НАТО одобри създаването на противоракетен щит

Расмусен призова Сенатът на САЩ да ратифицира договора за СНВ с Русия
Обновена: 20 ное 2010 06:36 | 19 ное 2010 23:10,
136
НАТО одобри създаването на противоракетен щит
Снимка: БГНЕС

Лидерите на НАТО одобриха проекта за създаване на противоракетен щит, способен "да защити територията на всички страни членки на алианса в Европа, а също и на САЩ".

Това обяви пред журналисти американският президент Барак Обама.

По думите му НАТО "за пръв се съгласи да изгради такава система". 

Според Обама всяка от страните членки има свое място в изграждането на щита.

Президентът на САЩ добави, че сътрудничеството на НАТО с Русия по въпроса за ПРО ще бъде разгледан в събота на заседанието на Съвета Русия-НАТО.

С нетърпение очакваме срещата, за да установим сътрудничество с Русия в тази сфера, защото ние се сблъскваме с много общи заплахи, посочи Барак Обама. 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Сенатът на САЩ да ратифицира новия договор с Русия за съкращаване на ядрените арсенали на двете страни.

Още по темата

Всяко отлагане би навредило на сигурността в Европа. Ще бъда силно натъжен, ако се забави ратификацията на договора за Стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) , изтъкна Расмусен на пресконференция в Лисабон.

В новата стратегическа концепция на НАТО не само се изразява готовност за сътрудничество с Русия, но и се посочват въпросите, по които е възможно такова сътрудничество.

"Ние подкрепяме разширяването на политическите консултации и практическото сътрудничество с Русия в области от взаимен интерес. Те включват противоракетната отбрана, борбата срещу тероризма, наркотиците и пиратството, както и укрепването на международната сигурност", гласи концепцията, цитирана от ИТАР-ТАСС. 

НАТО "ще продължи и ще развива" сътрудничеството с Украйна и Грузия, гласи новата стратегическа концепция на алианса.

Това сътрудничество трябва да се развива "във формата на Комисиите Грузия-НАТО и Украйна-НАТО".

Северноатлантическият пакт не посочва пряко перспективата за членство на Украйна и Грузия в НАТО,  но изтъква, че сътрудничеството трябва да се гради въз основа на "решенията на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година и като се вземат под внимание евроатлантическите стремежи и ориентацията на всяка от тези страни". 

В Букурещ алиансът прие мъглява политическа декларация, че "Грузия и Украйна след време могат да станат членове на НАТО". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: нато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
крр преди 13 години
до 133. че ти и така си си азиат ...българите наполовина са смесени с турци , а всеки го знае турците са от къде ? ...от Азия
131
0
 
0
 
! Отговори
кп преди 13 години
ти си просто една гладна никому не нужна марионетка , който е искал винаги те е скачал !
130
0
 
1
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Ти можеш да бъдеш каквото си искаш.Русия изобщо не се интересува от теб.България е продажна за тях.Това,което ги интересува е България да не се използва срещу Русия.Понеже БГ прави това вече 20 год.,Русия има право да взима мерки и го прави.България ще бъде убедена, че не е изгодно да съска срещу Русия.И ти постепенно ще престанеш да лаеш.
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами не мисля, че съм измислен мечтател. Просто съм имал случай да посетя и Русия, и Западна Европа и САЩ и имам преки наблюдения и контакти с хора. Предпочитам да съм втора ръка европеец, отколкото втора ръка азиат, защото с руснаците ще сме точно това. Ако някой си мисли, че ще бъде на равни начала с руснаците, значи е пълен наивник. Руската пропаганда отдавна ни е обявила за предатели, това е част от играта им. Насъскват си населението срещу света, за да не им държат сметка как грубо ги яздат.
128
0
 
3
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Никой не те тика да си с Русия.Нито Русия е умряла за теб.Просто не трябва да се допуска България да се използва срещу Русия.Това е единствената причина да сме в НАТО и ЕС.След като си враждебен с Русия,ще трябва да разбереш действията на Русия,с които се противопоставя на тази враждебност.България може да живее като марионетка,винаги го е правила,но Русия не може.Затова тя ще се защитава с всички средства.ПРО без Русия не може да има в БГ!!!
127
0
 
1
 
! Отговори
End of cold war ! преди 13 години
Русия се съгласи да съдейства в програмата на НАТО за противоракетна отбрана, съобщи генералният секретар на алианса Андрес Фог Расмусен.За първи път двете страни ще си помагат в защитата, каза Расмусен.В алианса наричат споразумението безпримерна стъпка.В петък вечерта страните членки на НАТО приеха да разработят програма за защита на техните територии от балистични ракети.
126
2
 
