Ципрас води Гърция към самоубийство

Референдумът е ненадмината наглост, анализира DW
Обновена: 27 юни 2015 15:18 | 27 юни 2015 15:15, Бойчо Попов
643
Ципрас води Гърция към самоубийство
Снимка: БТА

Гръцкото правителство очевидно е замислило самоубийство. Премиерът Ципрас, който явно през цялото време коварно е водил за носа международните кредитори, сега апелира към своите сънародници да отхвърлят компромисното предложение на МВФ, ЕЦБ и ЕК, обявявайки изненадващо за всички, че ще има референдум по въпроса.

Този нагъл ход от негова страна и абсолютно несъответните думи, с които обяви намерението си, надминават всичко, което сме виждали досега. Европейците изкривиха и разтеглиха до безкрайност своите собствени критерии и правила, за да осигурят на хаотиците в Атина допълнително време и оставане в еврозоната.

Още по темата
Европа е готова да налива и нови пари в гръцката каца без дъно, за да се задвижат необходимите реформи. Явно обаче, всичко е било нахалост, пише в анализ за Deutsche Welle Бернд Ригерт.

Сега гръцкото правителство гарнира обидите по адрес на чуждите кредитори с искания за ново междинно финансиране на страната до провеждането на референдума на 5 юли и за нови спешни кредити, с които да се задържат над вода гръцките банкови институции. По-нагъл опит за изнудване не е имало в цялата досегашна история на ЕС! Подобно поведение е абсолютно неприемливо за останалите държави от еврозоната, както и за германския Бундестаг.

Какво ще се случи, ако гръцкият народ в крайна сметка отхвърли предложенията на европейците и на МВФ? Това несъмнено ще доведе до окончателен фалит на държавата и отпадането й от еврозоната.

Какви ще са последствията, ако гърците одобрят европейските предложения, въпреки нежеланието на собственото си правителство? Пак същите - защото дори най-добронамерените към Гърция кредитори няма да успеят да прокарат каквато и да била програма за оздравяване на Гърция, ако това напълно безотговорно и несериозно правителство остане на власт.

Защото за отпускането на нови кредити ще се изискват и спешни реформи, които правителството на "Сириза" очевидно отхвърля. А какво ще стане, ако европейците и ЕЦБ приключат помощните програми за Гърция още на 30 юни и затворят кранчето за по-нататъшни помощи? Държавата ще фалира, а малко по-късно неизбежно ще последва и излизането й от еврозоната.

Както и да го гледаме, примката около врата на Гърция се затяга още по-силно. Гърците усещат това и се опитват да спасят последните си спестявания. Европейците, които наистина направиха огромни компромиси, няма как да изпълнят новите абсурдни искания от Атина. Който не желае да му се помогне, ще трябва да се оправя сам!

Британският премиер Дейвид Камерън е прав, когато казва, че подобен изход би бил най-добър за всички. Жадният за власт Ципрас, също като герой в някоя древна трагедия, е готов да повлече със себе си цялата страна към пропастта. Подобно хаотично излизане на гърците от еврозоната ще се окаже доста скъпо за кредиторите - огромни суми ще бъдат веднъж завинаги загубени. Като член на ЕС, Гърция ще се нуждае от нови хуманитарни помощи. И въпреки всичко Ригерт e принуден - макар и със съжаление - да кажe: "Стига толкова! Време е за Grexit!"

Без допълнителни финанси Гърция може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че Международният валутен фонд (МВФ) очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит,

Ако преговорите за сключване на споразумение се провалят през уикенда, това ще увеличи вероятността Атина да наложи капиталов контрол, за да предотврати масово теглене на депозити от банките. От началото на годината гърците изтеглиха близо 20% от своите спестявания в банковата система, тъй като опасенията за напускане на еврозоната се увеличиха.

Всичко по темата за Гърция - за фалита, за дълговете, за референдума, четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


643
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 8 години
Това неграмотнико, не е политически въпрос, а експертен такъв, който така или иначе ще бъде решен от правителството на Гърция, защото гръцките граждани няма как да се запознаят и компетентно да отговорят на този въпрос. Разбира са, че тук референдума е фарс, защото целта е Ципрас да спечели време и да си вдигне рейтинга, макар прекрасно да знае че това ще струва скъпо на Гърция. Това е популизъм, демагогия в чист вид.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нашта Тиква с Мянков първо ликвидира БДЖ и Кремиковци и сега и Локо Сф и ЦСКА.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га ти и мързеливото и крадлива племе
40
11
 
13
 
! Отговори
marsian преди 8 години
Ципрас е много *** и не мисли за народа си.Заменя кон за кокошка,а трябваше да избере по-малкото зло .Сега майка им жална .
39
6
 
10
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Какво ви е виновен пък Ципурата , той е на власт от миналата година , тея дългове да не ги е натрупал той . Същото като в България , за всичко бил виновен Бойко нищо , че е от 5 години на власт , а преди него са мамини душички .Най правилното решение е взел - глас народен глас божи ....Просто сега от ЕС трябва да излязат и да кажат в действителност за какво гласуват гърците за да няма неразбралиПодкрепяш - вън от ЕС и ЕврозонатаОтхвърляш - вдигат ти данъците и ти намаляват доходите.
38
11
 
