Турция прекъсва всички официални контакти с Франция

Причината е закон за криминализиране на отричането на арменския геноцид
Обновена: 22 дек 2011 18:39 | 22 дек 2011 18:35, Красимир Ангелов
835
Турция прекъсва всички официални контакти с Франция
Реджех Ердоган. Снимка: Reuters

Турция отзовава посланика си от Франция и обяви, че прекъсва всички официални контакти с Париж, информират световните агенции.

Причината за влошаването на двустранните отношения стана закона, който предвижда криминализиране на отричането на геноцида, одобрен от долната камара на френския парламент днес, обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция и че Анкара ще замрази военното си сътрудничество с Франция, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, предаде АП.

Планирана за януари среща за икономическо сътрудничество между двете страни също е отменена.

Турският премиер бе категоричен, че вероятно ще последват и други ответни мерки.

Още по темата

Законопроектът, който третира като престъпление отричането на геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война, беше приет днес от френското Национално събрание, като предстои да бъде гласуван в Сената през 2012 г.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция обаче отрича геноцида и твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000.

Ердоган нарече законопроекта "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат излекувани", предаде Ройтерс.

"Ние нямаме геноцид в нашата история", категоричен бе Ердоган пред журналисти в Анкара.

"Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", закани се турският премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


835
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
716
1
 
0
 
! Отговори
Наполеон преди 12 години
Сега да се наведе, да целуне Сарко между бузите и после да му стисне ръката, щото е пич и си държи на думата.А оня е една слива, дето само говори. Познайте кой ще провокира преговори за Кюрдистанска автономия.И последно - въшката като преяде - излиза на челото...
715
0
 
4
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Бог да пази Франция и френския народ!!!
714
2
 
0
 
! Отговори
Бай Ганйо преди 12 години
всички приема Франция за цивилизована държава нали .....докото ни приеха в ЕС с какво ли не ни настояваха .колко повече даде Бъргария от тях...но се видя че не било така ..като дойде на тях правилата които настояваха за нас , гъзът им остана на открито ...и още веднъж се оказа че основите на политиката е самата (ЛЪЖАТА НА ИНТЕРЕСА).да ти кажа всичко е само за няколко повече "ДА" на изборите ,нищо повече ."АКО ЕДИН НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОНТРОЛИРА СЕБЕ СИ ...ВИНАГИ СЕ НАМИРА ,КОЙ ДА ГО КОНТРОЛИРА
713
1
 
1
 
! Отговори
Memet преди 12 години
Евала, машала, ашколсун, ефенди Саркози!
712
1
 
8
 
! Отговори
георги преди 12 години
Браво на французите....
711
5
 
2
 
! Отговори
До 689 преди 12 години
Ти си чист българин, колкото аз съм чист ескимос.Никой чист българин не пътува 700 км за да хване самолет :)Дивако, турските линии имат полети и до София.. и едва ли полета ти от София-Истанбул-На майната си е по скъп отколкото Автобус БГ-Истанбул и после Истанбул-На майната си :)
710
1
 
5
 
! Отговори
Няма анонимни преди 12 години
Колкото повече скъсените турски п?ш?и се опитват да се правят на дълги,все по-смешни стават!
709
1
 
2
 
! Отговори
BALGARIN преди 12 години
AZ ISKAM SAMO DA POPITAM - ZAWO NAWITE POLITIZI MAL4AT I SE SVIVAT , KATO BALHA VAV GAWI, ZA TURSKIIAT GENOZID NAD BALGARITE... 500 g. - ROBSTVO, KLANETA -IMAME I FAKTI ,IANI4ARI....
708
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.
707
9
 
5
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
да не забравим българите как клаха в пирин и македония невинния македонски народ така както и турчин не е клал!но темата ни е свободата на словото а не геноцида..................Ххахаххахахххххххххххххххххххххххххахааааххахахахахахаахаххахахахахаххахахахаххахахахахахахахххххххххххххххххххххахахахаха,така не съм се смял от месеци,хахаххахаххаххааххххххххх
706
2
 