2
 
! Отговори
za 128 преди 13 години
И за къф *** ни е Русия, кото сме в Европа ? И както сам си забелязал , че сме оградени от НАТО ?
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пий хапчетата и онези с белите манти са ти приятели генералe.......... дано се оправиш , стискам ти палци
124
1
 
2
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Никой вкл. Боко не знае истинските причини за съществуването на базите на САЩ.Нито някой знае какво се прави вътре.Затова и турците,които са истински съюзник на САЩ,а не въшльовци като вас,няма да допуснат ПРО на територията си, ако не е под техен надзор!...Генерал можех да стана,но не ми хареса заплащането.Какво да правя,роб съм на парите!
123
1
 
2
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
САЩ имат достатъчно силни съюзници,БГ не им е нужна.Затова никога няма да бъдем силен съюзник на Америка.Турция и Гърция са им предостатъчни.Проблемът им е да не станем силен съюзник на Русия.
122
0
 
1
 
! Отговори
укм преди 13 години
ти си едно кухо парче !
121
3
 
3
 
! Отговори
gogo do 124 преди 13 години
Аааа,ти си от измислените мечтатели за америка и Европа които те третират за 2 класа европеец и затова и няма да те пуснат в шенген макар че плащаме милиони евро вноски на година.Русия ни прави АЕЦ докато ES q zatvarqt,и ни глобяват,командват,експлоатират т.н. .Ние също имаме проблеми с турците,ако имаме възможността като Русия досега турците да са в турция.Сарко също се бори с исляма в ФР,Маркел иска да изгони турците,така че не ми говори за вътрешни етнически проблеми в Русия,във всяка държава те съществуват
120
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моята култура е по-близо до западната, отколкото до руската, ОК ли си?Аз съм българин и ти казвам, че руската е много по-дивашка и отдалечена от нашата, отколкото европейската. А руснаците защо убиват деца в Чечня? В американската армия престъпниците и убийците ги съдят, в руската ги третират като герои.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама повечето българи НЯМА КАК да знаят всички хора! :))) Повечето българи живеят в градове, ходят на работа, а не са на село, където от скука в неделя се вихрят на мегдана. А салсата и диското не искат много, леко се подрусваш, докато стане време за лягане. За имената вярно, че доста народ са подивели, ама да ти кажа и едно време е имало имена като Сталин, Телман, Владилен (ВЛАДимир Илич ЛЕНин), Ленко (ЛЕНински КОмсомол) и прочие идиотизми.
118
1
 
4
 
! Отговори
gogo de 119 преди 13 години
А НАТО прави ли са да убиват деца в Афганистан,Югославия,Иран Африка т.н....Руснаците скачат сами а не идват в Европа да търсят помош както американците.НАТО е терористична организация и БГ няма место в нея.Нашата култура не е като западната колонизаторска и народа ни никога няма приеме политиката на НАТО
117
1
 
6
 
! Отговори
Ташунко Сапа преди 13 години
Аз може дъс ъм глупав, но не и неразбиращ съвсем. Просто ми липсва информация от първа и втора ръка, а следя по прессата какво става? Ами Иран се въоръжават от десетилетия. Кой обучаваше техните войски, ядренни специалисти, даваше им техника? Ами същите тези САЩ и други, които сега плюят. Е, арогантностата на някои се надигна, а сега пък тука се разлаяха хората. А ние славяните дето нито сме нападали едните и другитте, ядем попарата и от двете страни? това вече е съвсем гадно. Излиза, че сме ***
116
1
 
1
 
! Отговори
titi преди 13 години
Американците имат техника за продан и *** европейци ще трябва да я купят ако не искат Барак да ги ритне и путин добави.Русия помага на Америка да си продаде техниката,като ще вземе процент от зделката а дали българите са съгласни да обират ракетите никoй не ни и пита. Позитивирайте,поне работни места ще се отворят
115
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре бе, приели сме го, по-силна е, но това не я прави по-права.
114
1
 
2
 
! Отговори
Ташунко Сапа преди 13 години
Хубави са и Салсата и Рокендрола и какво ли не? Аз също играя по малко понякога на купони. Срамното е, че освен едно общо право хоро, повечето ни българи, не могат да изиграят друго и не знаят една българска народна песен? Пишат си имената с някакви йероглифи, кичат се с чужди имена и се гордеят, ако получат виза за да избягат? Това вече е страшно. Не е негатив да познаваш всякакви езици и танци, а да загърбиш българското..
113
1
 
6
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Всички западни държави плюс Америка се соабразяват с Русия,тук някои хора си правят филми в главата!Днес са поканики Медведев на срещата защото без негово съгласие PRO не може да съществува в Европа.Ей Русия е по силна от НАТО,приемете го