Руската следа в готовността на Асад за предсрочни избори

Чака ли го Асад съдбата на Виктор Янукович в Украйна?
26 окт 2015 10:57,
82
Руската следа в готовността на Асад за предсрочни избори
Снимка: архив Reuters

Асад заяви готовност да организира президентски избори в Сирия, в които да участва, съобщи вчера руския депутат Александър Юшченко след среща със сирийския лидер.

Готовността на сирийския президент Башар Асад да организира предсрочни избори в страната "явно има руски произход", пише "Ведомости" и допълва, че предсрочните избори са изпитан похват за преназначаване в Русия.

В случая с Асад обаче що-годе легитимни избори може да има само след сключване на примирие, каквото на свой ред е възможно, ако бъде разгромена групировката "Ислямска държава" или повечето сирийски земи бъдат прочистени от бунтовници. И става "ясно, че победата над ИД дори с подкрепата на руската авиация и иранските сили е въпрос на едно неблизко бъдеще", уточнява изданието.

От друга страна, може би става дума за предсрочни избори като част от сценарий за меко оттегляне на Асад - тогава днешният сирийски лидер ще се откаже в последния момент от надпреварата и ще предложи друг кандидат, приемлив за умерената опозиция. В този случай Москва ще срещне други трудности - тя закъсня да установи контакти с умерената опозиция и едва ли ще може да гарантира сигурността на алауитското малцинство в Сирия.

Предишното протеже на Москва - бившият украински президент Виктор Янукович, в сходна ситуация също заяви, че е съгласен на извънредни президентски и парламентарни избори, подписа споразумение с опозицията, а на другия ден избяга от Киев и бе отстранен от власт с постановление на Върховната рада.

Изявлението на Асад е политически жест и трябва да бъде тълкувано "не като призив за избори, а като изявление, че сирийският ръководител е готов за оставка, като жест, че не се е вкопчил в креслото си", коментира за "Независимая газета" руският политолог Александър Шумилин.

"РБК дейли" се опитва да отговори на въпроса "защо нови избори в Сирия само ще отложат мирния процес". Проблемът според вестника хвърля светлина върху руското мнение за ситуацията в Сирия.

"Кремъл май продължава изобщо да отрича наличието на "умерена опозиция" срещу Асад отвъд фронтовата линия, сиреч сред онези, които се сражават срещу днешния управник в Дамаск."

Руските бомбардировки създадоха нова реалност в Сирия - силите, противни на Дамаск, вече при никакви условия няма да седнат на масата за преговори нито с представители на Асад, нито с представители на Русия, твърди изданието.

Множество въпроси буди и самата идея за предсрочни избори. Например дали ще са легитимни изборите в онези 15-17 процента от територията на страната, които са под контрола на сирийското правителство, ако в тях не участва останалото население, отбелязва "РБК дейли".

"Красивата картинка с неотдавнашните ръкостискания между Асад и Путин в Кремъл, уви, не е призив за мир, а точно обратното - дразнител за хората, които биха желали да останат в руслото на реалността и се опитват да задействат мирен процес", заключава всекидневникът.

Междувременно нуждите от оръжейни доставки за руската операция в Сирия нарастват и персоналът в заводите на корпорацията "Тактически ракетни въоръжения" е минал на трисменна работа, посочва "Комерсант" в друг материал. А за превоз на товари до местната руска база Тартус военноморските сили на Русия спешно са купили от турски собственици осем транспортни кораба.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До това е 76По делата ще ги познаеш.САЩ имат по-голям военен бюджет от следващите 10 страни взети заедно включително РФ, Индия, Турция, Пакистан и КитайРусия има 3 или 4 бази извън границите си САЩ имат СТОТИЦИ
41
4
 