11
 
! Отговори
ГЪРЦИЯ УМРЯ ВЕЧЕ преди 8 години
ВСИЧКИ НЕОБСЛУЖВАНИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ НА ГЪРЦИЯ ДА СТАНАТ ИЗИСКУЕМИ!!ЦЕЛИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НА ГЪРЦИЯ Е НА БАЗАТА НА ТЕЗИ ЗАЕМИ!!!! ВРЕМЕ Е ДА ГИ ВЪРНАТ А АКО НЕ МОГАТ РАЗПРОДАВАНЕ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗЕМЯ!!!!!!!
37
8
 
14
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Ципрас води Гърция към самоубийствоРеферендумът е ненадмината наглост, анализира DW-----------------------ЕС лидери завиждат на Ципрас и пробват да стряскат/плашат! Много им се иска да се държат и те като Ципрас, ама немож си го позволят! :)) Некой сериозно е уплашен ама това не са гърците! :))) пп. какъв е проблемът народът на Гърция да вземе крайното решение, а не някакви скъперници-фантазьори, планетарни-циреи, м? Гърците не са роби, а свободни и волеви хора, макар да изглеждат купонджии
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо,юди на лекарстрадаш от разтрояване на личносттаще изперкаш съвсем, ако не престанеш да пишеш коментари и сам да си отговаряш
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DW отново показва своята "обективност", а днес-а за пореден път показват колко са зависими от западните "независими медии". Много се спекулира за това какво ще стане в Гърция ако излезе от еврозоната. Но дали тези спекулации не се насаждат от хората, които имат да си вземат пари от тях. Да не се окаже, че след като Гърция излезе, ще живеят по-добре.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почнат ли медиите от "цивилизования свят" да хвърлят кал под формата на "цивилизовани анализи"по някой чуждестранен политик,това означава,че този политик е загрижен за икономическия просперитет на гражданите в страната си.
33
7
 
11
 
! Отговори
Простакис Ципуракис преди 8 години
Не може да правиш референдум дали да си плащаш заемите или не! Това граничи с психиатричен случай!
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
драскате глупости , изчакайте края и тогава коментирайте , тоя грък ще ги преметни всичките , но евро чиновниците не могат да разберат на каква парзалка ги качвата
31
2
 
6
 
! Отговори
are 4iba s tia anazi преди 8 години
koito razbira ot kreditirane- nema kak da ne se saglasi, 4e nai-dobria klient e tozi koito nema kontatcti s drugi banki. utre grcite nema da platiat tia dva milrd evro i kvo.? da ne bi Parva SOfiiska tankova brigata sastoiasta se ot dva nedokarani tanka ste hukne po Strumskata magistara da trepa atincite zastoto sa ni dali Kirilicata ni, be ?Ste ustiskat do 2016 kogato gasta prez Turcia ste im kacne i ot tam ste se spukame da se kikotim kak sastite tia ES ste odat da se izviniavat
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България върви към гръцки вариант само че тръгна от малко от само 3-4 милиарда долара външен дълг (без дълга от Ирак) при Живков но вече натрупа повече от 50 милиарда евро ако Тиквата изтегли всичкия нов дълг от 16 милиарда. Колкото повече дълг, толкова повече банките и Запада заробват България.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На истинските специалисти картинката им беше ясна доста отдавна. И вместо да каните Харалановци и други грантоеди, що не попитате тоя, какво мисли по въпроса? Щото той си е казал мението още през 2011.
28
11
 
17
 
! Отговори
Факт преди 8 години
абе какво ме интересува какво е казал някакъв швабски сайтГърция ке пребъде те са истински народда му мислим ние начело с Шкембето и останалите YES-ковци
27
11
 
15
 
! Отговори
браво Ципрас преди 8 години
Браво Ципрас, всички българи ти ръкопляскаме, че закопа Гърция!!!
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заемите които са получили са реални!!!!!!!!!!!!!!ЩОМ НЕ МОЖЕ ДА СИ ГИ ПЛАЩАТ ФАЛИТ И РАЗПРОДАВАНЕ НА ПАРЧЕ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ!!!!ГЪРЦИЯ САМО ЛЪЖЕ, ЧЕ ПРАВИ РЕФОРМИ КЪДЕ СА РЕЗУЛТАТИТЕ!!!!!!!!!! САМО ПАРИ ВЗЕ НОВИ И НИЩО!!!!!!!!!!!!ВРЕМЕ ИМ Е ЗА ФАЛИТ И ДА СИ ПОНЕСАТ ПОСЛЕДИЦИТЕ
25
8
 
21
 
! Отговори
чичо петко преди 8 години
Не зная какъв е Ципрас, но отстоява до голяма степен интереса на страната си. Ако беше български политик, отдавна да се е навел като добър послушко. Много сме малодушни и страхливи. Онези 240 педарасти още повече, че и продажни
24
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Референдумът е ненадмината наглост, анализира DW"Референдумът е възможно най-демократичния начин за разрешаване на даден политически въпрос,касаещ народа на дадена страна!!!!Затова не се използва в развитите демокрации от "цивилизования свят" с изключение на Швейцария.Останалото са празнодумски анализи на ДВ.