Ахметов хвърли ръкавица на проруските сепаратисти

Може да излезе, че той е „избързал", смята анализатор
Обновена: 21 май 2014 14:07 | 21 май 2014 09:02,
103
Ахметов хвърли ръкавица на проруските сепаратисти
Ринат Ахметов, Снимка: Reuters, архив

В конфронтацията между властите в Киев и т. нар. Донецка народна република (ДНР) се включи трета сила, пишат "Комерсант" и "Независимая газета".

"Най-богатият човек в Украйна - донецкият бизнесмен Ринат Ахметов, по-рано с неутрална позиция в конфликта, осъди насилието в Донбас и хвърли отговорността върху лидерите на ДНР", посочва "Комерсант".

Рискована стъпка - ДНР вижда в нея обявяване на война. Ако Ахметов я спечели, ще изглежда "обединител на Украйна". Ако изгуби, лидерите на ДНР може да национализират богатството му, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата
Изданието помества извадки от обръщение на милиардера: "Какво са направили те за нашия край, какви работни места са създали? Ходят с автомати из градовете в Донбас - така ли бранят правата на местните хора пред централната власт? Мародерстват в градовете и отвличат мирни жители - така ли се борят за щастието на нашия край? Не!".

Наричан "стопанина на Донбас", Ахметов бе смятан за основен спонсор и наставник на проруския бивш украински президент Виктор Янукович. Бизнесменът заяви, че ще използва всичките си ресурси (12,2 милиарда долара според "Форбс"), за да няма кръвопролития, напомня изданието.

Според него инициативата на Ахметов е изненадала ДНР. Председателят на сепаратисткия Върховен съвет Денис Пушилин коментирал: "Повече никакви преговори с г-н Ахметов. В случай на опити за провокации от негова страна републиката ни има няколко варианта как да реагира".

Обявената "пълна национализация на всички предприятия" в Донбаска област Пушилин мотивирал с това, че местните "олигарси отказват да плащат данъци в ДНР и продължават да превеждат удръжките към киевските власти в тяхна подкрепа".

"Само едрите предприятия ще бъдат национализирани", а малките и средни - подпомагани, уточни вчера сепаратисткият лидер.

Според някои Ринат Ахметов досега е финансирал негласно проруското "народно опълчение"; украински политици и експерти се чудят защо е хвърлил ръкавица на водачите на ДНР.

Заради обявената от тях национализация "Ахметов губи не само влияние, но и 22-та милиарда гривни годишна дотация за своите мини от украинския бюджет", изтъква киевският политолог Костянтин Матвиенко.

Стига да поиска, олигархът може бързо и твърдо да сложи ред в региона, убедени са политиците в Киев според "Независимая  газета".

"С терористи не се преговаря. А и те самите отказаха. Трябва да се говори с мирните граждани, с лидерите, спечелили доверие, също и с местни бизнесмени, способни да въведат ред. Ринат Ахметов помни според мен как прочистваха Донбас от бандити през 90-те. И знае какви инструменти и аргументи трябва да се използват сега", заявява пред всекидневника украинският аналитик Тарас Березовец.

Ахметов се представя като миротворец в стремеж да стабилизира ситуацията в родния си регион, отбелязва колегата му Кост Бондаренко.

Милиардерът апелира за отказ от силовите методи, "за да покаже на Киев, че влияе върху процесите и думата му тежи". Киев трябва "или да се съобразява с Ахметов, или да си има работа с терористите и сепаратистите. Ахметов отправи сигнал и към тях - не седнат ли на преговорната маса, ще си имат проблеми", добавя експертът.

Ахметов не успя да изиграе съществена роля в края на управлението на Янукович, нито пък в разгара на въоръжената конфронтация в Източна Украйна. Бизнесменът се стреми да изпъкне, защото предстои да се формира "нов баланс на интересите" в страната, твърди наблюдателят Глеб Павловски пред "Московский комсомолец".

