Обама: Русия не може силово да променя границите на Европа

Мирът е застрашен от конфликта в Украйна, смята Меркел
Обновена: 10 фев 2015 09:15 | 9 фев 2015 20:43, Анисия Иванова
257
Обама: Русия не може силово да променя границите на Европа
Снимка БТА

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди Русия, че тя не може да "прекроява границите на Европа със силата на оръжията" по повод конфликта в Украйна, предадоха световните агенции.

"Напълно единодушни сме, че не може в 21-и век да стоим безучастно и да допуснем границите на Европа да се прекрояват под дулото на оръжие", заяви Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Още по темата

Той същевременно увери, че Вашингтон продължава да насърчава намирането на дипломатическо решение на украинската криза.

"Заедно със съюзниците в НАТО ще укрепваме присъствието си в Централна и Източна Европа. Ще работим с МВФ и други партньори за оказване на критично важна финансова подкрепа на Украйна. Обсъдихме как най-добре да помогнем на Украйна да се защитава. 

На мнение сме, че санкциите срещу Русия трябва да се запазят в пълна степен, докато Русия не изпълни изцяло ангажиментите си", заяви Обама, цитиран от ТАСС. Меркел потвърди, че подкрепя идеята за санкции срещу Русия, но подчерта, че е нужен още един опит за решаване на конфликта в Украйна по дипломатически път.

Тя напомни, че е против доставянето на оръжия на властите в Украйна, но посочи, че каквито и решения да се вземат, съюзът между Германия и САЩ "ще остане нерушим". Обама подчерта важността от единодушие сред западните съюзници в противопоставянето им на Москва, предаде Ройтерс. "Дори докато продължаваме да работим по дипломатическо решение, днес отново ясно даваме да се разбере, че ако Русия продължи по сегашния си курс, нейната политическа и икономическа изолация само ще се усилва", предупреди президентът на САЩ.

Той увери, че не се стреми да отслаби Русия и заяви, че тя може да бъде партньор в противодействието на глобалните предизвикателства.

САЩ още не са решили дали да доставят оръжия на Украйна за борбата й срещу проруските сепаратисти, посочи Обама. Доставката "на отбранителни оръжия (на Киев) е един от обмисляните варианти. Решение обаче още не съм взел", заяви президентът на САЩ.

Той изрази безпокойство, че доставени на Украйна смъртоносни оръжия и друга военна помощ може "да попаднат в неподходящи ръце", предаде Ройтерс. Можем ли да сме сигурни, че всякаква оказана от нас смъртоносна помощ на Украйна ще се използва подходящо, няма да попадне в неподходящи ръце, няма да доведе до твърде агресивни действия, които не могат да се приемат от украинците? Какви реакции предизвиква, не само от сепаратистите, а и от руснаците? Това са все въпроси, които трябва да вземем предвид. Критерият ми е за такива решения е: има ли вероятност да се получи ефективен резултат, или не? Това ще обсъждаме", заяви Обама.

Ангела Меркел предупреди, че мирът в Европа е застрашен от конфликта в Украйна, ако се поставя под въпрос принципа на териториалната цялост на Стария континент. "Като човек, който идва от Европа, просто ще кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост, няма да сме състояние да поддържаме мира в Европа", подчерта Меркел.

Обама заяви, че ако дипломатическите усилия за решаване на кризата в Украйна се провалят, той ще поиска от екипа си "да разгледа всички варианти" за бъдещи действия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветна ревилюция в САЩ зартади убийствата на черникожи от полицай! Как си позволяват да убиват ?
137
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а само вие ли можете кравари мръсни
136
3
 
12
 
! Отговори
Пенчо питанката преди 9 години
А защо Обама забравя Косово?
135
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо американците искат да завземат Украйна?За да се доберат до Русия и несметните и природни богатства. Защо бяха тия харчове по Майдана? Ей, така? От добро сърце?Американците си бяха направили сметките. Бързо превземане на Украйна. Бази на Нато до Русия и завземане и на Русия.Обаче удариха на камък!Хак им е!
134
7
 
6
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До Румбо"Отслабне ли САЩ,могат да си ходят". Само че тогава рашките няма да искат да си ходят и вместо американско, ще има путинско робство.В крайна сметка, който е решил да се прави на шеф на Света си е счупил главата-от римско време, през Византия, Османската империя, Наполеон, Хитлер, та до наши дни.Американците го разбраха. Време е и *** да го разбере
133
8
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До РумбоМного лесно ще стане!Предизвикват се бунтове на и без това зле живеещото турско население и им се обещава благоденствие(което и ще стане) в новата стара Родина!После турската армия си свършва работата за 24 часа!Падне ли Русия,САЩ ще колят и бесят безнаказано по целия Свят!Дори Китай и Индия не могат да се противопоставят!Затова съм "за" Русия,не че я харесвам.Путин и Русия са нужни на света,за да се избегне американското робство!Отслабне ли САЩ-могат да си ходят!
132
7
 
