Осъдиха Ходорковски и Лебедев на по 14 години затвор

Присъдата на двамата изтича през 2017 година
Обновена: 30 дек 2010 20:01 | 30 дек 2010 20:01,
37
Осъдиха Ходорковски и Лебедев на по 14 години затвор
Снимка: БГНЕС

Московски съд осъди днес на по 13,5 години лишаване от свобода бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев по второто дело срещу тях, предаде ИТАР-ТАСС.

Двамата бяха признати за виновни по обвинения в кражба на 218 милиона тона петрол между 1999 и 2003 г. и в изпирането на 23,5 милиарда долара, посочват ДПА и Франс прес.

Още по темата

Включвайки присъдата от 2005 г., двамата ще пребивават в затвора общо по 14 години. Съдът зачете времето, което двамата са прекарали зад решетките от арестуването им през 2003 г., така че според изчисленията срокът на присъдата им ще изтече през 2017 г.

През 2005 г. двамата бяха осъдени на по 8 години затвор за укриване на данъци, припомнят агенциите.

Присъдата по второто дело срещу Ходорковски и Лебедев е изложена на 800 страници. Адвокатите на двамата обявиха, че ще я обжалват.

Делото срещу Ходорковски – заклет враг на руския премиер Владимир Путин, предизвика остри критики по света с твърдения, че мотивите на процеса са политически и че процесът е опит за отстраняване на богатия и влиятелен бизнесмен преди президентските избори през 2012 г.

Произнасянето на присъдата се очакваше утре вечер. Опонентите на правителството отбелязаха, че за да избегне критиките срещу присъдата, то смята да се възползва от факта, че като официални празници първите десет дни на януари в Русия са неработни и вестниците няма да излизат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При такива цифри не са толкова важни парите, а властта, която те дават.
35
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
е ми до тук бяха тия тикви с големите пари...ех ех алчност човешка...малко ли са им били тия средства които са имали...та си навлекли това..амиии нека го духат сега
34
2
 
0
 
! Отговори
777 преди 13 години
Kato padne Putin vsi4ki rusofilistici 6te go obiaviat za amerikanski agent , sluga na cionistite ! Komunistite imat loyalnost samo, kam vlastima6tite v Kremal , za tova i sa sme6ni i jalki podlogi!
33
1
 
4
 
! Отговори
пешо преди 13 години
малко му е, ама аз съм сигурен, че след още няколк огодини ще му намерят още неща и няма да го пуснат и след 30 години :Дтака и трябва, тия крадци в затвора - как може да имаш десетки милиарди? особено пък руснаци милиардери, защо няма нито един такъв милиардер от IT сектора, където се правят обикновено милиардите на запад...пълни мошениции крадци. евала на съда
32
2
 
6
 
! Отговори
who cares преди 13 години
...процесът е опит за отстраняване на богатия и влиятелен бизнесмен преди президентските избори през 2012 г....Глупости на търкалета! И какъв шанс има този крадлив евреин срещу Путин? Особен както ги обичат в Русия тези олигарси, дето са си изработили милиардите с пот на челото....
31
3
 
1
 
! Отговори
sizzle преди 13 години
точно това е "демокрацията" от съветски тип.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти и на нова година ли няма да се спреш ???
29
6
 
2
 
! Отговори
sizzle преди 13 години
КГБ отново действа без всякаква мисъл, типично за алкохолизирания мужик. Сега опозицията има своя мъченик, който, независимо какво е направил или не е направил, ще стане символ на тиранията на Кремъл и рано или късно ще бутне джуджетата от пиедестала им. Ако междувременно не реши да се самоубие от срам, де, макар, че явно има достатъчно пари, за да си откупи живота. Европа нарича този процес "руският позор на годината". Много шум се вдигна, а на *** гащите му горят от зор....
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mda . не се закачайте с Путин и с Обама . Единият ви термиира , а другият ви обевява за терорист
27
3
 
8
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Демокрацията е именно това-здрава ръка,а не слободия и анархия.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да добавим все пак, че двамата юнаци не са руснаци...
25
6
 
3
 
! Отговори
за 14 преди 13 години
Платили са си............в Русия практиката е да получават периодичн о искания от Кремъл за пари.........познайте какво ставас несъгласните
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на руския съд! Де да имахме и тук такива съдии да оправят нашите самозабравили се олигарси ама уви. Русия е поела вярната посока. Вкарват моше-ниците в затворите, абсолютно правилно.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как си я представяте тая:една държава с двама управници?И то не коя да е ,ами Русия-ами няма да го бъде това!Когато с случи нещо пдобно и у нас,значи нещата са тръгнали напред.Първо трябва да напълнят затворите с такива самодоволни мутри като Ходорковски та да мирне народа,защото такива *** 20г.ни тровят живота.Браво на руснаците!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1.Или не е дал каквото са му поискали. Но по вероятното е...2.Нещо се е позаблудил,че след като е супер богат може да оглави недоволството на част от интелигенцията за да вземе власта. Тази работа обаче в Русия не става така а може да стане само с революция . Демокрацията там ще дойде когато Путин реши.!!! А и самите руснаци ,май не искат демокрация ,искат здрава ръка .
21
3
 
4
 
! Отговори
ad преди 13 години
kolko bedni ima v rusia a ti ot zaluka im vze
20
4
 
15
 
! Отговори
КГБ преди 13 години
Малко съм запознат с конкретния случай , но нещата са пинципни :1.Или не е дал каквото са му поискали. Но по вероятното е...2.Нещо се е позаблудил,че след като е супер богат може да оглави недоволството на част от интелигенцията за да вземе власта. Тази работа обаче в Русия не става така а може да стане само с революция . Демокрацията там ще дойде когато Путин реши.!!! А и самите руснаци ,май не искат демокрация ,искат здрава ръка .
19
11
 
13
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Как си я представяте тая:една държава с двама управници?И то не коя да е ,ами Русия-ами няма да го бъде това!Когато се случи нещо пдобно и у нас,значи нещата са тръгнали напред.Първо трябва да напълнят затворите с такива самодоволни мутри като Ходорковски та да мирне народа,защото такива *** 20г.ни тровят живота.Браво на руснаците!
18
5
 
9
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Чифутитът Путин вкара чифутът Ходорковски в затвора. Голяма работа!
17
7
 
4
 
! Отговори
? преди 13 години
Ако това би станало/Ходорковски да ръководи Русия/ тогава вероятно ще трябва да построи много нови затвори и да вкара там цялата администрация от окръжно ниво до Президента - за корупция и нарушаване на всевъзможни закони!Това не виждам как ще бъде допуснато!По-вероятен е другият сценарии - да го "самоубият" в затвора!