Според него Ахметов едва ли ще се намеси в конфликта със сила. "Това е по-скоро сигнал към Киев, Москва и Европа, за да не го забравят. Но може би е грешка. Де факто кризата не е уредена. След президентските избори (в неделя,) тя може да избухне и да ескалира отново. Може да излезе, че Ахметов е избързал", смята руският коментатор.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
2
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Как така хората ще плащат данъци на тези разбойници?Киев още малко ще ги търпи и току виж някоя нощ се срещнали със Създателя!
85
4
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Според Женевското споразумение и Договора за ОНД- Нали властта в Киев трябваше да разоръжи фашистите-майдановци?! - Ако преговорите продължават както до сега, фашистите-майдановци и частната армия на ЦРУ, камък върху камък няма да оставят в юго-източна Украйна - Колко разоръжени есессовци-"майдановци" има (от 5 000-те), които свалиха с оръжие ЗАКОННАТА ВЛАСТ в Киев...??? Вместо това фашистите Турчинов и Яценюк, превзели с преврат властта в Украйна, ги изпратиха да избиват мирни жители в югоизтока!- Ако избиването от частната армия на ЦРУ на демократично настрое
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хората поискали да си плаща данъците в Донецк а не в Киев и веднага ще му стават врагове
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
navremeto edin priqtel koito e v napili mu kazah ... brat tam ima mafia .... i toi mi kaza .... navsqkade ima mafia :D
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DO 94 : problema e tam che na zapad moje i da izkarash 1000 evro na mesec ama 300 ti e kvartirata 300 hranata i okolo 200-300 otivat za razhodi kato put i dreboliiki :) i tova ako jiveesh skromno :) pitai ivan anglichanina det mieshe koli za kvo ne mu se hodi pak tam :D ot nego po golqm tarikat nqma :D
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаем ги ние от личен опит тези милиардери. Как се става милиардер за няколко години. Всички в България знаем най-богатите хора кои са. Престъпници, които рекетираха и убиваха, а след това сложиха костюми и вратовръзки и станаха "почтени бизнесмени". Осигурявали работни места. Ха, ха, ха. Защо не кажат на каква цена се продава човешкия, пардон, робския труд при тях. То от хубаво ли младите хора избягаха от България. Защото на запад за месец изкарват толкова, колкото тук за година.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоя здраво е крал.Не е истина как преди 25 години всички бяхме в панелки и с по едно жигули а днес някой имат милиарди.Ако това беше смисъла на перестройката , евала.Пак го набутаха на бедните .То това което става в УКрайна по принцип се дължи на тия *** който са довели народа до оскотяване както и у нас.На гладният човек малко му трябва за да стане животно.
79
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиардерчето му го набутаха в задницата ,национализираха му заводите и сега пищи като натакована девица!!
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ще се отцепят, и този, ако много знае, ще го отвеят с национализация. Ако си знае интереса, ще плаща и ще си трае.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЯнките какво ги боли?
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиТова с дълга е срам за китай не за щатите.Това си е продаване на собствения народ в робство. Никога няма да си го поискат, защото заводите произвеждащи в нечовешки условия играчки за запада се държат от вишите партийци. Това си е един вид местен феодализъм пък те да му викат както щат.
75
1
 
12
 
! Отговори
ВСЪЩНОСТ преди 9 години
АХМЕТ СИ Е ХВЪРЛИЛ ФЕСА ПО ПРОРУСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ! ТУРЧИНОВ ПЪК ГОТВИ ЧАЛМАТА!
74
1
 
3
 
! Отговори
Ани преди 9 години
"...Тысячи поляков, преданных Независимой Польше и суверенному польскому народу, как организованные, так и люди не связанные мы возмущены и не согласны с действиями нынешних властей и их лицензированием оппозиции парламента в Польше, которые выполняют задачи навязанные им их западными хозяевами. Они сыграли коварную роль в подготовке и проведении вооруженного покушения на демократически избранную власть братских народов Украины."topwar.ru/48224-otkrytoe-pismo-k-rossiyskomu-narodu-i-vlast
73
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Посещението на Путин в Китай показа колко унизително дребен и безпомощен е пред Китаеца - в прекия и преносен смисъл.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алчно *** което иска та тъпче повече и повече на гърба на този беден народ. Светът ще се оправи когато всички подобни *** увиснат по стълбовете за вратовете...
71
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 73Цената за Китай е 350$ Срока на договора е 30 години. Русия току що заби поредния пирон в ковчега на янките!
70
2
 
17
 
! Отговори
ДОНСКИ КАЗАК преди 9 години
СЕГА ЩЕ МУ РЕЗНЕМ ЗЕЛКАТА НА ТОЯ ЧИТАК !!!! ТОЙ , КОЙТО ОКРАДЕ И НАТРУПА МИЛИАРДИ НА ГЪРБА НА НАРОДА !!!!!
69
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 9 години
"тръбопроводите са отживелица.китай строи 15 танкера за втечнен газ"---Не си наясно: това са различни методи за различни ситуации. Втечняването е по-скъпият и затова Катар, който е номер 1 доставчик на втечнен газ в света, иска да прекарва тръби през Сирия (нещо не им се получава).Тръби има и в двата случая - след като танкерът достави газта пак през тръба трябва да мине, но преди това трябва и да се преработи...
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дървеният философ "анонимен" 73...Днес в 11,00GMT Газпром и китайската държавна газова компания сключиха 30 год. договор за доставка на газ за по 38 млрд. куб.м. годишно при начални цени 355 $ за 1000 куб.м.Да го ду..многознайко!
67
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснаците се молят да станат суровинен придатък на китай