Ердоган се репчи: Ще залее Гърция и България с бежанци

Люксембург трябвало да засвидетелства уважение на Турция
9 фев 2016 08:54,
264
Ердоган се репчи: Ще залее Гърция и България с бежанци
Снимка: архив Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заплашил през ноември, че ще наводни Европа с мигранти, ако европейските лидери не му предложат по-добра сделка за справяне с близкоизточната бежанска криза, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на гръцкия новинарски сайт Euro2day.gr.

В сайта, който е специализиран в разпространението на финансови новини, са публикувани протоколи от среща, състояла се миналия ноември, между Ердоган и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва Ройтерс. От текста става ясно, че срещата е била напрегната. Според гръцкия сайт публикуваното показва, че е имало дълбоко взаимно недоверие и раздразнение по време на разговора на Ердоган с Туск и Юнкер.

Протоколите от срещата на английски език не уточняват кога точно, нито къде точно е била срещата. Но както изглежда тя е била на 16 ноември в Анталия, в Турция, където тримата лидери са се срещнали след срещата на върха на Г-20, отбелязва Ройтерс.

"Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и да можем да качим тези бежанци на автобуси, е казал Ердоган", цитиран от ТАСС.

"Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, тогава няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за безопасност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците", е казал Ердоган на европейските лидери, предаде ТАСС.

"На ЕС ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души. А как ще успеете да се справите с тях?", е попитал Ердоган двамата лидери, предаде ТАСС. Ройтерс допълва, че задавайки този въпрос Ердоган е попитал Туск и Юнкер дали ЕС ще "убие бежанците", за да се справи с кризата.

По време на разговора турският президент е засегнал и темата за атентатите в Париж и за тероризма. По думите му, цитирани от гръцкия сайт, терористичните актове в Париж са свързани с нищетата и със социална изолация.
"Тези хора са необразовани, те все така ще бъдат терористи за Европа", е казал Ердоган по адрес на нападателите. Той е подчертал, че Турция се бори с "групировката Ислямска държава, с Демократическия съюз (партията на сирийските кюрди) и с всички", предаде ТАСС.

По време на срещата е станало дума и за доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция по пътя й към присъединяване към ЕС, посочва ТАСС. Ердоган се е възмутил от съдържанието на доклада и го е определил като "оскърбително".

"Кой е написал този доклад? Как сте могли изобщо да напишете подобно нещо? Болшинството от турците не искат Турция да стане член на ЕС, защото вие изготвяте такива доклади", е казала турският президент на двамата европейски лидери.

В доклада, публикуван на 10 ноември миналата година, се говореше, че в Турция процесът на реформи се е забавил миналата година, а напредъкът в борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната система е определен като ограничен. Освен това ЕК отбеляза, че Турция е направила значителна стъпка назад в сферата на спазване на свободата на пресата и има негативна тенденция в сферата на съблюдаване на правата на човека, припомня ТАСС.

Ройтерс посочва, че според изнесеното в гръцкия сайт Ердоган често пъти е прекъсвал Юнкер и Туск, а разговорът е бил доста разпален. Президентът е обвинил ЕС, че е разочаровал Турция, а Юнкер лично, че не е проявил уважение към него.

Според гръцкото издание Ердоган е казал, на Юнкер, бивш премиер на малката страна членка на ЕС Люксембург, че трябва да засвидетелства повече уважение към 80-милионната Турция, предаде Ройтерс.

"Люксембург е само като един малък град в Турция", казал Ердоган", цитиран от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган няма интерес войната в Сирия да свършиТой иска сирийски територииГолям империалистНяма общо с ренегатката Меркел
144
1
 
8
 
! Отговори
здрасти преди 8 години
а ако България затвори границата си с Турция.. турската и икономика, която изнася през наша територия за Европа стоки за десетки милиарди.. дали няма да се наака... сега сигурно ще чуя как без проблем ще ни заобиколят през... цяла Гърция, Македония, Косово(може би) и цяла Сърбия.. хахахахахаха
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ,,репчи ,,е плод на перото на Б.Павлова . А реално,Ердоган , може да го направи когато пожелае.И нито НАТО, нито МАТО ще направи нещо .
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dellboy Ами кой въоражава и поддържа ИДИЛ . И умерената опозиция , ядящи сърцата на убитите войници.Всичко иде от Турция и С. Арабия . Под мъдрото ръководство на ФАЩ и ЕС .И българско оръжие и цигари за ИД.
141
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм адвокат на Ердоган, но изразът "репчи" е смешен и жалък. Само умствено изостанали не си дават сметка, че е във възможностите му да пусне бежанците към Европа.
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То вола рие рие и си го изрива на гърба - мъдра българска поговорка:) Та и Ердоган така.
139
4
 
