Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море

Великобритания изпрати 6 изтребителя в Кипър
Обновена: 29 авг 2013 13:10 | 29 авг 2013 13:08, Елка Василева
148
Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море
Ракетният крайцер "Москва". Снимка: архив, Reuters

С оглед на ситуацията в Източното Средиземноморие Русия коригира състава на военноморската си групировка в тази акватория. В близките дни там ще бъде изпратен голям кораб за борба с подводници от Северния флот на страната, заяви източник от руския Генерален щаб за Интерфакс-АВН.

По-късно към руската групировка ще се присъедини и ракетният крайцер "Москва" от Черноморския флот, който приключва в момента мисии в Северния Атлантик и скоро ще се насочи към Гибралтар, каза източникът, чието име не се посочва. А наесен в оперативното съединение ще се включи ракетният крайцер "Варяг" от Тихоокеанския флот, който ще смени големия кораб за борба с подводници от същия флот "Вицеадмирал Пантелеев".

Източник от главния щаб на руските военноморски сили обаче заяви пред официалната агенция РИА Новости, че промените в Средиземно море не са свързани с напрежението около Сирия и представляват "планирана ротация", посочва Франс прес.

Междувременно стана ясно, че военното командване на Франция е изпратило в източната част на Средиземно море фрегатата "Шьовалие Пол". За това информира френското сп. "Поан", цитирано от Интерфакс.

Още по темата

Фрегатата потегли от пристанище Тулон, за да се срещне в Средиземно море с британски кораби и подводници, които вече наближават Сирия. "Шьовалие Пол" е въоръжен с управляеми ракети и според "Поан" е смятан за един от най-модерните кораби във френския военноморски флот, посочва агенцията.

Великобритания пък е разположила шест изтребителя „Тайфун“ в Акротири в Кипър, за да защитава британските бази там, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ДПА.

Изтребителите не са изпратени, за да участват във военна акция срещу Сирия, а като "предпазна мярка" "във време на повишено напрежение в по-широк регион", посочи министерството. Говорител на ведомството каза, че това е движение на отбранителни активи, действащи само във въздуха.

След като даде независимост на Кипър през 1960 г., Великобритания си запази две военни бази на острова - Декелия и Акротири. По традиция те се използват за поддръжка на операции в региона, но не и за бойни действия. Така през 2011 г. Акротири играеше роля на команден център за координация на международната военна операция в Либия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
8
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Първо, Великобритания не се е отказала. Второ, руснаците сами заявиха, че няма да воюват, движението на корабите е планова ротация, какви гранити, какви москити? Руснака има печалба от тия войни, путинистите ги раздухват, нали това вдига цената на петрола.
101
0
 
9
 
! Отговори
Мемо преди 10 години
Сега ако и Франция се откажат, искам да видя физиономиите на хамериканците, как ще го духат :D
100
2
 
8
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Аидеее... Шопе, Вулканите, Гранитите и Москитите пристигат, че някои от тях са със "Специална" бойна част. Чува се също, че "щуките" са станали соленоводен вид риба(по специално Щука Б). Подполковника май ще ви перка през крадливите ръчички;-))пп Къде сте тръгнали сирийски фурми да крадете;-))пп "Нобеллу акбар";-))
99
16
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До ФАКТЧе те не са имали. Победили са с количество, не с качество.
98
0
 
18
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
дали няма подводници руски в средиземно море - а дървоглави?
97
9
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До АнонименДа, да... Ти най-добре знаеш. И за какво са им, като са заявили, че няма да воюват заради Сирия?
96
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шoпда ама не знаеш колко подводници има там вече Руски и техните кораби са бая по голями от тези на американците и пикливите англия и франция и стигне ли там Москва може да ги нулира за 3 минути всичките клоуни там !
95
32
 
4
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Само да обърна внимание на истериците русофили - Средиземно море е бъкано с натовски кораби и бази, а руския "Москва" сега тръгва от 5000 км с 35км/ч. Че дойде след седмица, инша аллах... А авиация нема, нема и да има.
94
18
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
хахаххахххахаахахкато бяхме в забавачката в Алианса преди 45 години така като вас 114 и сие се препитахме хлапетата за оръжия и рисувахме танкове и оръдия , воювахме с рисунки , така и вие ех неизживяно детство , толкова сте смешни горките .
93
4
 