2
 
! Отговори
това е преди 8 години
русия е опасност за света ! трябва да се спрат тези диви милитаристи-комунисти престъпници. Разликата между рашистите и цивилизованият свят е че руският дивак иска да умре за русия а цивилизованият свят иска да живее и твори за родината си
40
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 71Скоростта на Т-34 е 50 км по пресечен терен А Матилда 2 на шосе развива 27км/ч. Т-34 е с наклонен броня и тя е адекватна на 90мм вертикална броняА гвардейски части на РРКА е всяка част която си е заслужила честа да носи това почетно звание. Върви с по-добри доставки и повече порцион. Само една от 6 Гвардейски Армии 1945г е била оборудвана с чуждо оръжие.
39
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До АнонименСега ще преведа че ще блокират поста"Първите доставки по трансиранския маршрут започват през ноември 1941г. доставени са 2972 тона.От 1942г месечните доставки са 80000т и се увеличават."Ами да си го кажем Като оръжия 41 не са доставени достатъчно за да повлияе на Московската Битка - печели се от Източните дивизии прехвърлени под Москва и то защото Япония твърдо отказва да нападне СССР 1941г.След 1942 помощта е все по осезаема мака че пак като оръжия е често неадекватна.
38
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokoМога по-точни цифри да ти цитирам. Става въпрос освен за доставката дали са били адекватни доставените системи. Ето вземи Матилда 2 - 27т непробиваема от 41г немски 37мм ПТО Райнметал. ИДЕАЛНО нали? НЕЕ Матилда има Шаси за ПУСТИНЯТА и Калта го задръства след 5 кмКофти. Два дизелови двигателя - надеждност и поддръжка УЖАСНИ. Оръдие дългостволно 40мм - вярно пробива голяма част от немските танкове но срещу основния противник пехотата е Г О Л А В О Д А.Това е помощ от Англичанин.
37
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 65Паднали / унищожени на тяхна контролирана територия Ако арктическите конвои са доставили 350000т за 41 година ще ги превърна само в танкове за да разбереш Матилда 2 - 27 тона сухо тегло с ЗИП и боекомплект 30т Би трябвало да са доставени 11000 танка(Матилда са общо произведени 3000) реално са изпратени 1098 и са пристигнали 918(загуби в конвоите)350000 - 30000 = 320000т другиЗа 41-45 са доставени около 1000 Хърикейна нови и втора употреба по 10т контейнера = 10000тСТЪКМИСТИ
36
1
 
2
 
! Отговори
koko преди 8 години
малко малко-5200 самолета А-20 Б0стън,П-39 Кобра,1000000 превозни средства,лиценз за звездообразни мотори М-62,М-82,М-73(руски наименования).Обувки,дрехи,храна.Сиветските асове Покришкин и Кожедуб са летели на Кобри до 1944.храна и шоколад са доставяни до март 1945.
35
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 64през 1941 в Мурманск и архангелск са пристигнали 7 конвоя или 70 кораба по средно 5000т са 350000т ПРЕДИМНО СТРАТЕГИЧЕСКИ ТОВАРИ - тоест имало е много малко Оръжия СССР е върнала 4 конвои основно натоварени с Дървесина
34
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 61Колега всичко опира до СТЪКМИСТИКА.4% са оръжията спрямо всички произведени/ползвани от СССРНо руснаците си признават Авто машини / ЖП композиции / материали за производство и машини за производство тези неща са внесли много голям за победата. Обаче всички тези неща са минали през руски ръце да станат оръжия(изключвам храните). Все едно да ти доставя замразени пици(полуфабрикати) за 5 години напред а реално ти да нямаш ни микровълнова нито нормална печка. Сурови ли ще ги ядеш?
33
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 56Старите Ан/ Ту/ Ил/ Як произведени педи 1980-85 година. Дори нашия стар "президентски" Ту-154М все още има сертификат позволяващ му да каца в Европа. Но пак като приказката със сестрата, наличието и, възрастта и и действията и всичко не е точно така както го представят медиите.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега се сети да говори за избори. Когато народът му ги искаше, той отговори с бомби и отровни газове. Късно е, либе, за китка!
31
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 51за ВСВ руските източници обявяват руските по-добри за Съветския фронт с НИСКОВИСОЧИННИ БОЕВЕ. От западните самолети само Кобра и Кинг кобра са подобни самолети(Тайфун също но е ползван за борба с Фау-1 и не е доставян в СССР). Всички останали са за ВИСОЧИННИ БОЕВЕ.ФВ-190 е КРАЛ на руския фронт и Тлъста мишена на западния фронт независимо от свръхтежкото въоръжение защото просто не е височинен. Вземам си думите назад. ФВ-190Д или ТА-152 което би било по-правилно е височинен
30
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До koko 50Най-големия проблем на КИТАЙСКАТА Авио промишленост са двигателите. Частично важи за руската. Китай има пари и независимо от къде ще се сдобие с технологии за двигатели. Лиценза който цитираш не включва двигателите Парт енд Уитни Канада за разлика от целия комплекс на Сухой за ССДЖ-100.МС-21 не е излетял да но вече е на наземен стенд(поне година статични и динамични натоварвания) а двигателите летят на самолети лаборатории
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак неква информация от некво опозиционно руско вестниче май. Нали вече съобщиха за предстояща среща с опозицията в Египет. На някой ама хич не му се иска Русия да успее в Сирия.
28
1
 