4
 
! Отговори
mator преди 8 години
БЪЛГАРИ ЮУНАЦИ.Наскоро правозащитната организация Human Rights Watch разпространи доклад, в който твърди, че българската полиция продължава да връща в Турция кандидати за убежище, пресекли нелегално границата, бие ги и им взима всичко - пари, мобилни телефони, храна и дори обувките.
138
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Glupostta e zaradi Rusiya shte vkarat taraleja v gashtite s Turciya v EU...neja chas po skoro Ergodan si pokaje zubite za da se razmine s vlizane v Evropa....glupavi li sa tiya evropeici ili obezumeli ot strah ot Rusiya??!!.....
137
13
 
8
 
! Отговори
dellboy преди 8 години
Абе това да не е проблем само на Турция бе, да не е длъжна да приеме цяла Сирия на територията си. Не виждам някой да вини Асад за това, все Ердоган ви е крив. Тя е приела 3 милиона, още колко? Вие от 15 000 писнахте..
136
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 187Не съм казал че "Маршал" не е възродил Европа. Казах че планът направи такива политически връзки на САЩ в Европа че още Американците диктуват какво става поне във външната политика на Европа
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ei Ergodan,nie shte vi pusnem yazovirite s otrova i shte stanete malcinstvo
134
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обърнете внимание само как защитава държавата си и го сравнете с нашите мишоци!
133
1
 
15
 
! Отговори
eni4er преди 8 години
До BURZUMНе само бежанците ,то и на българите им е кофти в България,ама нямат избор
132
3
 
20
 
! Отговори
Rosen преди 8 години
Чудя се защото ние като европейски държави не направи икономическо ембрго на Турция като ни изнудва . Защо Турция не иска пари от Солистка Арабия хем Мохамедани а и араби.
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом се дупиш ще си го получиш , отнася се за европеиците .
130
7
 
7
 
! Отговори
боцко каратеката преди 8 години
Тоз ми е началник. Квот каже, туи праим.
129
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 1 милярд еуро колко мини могат да се сложат по границата на Европа. Тези европолитици са по зле и от българските. Едно време какви политици имаше. Строяха стена на град за 24 часа. Нашите граници не можеше пиле да мине без да има сегашните модерни технилогии/ Егати Европата. Европа умира от скапани политици като Меркел Бойко /. . . . . На Ердоган евала.
128
5
 
26
 
! Отговори
време е преди 8 години
Е, той Ердоган затова е приел тези "мигранти" на територията на Турция за да може да изнудва европейските държави за много пари.Затова Майдан за Ердоган.
127
2
 
31
 
! Отговори
Роман преди 8 години
Брюкселските пудели за пореден път доказаха колко са жалки, те могат да се карат само на хора които са имали глупостта да им подчинят държавите си и да загубят суверенитета си като го предадат на тях чрез влизане в ЕС, но на суверенни държави не могат да кажат нищо! Ердоган ги прави на пълни *** като ги изнудва за все повече пари, както ние знаехме че ще направи и им се кара в лицата. Пълна пародия. Ако бяха мъже а не евр0гейове щяха с жесток бой да изхвърлят емигрантската *** от Европа!
126
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 173АноУмни ЕС си защитава пазара КАК? Със сертификация за КАЧЕСТВО. Рашките още поне десетилетие няма да постигнат качеството нужно да конкурират ЕС пазараЕС са икономически конкуренти на САЩ в световен мащаб и САЩ иска да ги изтласка. Прави го като чрез ПОЛИТИЧЕСКИ натиск Вкарва ЕС в Санкции срещу РФ и евтини ресурси са недостъпниОстаналите евтини ресурси се държат от Американски мултинационалки узурпирали Бананови стани"Маршал" доведе до сегашната Политическа зависимост от САЩ