5
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 12 години
695добавен от: Продължение на 693- няма смисал да съм юрист-и няма смисъл да съм турчин за да отрека този геноцит!имам право да го приема както и да го отричам!хайде да излезе някой историк и да ме убеди че е имало геноцид над арменците!или да излезе някой друг историк и да ме убеди че е нямало!имам правото лично за себе си да го приема или да не го приема!от каде на каде френския парламент ще ме накара да приема този геноцид или турския парламент да ме накара да не го приема!?
705
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХАХА- ТУРЦИТЕ СТАНАХА ПАК ЗА СМЯХ:) ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ СЕ ГЪБАРКА СЕГА С ТЯХ:"дневник'- 23 дек 2011г. "Бащата на Саркози към Ердоган: Никога не съм бил в АлжирБащата на президента на Франция - Пал Саркози заяви днес, че "никога не е бил в Алжир" в отговор на изявленията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който обвини Франция в геноцид в тази страна и добави, че бащата на Никола Саркози е бил там "легионер през 40-те години", предаде агенция Франс прес, цитарана от БТА."Никога не съм бил в Алжир, не съм напускал Марсилия и бях в легиона четири месеца", заяви Пал Саркози по френски телевизионен канал."Достатъчно е да прочетете книгата ми "Толкова много живот", там са всички документи, така че това твърдение е смешно", добави той.
704
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема на Франция е, че е зарината отвсякъде с имигранти мюсулмани, араби, турци и ква ли не друга *** от третите страни.Въвеждането на този закон е намек, че турците са персона нон-грата във Франция.Все пак трябва да се отчете и факта, че близо 2 млн. арменци живеят във Франция, доста от които с френско гражданство.Шарл Азнавур е един от тях, и ако Франция трябва да избира м/у арменци и турци мисля, че всички знаят нормалния им избор.
703
4
 
6
 
! Отговори
да се изолират турц преди 12 години
мюмюните за пореден път се *** на Европейската арена , това са нация *** със стойности противополжни на морала и човешките ценности !
702
6
 
11
 
! Отговори
лошареакциянадете преди 12 години
Всъщност с детинската си реакция Турция показва на целия свят, че геноцидът е истина. Ако това не беше така, или нямаша да го приема толкова навътре или досега да е завела дело срещу Франция в Международния съд. Проблемът е, че ако заведе дело и го изгуби (а тя ще го изгуби), ще се наложи да плаща обезщетения на арменци, както ще плаща за тракийските българи, но само арменци са около 10 пъти повече , а прогонените - още по-голям брой........става въпрос за много милиарди...
701
8
 
12
 
! Отговори
до 717 преди 12 години
Анадолското племе изпитва панически страх от своето минало, защото много добре знае какво е то, и още по- панически страх от това световната общност да не разбере това му минало! Затова налива милиарди в прикриване и унищожаване на доказателствата за това минало, но явно не знае, че рано или късно ''всичко тайно един ден ще стане явно'' както е казано в Библията!
700
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колониална (бивша, затова сега това и изнася) Франция говори за морал! Нека броенето започне сега! :) Но бройте добре, колко народ е изтребила в Северозападна Африка...А! Щях да забравя колко оръжие е продала на империята!
699
3
 
8
 
! Отговори
до 717 преди 12 години
Не пиши ЛЪЖИ !!! Турският президент никога не е отишъл на крака в Ереван за да се извини за стореното !
698
1
 
4
 
! Отговори
до 720 преди 12 години
От същата:) статия в Дойче Веле - " Доминиращото настроение във Франция е смесица от възбуда и възмущение: възбуда от острата реакция на Анкара и възмущение от турските закани, възприемани като вмешателство отвън.Съответният законопроект бе внесен от консервативния депутат Валери Боайе от Марсилия - един град с доста голяма арменска общност. Макар да наброяват само около половин милион души, арменците във Франция са сред най-влиятелните чужди общности в страната. Да споменем само няколко имена: певците Шарл Азнавур и Жилбер Беко, политикът Патрик Деведжиян и футболистът Юри Джоркаеф са сред най-известните представители на арменската общност във Франция.
697
1
 
6
 
! Отговори
Dracula преди 12 години
Стига наивности, DOMUZ !!! Това е още един шамар за Турция. А знаеш ли още колко такива очакват Турция с тази *** средновековна, дивашка политика ??? Светът само може да се смее на наивните глупости, които продължаваш да пишеш.