Френското правителство ще наложи вечерен час

Френският премиер дьо Вилпен обеща да отпусне субсидии за асоциациите на имигрантите
8 ное 2005 09:19,
Френското правителство ще наложи вечерен час
Френският министър-председател Доминик дьо Вилпен заяви, че правителството налага вечерен час от сряда. Снимка: АФП

Френският министър-председател Доминик дьо Вилпен заяви в понеделник вечерта в изказването си пред TF1, че правителството ще помогне на кметовете на “размирните” общини да наложат полицейски час.

Министър-председателят обясни, че полицейският час ще бъде въведен от сряда, тъй като Съветът на министрите трябва да гласува това предложение във вторник, а в сряда то да се обнародва в Държавния вестник. Доминик дьо Вилпен обеща да отпусне субсидии за асоциациите на имигрантите, както и да предприеме мерки в три области – образование, безработица и настаняване в жилища.

Премиерът гарантира също така прозрачност в разследването на причините за смъртта на двамата младежи, която постави началото на бунтовете на 27-ми октомври. Според него “криминалната мрежа” подкрепя и подклажда безредиците в парижките предградия. Той призова родителите да упражняват по-строг контрол над децата си, за да “може обстановката в страната да се успокои”.

Реформите в образованието, които Доминик дьо Вилпен иска да осъществи, включват въвеждане на професионално обучение от 14-годишна възраст (вместо от 16 както досега) “за учениците, които срещат повече трудности с общите предмети”, увеличаване на бройките за стипендии по успех и “прикрепяне” на студенти към учениците, които да им помагат в усвояването на материала.

В областта на безработицата, която в някои квартали стига до 40%, са предвидени стажове и временна тримесечна работа за младите безработни имигранти. Министър-председателят напомни, че правителството вече е започнало програми за настаняване на бездомните французи с африкански и арабски произход.

Ръководителят на правителството съобщи, че броят на полицаите и жандармеристите, въдворяващи ред, ще се увеличи на 9 500. През дванадесетата нощ от бунтовете във Франция бяха подпалени 814 коли, 143-ма души бяха задържани, а четирима полицая бяха ранени.

В края на интервюто си Доминик дьо Вилпен напомни, че “Републиката дава права, но и задължения”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание