Еврейските корени на вожда на революцията Ленин

Националността на прадядо му – най-пазената тайна в СССР
Обновена: 28 фев 2011 19:58 | 28 фев 2011 19:06, Елка Василева
166
Еврейските корени на вожда на революцията Ленин
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ публикува рецензия за книгата на професора по история от американския университет Northwestern Йоханан Петровски-Щерн „Еврейският въпрос на Ленин“, която е изцяло посветена на еврейските корени на вожда на революцията.

В СССР тази тема е била едва ли не най-строго пазената тайна чак до разпадането му и историците са получили достъп до документите едва през 90-те години. В Съветския съюз са се опасявали, че сведенията за еврейския му произход ще бъдат използвани от антисемитите.

„Всъщност от гледна точка хода на световната история не е важно дали предците на Ленин са били евреи, италианци или ирландци. Но тъй като едно от любимите занятия на онези, които се увличат от теориите за заговор, е търсенето на доказателства за еврейския характер на световната революция, Мишко Бланк, прадядо на вожда на същата тази революция, има по-голяма тежест от неговите германски или шведски предци“, пише авторът на рецензията, посочва NEWSru.

Същата тази гледна точка изразява самият автор на книгата през списание „Огоньок“: „Можем да обсъждаме еврейските корени на Владимир Ленин, но това не може да ни помогне да разберем кой всъщност е бил той. Да се обсъжда националният въпрос става неприлично сред руските интелигенти от недворянски произход още в края на ХIХ век, а за революционерите от началото на ХХ век такъв проблем изобщо не е съществувал. Поляци, грузинци, латвийци и евреи са влизали в партията  (РСДРП(б)) единствено и само като революционери“.

Всъщност евреин е бил прадядото на Ленин Мошко Бланк. На 80 години той се покръства. Дядото на Ленин Исроел при кръщаването си на 17-годишна възраст приема името Александър и се жени за Анна Гросчоп, произхождаща от германци с шведска кръв.

Майката на Ленин Мария Бланк е родена в семейство, изповядащо православието, и след това се омъжва за християнина Иля Улянов.

Според историка самият Ленин не е знаел нищо за еврейските си корени.

Документи, потвърждаващи наличието на предци евреи, са открити за първи път от сестра му Анна Елизарова-Улянова в началото на 20-те години. С находката си тя се обръща към партийното ръководство, но се сблъсква със стена.

Против публикуването им се обявява самият Сталин. Леонид Брежнев и Михаил Горбачов продължават същата линия.

През 1986 г. Горбачов нарежда да бъдат събрани всички документи за историята на семейство Бланк в една папка, достъп до която да се дава само с личното разрешение на завеждащ отдел в ЦК на КПСС.

В крайна сметка те са засекретени, а желаещите те да бъдат публикувани са наказани.

Тайната е разкрита едва през 90-те години с разпада на СССР. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всички гадове са мръсни евреи,колкото и да го крият това ние го знаем!
13
1
 
17
 
! Отговори
Добрутро! преди 13 години
Добър ден!
12
3
 
18
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
Уау. Въ мааму, не остана народ по тая земя. Кога отворя интернетя или македонци или евреи. Да преговорим - евреи са и Хитлер, Ал. Македонски е македонец - то си му показва и името. А между другото той и Тодор Живков има голям нос - може би и той е еврейн - няма да се учудя. Виж за онова посредствено дипломатче Уорлик две мнения няма. На тоя нос човек и халата може да си закача.
11
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Поляци грузинци латвийци и евреи"- а руснаци имало ли е?
10
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това са пълни глупости! Има много народности и етноси - араби, евреи, ескимоси, бербери, индианци... Сталин например е бил грузинец - и никога това не е било тайна. Защо трябва да се държи в "най-строго в тайна", че Ленин бил евреин - евреите са най-обикновен народ както всичко останали народи, защо изобщо да се пази в тайна, че някой е евреин не мога да разбера?
9
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо еврейте имат големи носове?Защото въздуха е безплатен.
8
5
 
45
 
! Отговори
Tkt преди 13 години
Истинкото му име е Владимир Ленински и е от македонски произход :):)
7
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И Ленин и Сталин са македонци
6
9
 
26
 
! Отговори
гост преди 13 години
Според еврейската традиция "етноса" се предава по майчина линия. Тоест дори и прададото на Ленин да е бил евреин, то той няма как да е евреин.
5
1
 
51
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Добър ден! Това се знае много отдавна.
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, и какво от това?
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Da be ,te vsicki sa makedonci.
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вече се надъхах и си пея Химна на СССР като на "партия Ленина" си вмъкмам и някоя еврейска дума! :)))
1
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Lenin e makedonec