1
 
! Отговори
koko преди 8 години
ох милия наивник Боби!Мс-21 даже не е излетял.А Китай миналата година сключиха договор с канадците за завод .За Bombardier CS-100, CS-300.За сумата от 9 млрд.долара.Самолета на Сухой е наистина пробив но на руска земя.При тази конкуренция шансът им е нулев.Бразилия и Канада отдана са лидери на този пазар Даже и в Русия.Чети сводките от радио Масква
27
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 48Ок навит съм да спорим аз ти дадох собствените си източници, Ти дай твоята статистика и посочи твоите източници.
26
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До коко 40 продМалко се порових.Сухой ССДЖ-100 за 2014 са 40 а за 2015 са 64 плюс сключване на лицензно споразумение с китайците за производство от 2016. Туполев произвежда спец варианти на Ту-204 за 2015 все за военните от Разузнавачи до РЕБ системи, Илюшин е зает с десетки ИЛ-476 и ИЛ-96(подновяване на производството с доста нови неща дали ще стане времето ще покаже) все пак приоритетно за Воените Антонов пусна май 2 самолета и то произведени в Русия не в УкрайнаДа малко са но се увеличават
25
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До коко 40Пак май с теб спорих преди време и ти казах чакай до 2016г когато излиза МС-21 и ССдж 110/120 с модулна конструкция и нови двигатели. Китай и ОАК са вложили милярди в проектите а Китайските компании твърдо ще купуват МС-21 в големи количества от Китайската производствена линия. Знаеш Китайците не играят на дребно.
24
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 42Ние сме изнесли електрокари за ЯпонияНе бе не са електрокари, а компоти и не сме ги изнесли, а са ни ги върнали.Точно това написа колега.Първо не са МиГ-29 а са модернизирани МиГ-21И и то в доста напреднала възраст и Тази модернизация е свършена не от Руснаците а от Индийците с руски комплектуващи. Всички загуби не са били по вина на новата електроника. Но поради безумно евтината експлоатация ги държаха до последен полетен час както и нашите МиГ-21бисМиГ-21 не прощава грешки
23
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 39О да така е и то защото не ползваха от ден 1 главите си както почнаха след 1986. Но все пак да допълним САЩ и сие в Афганистан имат почти 150 свалени хеликоптери и 96 свалени или унищожени на земята самолети. Всичките Ултрамодерни и струващи поне 4 пъти по-скъпо от руските им аналози. И да допълня ПЗРК срещу тях се ползваше в единични бройки не е имало ЦРУ да ги снабдява дори с Китайски клонове.