САЩ изпратиха танкове на балтийските републики

Целта е да възпрат евентуалната руска агресия
Обновена: 10 мар 2015 07:19 | 9 мар 2015 20:30, Камелия Цветанова
434
САЩ изпратиха танкове на балтийските републики
Снимка: Ройтерс, архив

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде Франс прес.

Още по темата
Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АФП.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
1
 
! Отговори
Тъп преди 9 години
Боеца на снимката си намества сутиена нал е от третия пол.
243
3
 
3
 
! Отговори
РОДОС преди 9 години
Приятели, нека обединим усилията си, за да я има България.Русия и наш освободител от турците ,но днешната Русия няма нищо общо с тогавашната. Под ботуша на Путин там се живее трудно-убиват се инакомислещи . Путин може винаги да се опита да дестабилизира България,чрез петата си колона и русофилите у нас. . Нека всеки избира-Родината или Путин .Ясно да кажем-Русия на Путин е агресор ,а КГБ -убиец .Да живее свободна България.
242
0
 
0
 
! Отговори
1212 преди 9 години
До АнонименМалоумник, какво се радваш толкова на ядрени ракети ?от цялата работа това може да бъде най-ужасното нещо !!!Да не са единствените с по над 10000 тактически ядрени ракети, я се стегни !!Никоя нация няма да използва такъв тип сила, всичко ще се решава икономически и с тактически военни действия.
241
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от ЮАРПреди половин век китайците също подредиха танкове и като резултат станаха приятели с Русия.Сега Русия в отговор на американската подредба смята да "подреди" ядрени ракети в Крим, което ще отрезви европейските им партньори.Да се надяваме, че Играта на САЩ ще приключи с това.
240
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.Каза американският генерал за разполагането на американски войски до границата на Русия.
239
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да не се стискат и да пратят няколко самолета и на нас, а не да искат да ни продават Португалски брак
238
1
 
0
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Изключителните военни на балтийските републики са" СТРЕЛЦИТЕ"! *** от Америка не познават историята и по тази причина - се стремят към връщане в Африка! И евреите са от Африка , ама сега се опитват да гепят целия свят !!! Няма как да стане къдрави петна-няма как да стане !!! Ох какво ви чака ,чака,чака,чака !!!
237
0
 
2
 
! Отговори
пратеник преди 9 години
Няма страшно, извънземните ще дойдат и ще вкарат всичко в ред, така че световна война няма да има. Хомо сапиенс по природа е злобно и себично същество, но има и изключения, които са еворюирали над долните човешки страсти. Тези от вас, които имат градивно мислене, ще получат шанс за прекрасен живот. Човекомразците, политиците, военните и всяка друга агресивна порода ще бачка физически труд за укротяване на тестостерона.
236
4
 
7
 
! Отговори
bg преди 9 години
ПРЕСТЪПНА И ФАШИСТКА АМЕРИКА,Т.ЕСАЩ e заселена с изгонените от Европа престьпници и убийци.Веднага след сьсдаването си присвоява северните земи от МЕКСИКО.Америка е нещастието на света.Припомнете си ХИРОШИМА,ВИЕТНАМ,ПАНАМА,НИКАРАГУА,ДАРФУР,СОМАЛИЯ,ЮГОСЛАВИЯ,ИРАК,ЛИБИЯ,СИРИЯ,АФГАНИСТАН, и т.н.Сега УКРАИНА. Преди няколко седмици вьв военната си доктрина обявиха целият свят за зона на своите интереси.Баба ВАНГА позна че АМЕРИКА ще бьде управлявана от черен президент и тя ще бьде униьожена.
235
1
 
0
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
Ти гледай да не се разпаднеш от неграмотност.
234
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още малко време и ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНИ ЗАЩОТО ИЗКУСТВЕНО СЕ ПОДДЪРЖАТ Гърция,Испания Портогалия и др. като нашета България Вижте на какво е заприличала нашата страна???????????????????????
233
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам да си вземем подарените на македония танкове и да викаме у-р-а - а! И наче ще вдигаме белите знамена и тези танкове ще преминът към проруските бунтовници от тези балтииски републики ?????
232
11
 
5
 
! Отговори
От БГ преди 9 години
До от ЮАРПоложението тук е отчайващо - сам виждаш колкко минуси са ти налепили. Народа е деградирал. БГтата нямам място сред цивилизования, демократичен свят. Това е братче! Мъка!
231
35
 
21
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Хубаво правят американците, само че, пожелавам не 300, а 30 000 танка да се подредят от Балтика до Босфора с цевите към Изток. Тия мизерници от КГБ трябва да си знаят мястото. Да се махат от Европа. Русия е дива азиатска орда и нищо добро за човечеството не са донесли. Само тирания и гадни режими. Да се махат, не искаме нищо общо с тия болшевишки ***. Като станат нормална, цивилизована държава, с истинска икономика, с уважение към ИНДИВИДА и човешкия живот - да заповядат. Дотогава - ВЪН!
230
5
 
5
 
! Отговори
Михал преди 9 години
До Анонимен--312;И други са били в ГДР.Нищо нямаха. И тях ги омързеливи комунизЪма. Вратовете им бяха станали 1 метър да надничат зад Брлинската Стена.
229
3
 
2
 
! Отговори
Михал преди 9 години
До Анонимен--311;Правилно го е казала Маргарет ТАЧЪР.
228
5
 
20
 
! Отговори
не съм в юар, преди 9 години
коко съм.Прибалтийците искат ,ли искат,стават все повече гърци в искането.Е,ще им дават.Ама пък то има реципрочност-Русия продава ли продава в Южна Америка,скоро и на Куба,абе те тез тополи растат навсякъде.Хубави дръвчета са.Нато се приближава до Русия,Русия пък се сближи с Турция,атомни централи,газов коридор и т.н./това специално за ГУРБЕТЧИЯ/.
227
13
 
14
 
! Отговори
обява преди 9 години
Висок, със средно телодложение, окосмен и обрязан брюнет. Търси млад ,нежен с женски маниери и добре рсзработен отзад *** за дълго нощно евро-атлантическо интегриране.
226
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 309-след присъед,на изт,германия към фрг тя бе оставена на произвол, дори на хората от там се гледаше като на втора ръка, аз бях там в тези години, но когато беше гдр там от пиле мляко имаше,
225
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До юар-бъркаш,чичо,80% са русофили, няма да го разбереш, да може би не е идеално в русия, то къде ли го има идеалното?на запада? Не ставай смешен, ходи и поработи там, Русия щеше да бъде много по добре, ако запада беше я оставил намира и не й беше спретвал войни,,,така мисля,маргарет тачър "не може една огромна територия с огромни ресурси да принадлежи на една страна" ти ако не си чувал това то аз да,,,