и през зимата, за да видят чучелото. За Путин няма да направят мавзолей, нито ще му палят свещи.
278
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до смех, да и руснаците крадат чипове от перални и се бият с лопати че ракетите им свършили нали?
277
7
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
Путин е аут, БЕ....УМРЕ !!!РАДВАЙТЕ СЕ СЕГА НА ДВОЙНИЦИТЕ МУ ОТ КГБ , ОЩЕ 100 ГОДИНИ И ВЕРВАЙТЕ, ЧЕ Е БЕЗСМЪРТЕН ....ХАХАХАААА
276
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 440 А, ДОБРО УТРО беее! Кой те излъга че западът иска Украйна да победи Русия на всяка цена? Ако беше така да бяха пратили войници, но да не са луди. Те имат полза единствено тази война да се проточи колкото се може по-дълго. Всички знаем защо.
275
9
 
4
 
! Отговори
АМИ ДА.... преди 4 месеца
Ако Украйна не влезе в НАТО, ТО НАТО ЩЕ ВЛЕЗЕ В УКРАЙНА----НЕМА ЛАБАВО
274
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 439 Кравар, такива кравари като теб от 24 години чакат Путин да е аут, а РФ да се разпадне, но само с надеждите си оставате вече четвърт век. Понял, кравар?
273
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 438 - Ами като не си готов да пратиш армия да се биеш за да помагаш догава не удължавай безсмислено войната. Ако не си готов да застанеш зад думите си с действия тогава спри да говориш. Писна ми от лаладжийски истории от запада. Ако искаха наистина да помогнат щяха да са заляли Украйна с оръжие, медикаменти и войници. Не да пращат пари. Пари не се ядат и с пари не можеш да стреляш. Те реално пращат пари после Украйна с тия пари купува от техните фирми оръжие дето ще дойде през 2028г.
272
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 437 К'ва армия да пратят западняците бе? Кой ще ти се бие за тия украински скааапани фашисти бе? Само наемници, ама то вече и наемници нямат в украинската армия. Шоуто с чуждрестранни наемници свърши преди година.
271
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя на какви наркотици е? Първо - Русия искаше да има сухопътна връзка с Крим - постигнато. Второ - Русия искаше да има естествена граница с Украйна, р. Днепър - постигнато. Трето - Русия искаше да подсигури водните ресурси на Крим чрез завладяване на язовирите по притоците на Днепър - постигнато. Русия е постигнала целите си. Не знам тоя какво пуши. Време е да се преговаря за мир щото от тук насетне само се губят животи и пари. Ако искаха да помогнат на Украйна трябваше преди 1г да пратят армия
270
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 432 От 300 години искат да съборят матрьошката кой ли не и тя само се клати но не пада. Ето затова е измислена матрьошката именно от руснаците. Да се клати, клати докато я бутат, но да не пада- символ на руската устойчивост. Понял, кравар???? Муахахаххаа...
269
7
 
4
 
! Отговори
Швейк преди 4 месеца
До ???Ще съществува ли РФ изобщо ?
268
15
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 4 месеца
Русофила е като матрьошката.....клати се, клати се и все на едно място стои в 19 век
267
11
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
Путин не спечели нищо , а загуби всичко.Ху-ли-***.Най вече загуби самата Русия.
266
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как помпа Украйна да мрът! Много брутален!!
265
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само глупости блещи а украинците нрът като кучета! Да му имам и победите!
264
3
 
18
 
! Отговори
Калашников преди 4 месеца
Този gej вярва ли си ?!
263
3
 
25
 
! Отговори
Жиката преди 4 месеца
Украйна може да влезе в НАТО само ,като радиоактивна пустиня.
262
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зелката е в паника,има сериозен конкурент за приза Комик на годината,в лицето на това недоразумение на снимката.
261
3
 
12
 
! Отговори
! преди 4 месеца
Русия не се занимава с вас, защо вие се занимавате с Русия - май трябва да гризнете дръвцето, та да ви дойде акъла от зад..ците в главите!
260
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 417 След като го няма по телевизиите,не само руските на теб сигурно тази новина са ти я съобщили другите пияници пред ко.. тора в Обеля,докато се омагьосвате с поредното менте за 3,20 от денонощния.