Газпром иска от Киев $1,66 млрд. до 2 юни

Сумата ще е предплата за доставки на газ през юни
13 май 2014 13:36, Елка Василева
147
Газпром иска от Киев $1,66 млрд. до 2 юни
Снимка: архив, Reuters

Нафтогаз Украйна трябва да внесе до 2 юни 1,66 милиарда долара предплата за доставката на руски газ през юни, заяви представителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от Газпром.

По думите му Газпром е представил на Украйна предварителна сметка за доставките през юни, основавайки се на обем на доставките от 114 милиона кубични метра в денонощие.

Още по темата
Като се вземат предвид почивните дни, Нафтогаз Украйна трябва да плати тази сметка до 2 юни и от 3 юни компанията ще получава газ, който да доставя на украинските си потребители само в обеми, които са платени, подчерта Сергей Куприянов.

Така общо Нафтогаз трябва да внесе през юни 3,42 милиарда кубични метра руски газ. Цената на газа за Украйна е 485,5 долара за 1000 кубични метра.

Куприянов отбеляза също така, че непогасеният дълг на Нафтогаз за руски газ в момента възлиза на 3,508 милиарда долара и затова не може да има съмнения, че това е "достатъчно значителна и обективна причина за прилагане на съответстващите по договора положения за предплата", допълва ИТАР-ТАСС.

Киев протестира срещу решението на Русия да спре намаленията, които й бе дала, но отмени след свалянето на президента Виктор Янукович и идването на власт на новите проевропейски власти, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Браво на Газпром, стига отстъпки на тяхната "братска" Украйна, сега Киевската хунта да вземат парите на ***-престъпник Тимошенко дето забогатя от откраднатия руски газ и да си платят на Газпром
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе много *** тука....Ако ние имахме газ и го продавахме на Унгария и Австрия, по тръба дето минава през Сърбия и сърбето точат и не плащат, ние нямаше ли да врътнем крана?Или щяхте да давате джабе на съседите?
127
0
 
1
 
! Отговори
Стамболов преди 9 години
Продължавайте да ги величаете!!
126
2
 
1
 
! Отговори
Стамболов преди 9 години
До "Умните" русофили, вижте на каква цена ви продават газта братска Рускияampp3d.mirror.co.uk/2014/04/04/russia-puts-ukraines-gas-bill-up-by-80-but-its-still-less-than-what-poland-paid/
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Износа на газ от Русия за Европа съставлява 18% от общият и износ на газ. На путин не му пречи чак толкова да врътне кранчето на Украйна, защото ще загуби не - повече от 30% от тези 18%. Има повече от една тръба към Европа. Липсата на газ убива тежката промишленост, части от леката промишленост и някои сектои на енергетиката. За да се избегне е нужно минаване на други енергийни източноци, което значискъпа смяна на технологията и евентуално оскъпяване на енергоносителя.
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 135Ами нали през ВСВ бяхме съюзници на фашистка Германия! Защо сега да е по-различно?И нещо друго:Ако вярваме на някои писачи, на нас газ изобщо не ни трябва.Притесняваме се какво щели да правят украинците като им врътнат кранчето пък за нас проблеми нямало никакви.А дано сме живи да гледаме!
123
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАбе кой ти иска братска газ бе, я бегай отука! Защо да не е антируска България, когато Русия е фашистка държава?
122
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България иска евтин газ от братската Русия? Защо? България сега е антируска и про-американска, тя блокира Южен поток и Белене,(от Русия) България подкрепя санкциите срещу Русия, България оправдава хората, оскверняващите на паметници на Русия...какъв вид братство ще кажете? България винаги получава само това, което тя заслужава.
121
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко лесно се строи газопровод през цяла Азия до Китай? Ловите се на блъфовете на Путин като шарани. Той не от добро се излага пред света с разбойнически действия и откровени лъжи - просто ножът му е опрял до кокала.
120
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиДавам ти пример. Когато Тимошенко спря газта за България и то през зимата се оказахме в небрано лозе. ТЕЦ нямаха запаси от Мазут.-------------Пълни глупости. Никакъв толкова голям проблем не е имало. Само дето и тогава на власт беха руските лакеи и направиха от мухата слон. Живея в блок с парно и парното изобщо не го спираха.
119
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 103 преди 9 години
Многознаещий икономисте, поклон! Научих много от писанието ти. Но...чета от най-различни източници. Пишат какви ли не чудесии - например, че Китай, Корея и Япония много искат тръбите да отидат към тях. Разбира се, глупаво е да се откажешот разработения европейски пазар и Москва няма да го направи. Но в Киев ще хълцат много, защото просто всякаква алтернатива на руския газ ще е безумно скъпа, ще доведе до голям крах икономиката им и, сещаш се, едно гигантско недоволство, което ще помете хунтата.
118
1
 
21
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Боби 125. "Русия не спазва договори"....Не си прав, приятелю! Това не е Русия, това е НАТО ! Само те е нарушава споразумение за бази извън НАТО близо до границите на Русия. Само това е основният проблем сега!
117
1
 
18
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Украина не иска да плащи за газ? Путин, затвори кранчето за Украйна! ЕС приема санкции срещу Русия? Путин, затвори кранчета на ЕС! Как може да търпи Русия? Че е време да спре!
116
3
 
25
 
! Отговори
Вирджиния преди 9 години
Путин мачкщай фашистите, страна, в която има организация като Десен сектор не може да бъде толерирана. Русия-стожер на човешките права, равноправието и гарант за сдържането на фашизма.
115
2
 
27
 
! Отговори
Вирджиния преди 9 години
Браво, братушки само така, бой по главите на фашизоидната клика извършила държавен преврат и избивашща собственото си население в Югоизтиочните райони.
114
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха..ха..новината е страхотна, честито еврогейско интегриране, братя уКри! Скоро ще започнете и радиаторите да си сваляте, но ще бъдете горди еврогейци))))
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PO KOI PRAVILA UKRAINA NE ISKKATO ISKAT BEZA DA PLATI.KOI NE SI PLASHTA GAZA V ES NEMA TAKAVA DYRJAVA.KATO ISKAT BEZ PARI DA STOQT S RUSIQ.NE VIDQXA LI SHE USA NE DAVA SAMO VZEMA
112
18
 
3
 
! Отговори
Георгиев преди 9 години
Трябва сериозно да се помисли за южен поток.Руснака не спазва собствените си договори ..в това се убедих.Утре и България ще изнудва....какво ни различава от украинците.Брат ..брат ама когато има калкулатор няма братство.
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиОбшо взето 3-4 са прецпиятията зависими от газта, а по отношение на ТЕЦовете, ако се поинтересуваш с учудване ще разбереш че именно тецовете, които работят на газ са в най-тежко финансово положение, и постоянно трупат дългове, което е нормално с оглед на цените на газта.Като цяло ролята на руската газ е силно преувеличена в България и постоянно се тиажират всякакви глупости, как сме щели да измрем ако я нема газта от Газпром
110
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1.6 милиарда за месец само от Украйна... колко влиза в руската хазна от цяла Европа... и нека сега някой ми говори, че Русия имат изгода да се спре газта...