10
 
! Отговори
коментор преди 9 години
не се ли намери политик, който да предложи да се въоръжат индианците и чернокожите от САЩ... тези хора се нуждаят от помощ, а САЩ от санкции!!!
131
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" прекрояване на граници". Обама се прави на разсеян за Косово
130
9
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Когато САЩ се откажат да чертаят нови граници и да променят законни управления по целия свят-тогава може да претендират за някаква справедливост!С две думи-няма да е!Ако знаете пък на нас какво ни готвят!!Американският план за Сирия,освен сваляне на Асад,включва и създаване на предана на тях Кюрдска държава.Тя ще бъде създадена на територии от Ирак,Сирия и Турция.Турция,естествено,трудно ще се съгласи и познайте с какво ще я компенсират?!Близко до ума е-с част или цяла България!Как ще стане ли?
129
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GRANIZITE NA EVROPA TRIABVA DA BADAT S VOENNA SILA.VELIK E NASHIAT VOINIK I HOP BALGARIA NA TRI MORETA
128
4
 
6
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 9 години
Само хамерика може да прави това!
127
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
232 Кога е съществувала държава Палестина с население палестинци , би ли конкретизирал .Кога Фолкенсдките острови са били Аржентински , виж за Гуантанамо може и да стане , ако не се разберат
126
7
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 214 преди 9 години
"господа демократични американци--веднага наредете на Англия да върне Фалканските острови на Аржентина и на Турция да върне заграбената част от Кипър --21 век сме , не може със сила !!!!!!!!!"--Хи, хи, не забравяй Гуантанамо на Куба (миналата седмица казаха че, НЯМА да го връщат) и Палестина на палестинците.
125
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти къде се бъркаш ***...
124
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
226 Илачите , сутрешната доза
123
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
223 Може знаеш какво , чисто и просто джуджето спекулира с нежеланието на Запада да си развали рахатлъка , но ако наистина бъдат засегнати жизненоважни интереси , ще се усетят и ще се организират ,а не случайно баба Европа е владеела целия свят Одисей 1
122
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама, днес Русия ако иска, може да промени много неща и ти го знаеш, затова много лаеш...страх ви хвана с тоя непредсказуем, велик Путин!!!!
121
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбите всички ги мразят защото са нагли лъжци Хървати Българи Албанци Унгарци Бошняци дори Черна гора не ги понася
120
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOSOVO VREMENNO E ALBANSKO, SKORO SHTE BADE SRABSKO A ALBANCITE SHTE VI IZBIEME I BEZ TOVA STE MRASEN NAROD, GADEN NAROD ! VIE OTKRADBAXTE ZEMQTA NA SARBITE I GI IZBIXTE, VIE SE UBIVATE ALBANCI PO MEGDU SI, NIKOI NIKADE PO SVETA NE OBICHA ALBANCI, VIE STE NAI MRAZENATA NACIA ! IZMIKRI !
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВНИМАНИЕ, АЗ СЪМ ГОСПОД И ИМАМ СЪОБЩЕНИЕ ДО СВЕТА ! - СПРЕТЕ ДА МИ НАРУШАВАТЕ СПОКОЙСТВИЕТО И ДУШЕВНИЯТ МИР, АМЕРИКА ДА СПРЪТ С ФАБРИКУВАНИТЕ ВОЙНИ, ЩЕ ВИ ИЗБИЯ ВСИЧКИ И ЩЕ ОСТАВЯ САМО РУСНАЦИТЕ ДА ЖИВЕЯТ, ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СТЕ СЪЗДАНИЯ НА ДЯВОЛА ! ВОЙНАТА В РУСИЯ ДА СЕ РЕШИ В ПОЛЗА НА РУСИЯ, ИНАЧЕ, НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЖЕ ЧЕ ВИ НЯМА ВЕЧЕ НА ТОЗИ СВЯТ ! ТОВА Е ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА АМЕРИКА , ПОСЛЕ ЗАПОЧВАМ И ДРУГИТЕ ! МНОГО СТЕ МИ ГНУСНИ, ТАКА ЧЕ С КЕФ ЩЕ ВИ ТРЕСНА !