20
 
! Отговори
do rusnak преди 10 години
ше им се види тясна планетата земя
92
8
 
39
 
! Отговори
руснак преди 10 години
Само да нападнат Сирия западняците,ще им се види тясно Средиземно море.
91
1
 
47
 
! Отговори
seira преди 10 години
ДО ВСИЧКИ ВОЕННОЛЮБИВИ ОТКАЧАЛКИ:ЦЯЛОТО ТОВА ДРЪНКАНЕ НА ОРЪЖИЕ И ЕВЕНТУАЛНАТА ИНВАЗИЯ В СИРИЯ СА ЗА "СОБСТВЕНА КОНСУМАЦИЯ", ОПРАВДАВАНЕ НА МИНАЛИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ "ВОЕННИ ХАРЧОВЕ", ПЕТРОЛНИ И БОРСОВИ СПЕКУЛАЦИИ, НО НЕ Й ЗА БОРБА СРЕЩУ "ДИКТАТОРСКИЯ РЕЖИМ" НА АСАД, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТА И СВОБОДАТА НА СИРИЙСКИЯ НАРОД!!!ЕВЕНТУАЛНИТЕ "РАЗМИШЛЕНИЯ" И ДЕЙСТВИЯ НА РОДНИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗА УЧАСТИЕТО НИ В ПОДГОТВЯНИЯ КОНФЛИКТ БИ ОЗНАЧАВАЛО САМО ЕДНО: НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!
90
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МноготРайнаАлкаида е измислена и финанансирана от световния диктатор,на които барак се подчинява.Религиите са създадени с тази цел,да делят народите за да се водят войни,така де,да се продава оръжие,лекарства,вкарват заработката в банките.Трите злини на света
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Претория ЮАР: Дай да се изтрепем тогава в името на прогреса?
88
2
 
6
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
PRETORIQ NOVIQ SVETOVEN RED NE ISKA XEGEMONI A RAVNPOSTAVENOST PRED REALNOSTITE I MEJDUNARODNITE NORMI.NE MOJE TVOITE ANGLI4ANI SAMI DA KOMANDVAT SVETYT.DEMOKRACIQTA POVELQVA DRUGO.SVETYT ISKA SPRAVEDLIVOST.RANO ILI KYSNO 6TE IMA NOV RED ,NO TOI 6TE E SPRAVEDLIV.
87
1
 
7
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До Анонимен 102Съгласна съм с теб, че западът е в паника и търси начин да си укроти кризата, но страхът е голям диктатор. Както и да ги сплашват откачалките от Близкия изток, винаги ще има Ал Каида или Ал Джазира, или както ще му викат, и винаги ще има десетина фанатици, които да изтребят десетки хиляди в мирно време. А това, че се трепят един-друг е било така винаги. Просто природа.
86
10
 
35
 
! Отговори
bank of america преди 10 години
Днес долара започна да се покачва. Работата е ясна. Еврейската *** САЩ пак закъсаха за пари и ще доставят демокрацията по света.
85
37
 
10
 
! Отговори
Претория ЮАР преди 10 години
Мнозина тук във форума са в заблуда относно тежестта на Русия, Китай и Иран. Реалността не е в тяхна полза. В геополитиката, ролята на тези страни е само от регионално значение. Глобалните въпроси се решават само и единствено от англосаксонците и това е възможно най-доброто решение за света. Руснаци, Китайци и всякакви други нации нямат капацитета нито заслугите да ръководят света. Англосаксонците са с най-голям принос в световния прогрес. Нормално е, те да решават.
84
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МноготРайнаСпоред мен война трябва да има защото от 2 години трепят невинни сирийски граждани,ама натовците нещо се изплашиха.Загубиха Египет и ако не спечелят сирия,израел е в опасност а и губят контрол на света.Англичаните може да ударят,те са най мръсната нация,барак се разбира с путин,нали са заедно в космоса и те командват света.Франция няма нужда от сирия,дадоха и мали,но ако барак и английската клика загубят сирия ще трябва да делят мали и африка,а френчитата няма да ги устрои.Та искам да кажа че вместо да плашат с думи,да започват,русия е изправена,ще превземе европа,барак няма
83
4
 
44
 
! Отговори
американците преди 10 години
В Ирак американците са подписали договор с "демократичното" иракско правителство за 30 години да им помагат във ваденето на нефт, както на българите помагат в електродобива в Марица Изток. И в Сирия ще има такъв договор, но от първо трябва да има малко фойерверк, че народа да ги запомни с добро.