Не съм луд, обикновено съм много симпатичен човек!

Атентаторът Брайвик се вдъхновил от Ал Кайда
20 апр 2012 20:45,
134
Не съм луд, обикновено съм много симпатичен човек!
Днес е петият ден от процеса срещу Брайвик. Снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик, съден за убийството на 77 души миналата година в Норвегия, заяви днес, че по принцип е много симпатичен човек, отрече да е луд и обясни, че е трябвало да потисне емоциите си, за да извърши масовото убийство, предаде Франс прес.

Обикновено съм много симпатичен човек, каза Брайвик. Той обясни, че до 2006 г. е бил сравнително нормален човек, но тогава започнал да се учи да потиска емоциите си.

Той уточни, че е овладял емоциите си чрез практикуване на медитация и прекъсване на социалните си контакти, за да се подготви за нападенията от 22 юли 2011. Не трябва да си представяш врага като човек. Ако не бях следвал този принцип, нямаше да мога да убийствата, каза Брайвик. "Щях да се срина психически, ако бях свалил психическата преграда, която си бях издигнал", увери той.

"Не мога да преценя страданието, което съм причинил на другите", допълни той. Но главното в събитията от 22 юли не е свързано със семействата на жертвите, нито с мен, а с бъдещето на Европа и Норвегия, каза Брайвик, наблюдаван от психиатри, които седяха пред него.

"Аз не съм психиатричен случай и мога да нося наказателна отговорност", увери Брайвик, който смята, че ако бъде обявен за невменяем, идеологическият му манифест от 1500 страници, разпространен в деня на нападенията, ще бъде признат за недействителен.

Още по темата
Брайвик заяви, че целта на стрелбата на остров Ютьоя е била да се ликвидира младежката организация на управляващата Норвежка работническа партия (НРП). Ако планът ми беше успял, всички щяха да са мъртви, нямаше да има младежка организация на НРП, най-малкото нямаше да има никакви лидери, каза Брайвик.

Той разказа, че се учил как се правят бомби от интернет, разучавайки дейността на революционни движения от цял свят, като ФАРК, ЕТА и ИРА, но най-много се вдъхновил от Ал Кайда. "Предимството на Ал Кайда е, че възвеличава мъченичеството. Това е ключът към успеха на съпротивителната борба", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 12 години
132, - парламентът е норвежки колкото нашия български - всички сме под *** присъствие. Все едно Васил Левски да ходи да преговаря със султана за да не се дават излишни жертви?!
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Муспи, не това е начина. И друг съм писал, че има политически партии. Брейвик да си беше намерил попрището в някоя дясна партия и да действа чрез парламента. Това което е направил е извратено.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И след всичките пластични операции които си е направил тоя комплексар пак прилича на ***. Жалко че се е постарал да затрие всичките си снимки от преди да почне да ляга под ножа, да го видите какъв симпатяга е.
115
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 12 години
127 Ив, - ти като казваш че всеки който може да отнеме живот има психически проблеми, какво би казал за тези дето избиха една трета българи за 20 години и не са спряли, става въпрос за пълното унищожаване на един народ. Този далечен норвежец прави нещо и за нас, а ти имаш оправданието че може би не съществуваш, и твойто началство няма подготвени отговори на такива въпроси.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Луд за връзване е ! Както и тези които го подкрепят ! Бих искал да знам дали щеше да убие и детето си ,ако и то беше сред тях !?
113
2
 
4
 
! Отговори
Ив преди 12 години
Ако не беше ужасно, щеше да е смешно - той бил симпатичен!?! Само като му видиш погледа и ти става ясно, че не е в ред. По принцип всеки, който може съзнателно да отнеме живот, има психични проблеми, та не знам какво толкова има да го проучват психолозите - точно и буквално "луд за връзване"!
112
0
 
0
 
! Отговори
ьь преди 12 години
Защо?
111
2
 
5
 
! Отговори
nekoi преди 12 години
Нормален човек не може да избива хора е така. Така че тоя норвежец е мрьднал и то доста.
110
2
 
2
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Отделно, дето супер си противоречи! Искал да обезглави НРП, ами добре залягаш с един снайпер, и с хирургическа точност си отстрелваш ръководството, а той е искал просто да избие всички, като Berserk, каквито явно е имало сред дедите му!
109
2
 
2
 
! Отговори
все пак преди 12 години
трябва да му признаем, че със сигурност е доста фотогеничен. няма слаба снимка
108
0
 
4
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Не е трябвало да избива младежите, като е бил набрал на правителството, и изобщо на управляващите, те ти парламент, влез там, па стреляй, колкото щеш! Те са истинският враг, а не децата!
107
0
 
2
 
! Отговори
лулу преди 12 години
не, сериозно, днес.бг -второкласници ли сте хванали да ви пишат статиите? то повторения, то изпуснати думи... ами тва малкото няма ли си учителка да го стегне малко, или поне да прочете текста преди да го пуснете... ще се учудите какво въздействие има елементарното усилие да си прочетеш поне ВЕДНЪЖ статията, преди да я пуснеш да я четат други хора.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро ходих в музея на Вл. Варненчик във Варна - полски и унгарски крал, рицар, който се е грабнал от на майка си и зарязал дома и спокойствието си да идва да освобождава българските земи от османлиите. Бил е подпомогнат от полски, унгарски, румънски и украински воини, които въпреки по-малкия си брой са пожертвали живота си за защита на христовата вяра.За жалост в битката край Варна, състояла се 1444 г. е бил убит, задно с цялата си армия.
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Натоварил се е с непосилна задача,но поне се държи достойно! Идеите му са правилни,действията - грешни!
104
14
 
18
 
! Отговори
Станимир преди 12 години
Брайвик е продукт на капиталистическата и манотарна с-*** в която живеем . Не случайно такива трагедии зачестяват в Западните страни . А що се отнася до самия него за мен той е един *** ! След като се е решил да направил този показен геноцид защо трябваше да убива децата ? Да бе отишъл да изтрепе малко от хората които създадоха този напрегнат живот !
103
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все пак, нека да чуем какво казва този страхливец, воюващ с деца! Цената е много висока и трябва внимателно да се анализира престъплението. Той е убеден в правотата си, но не е луд.Ако е било толкова непоносимо положението занего, най-добрият вариант щеше той да се самоубие, а 77 деца щяха да останат живи и да извървят пътя си, който никой не може да предвиди къде отива.Чудовищно,много кръв, а споделяме опасенията му.Не е това врагът.Не и начинът този.Драматично!
102
10
 
8
 
! Отговори
yeee преди 12 години
така трябва да направим и с боко и цеко хехехе да последваме сладура
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 110 винаги съм казвал , че ако България беше съумяла да осъшестви истинското си обединение оюе преди 1000 години днес Русия нямаше да я има , но в Историята няма " ако "има това , което се е случило , един приятел на шега каза , като влязохме в ЕС : ми то сега нашите западни покрайнини са Бретан и Нормандия. Мисля че е по добре вече така да разсъждаваме като европейци , а не като провансалци от Балканите.
100
0
 
1
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
до 109,ами да видим,в момента сме част от тази византийска империя,ама като гладам не се претопяваме а се стопяваме,нека да сте прави всеки си има своята истина и аз си имам моята,лошото е че се налага сами да я търсим,а никой не ни я казва ,защо ли??????
99
0
 
0
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
те там са златна орда тамерлан иван грзни направо са ги смазали .