Ще има ли сензация – възражда ли Путин "Южен поток"?

Руският президент ще трябва да превъзмогне своята гордост
Обновена: 27 май 2016 10:09 | 27 май 2016 10:07, Елка Василева
147
Ще има ли сензация – възражда ли Путин "Южен поток"?
Снимка: архив, Reuters

Предстоящата днес визита на Путин в Гърция може да произведе наистина сензационна новина: по всичко изглежда, че руският президент е на път да съживи проекта "Южен поток", пише в коментара си за Дойче веле Андрей Гурков.

Какво можем да очакваме от това посещение на Путин в края на тази седмица? Емоционалната и медийна кулминация на двудневната му визита в Гърция е участието в тържествата в събота по случай 1000 години руско присъствие на Атон (Света гора).

Путин ще използва случая за разговори с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с премиера на страната Алексис Ципрас. Според суховатото официално съобщение двамата ще обсъждат "ключови въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, включително реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката и транспорта". Звучи доста скучно, но в действителност е сензационно.

Природен газ за "Посейдон"

Ето за какво всъщност става въпрос: под "съвместни проекти в енергетиката" трябва да разбираме основно газопровода ITGI "Посейдон" с капацитет до 16 милиарда кубически метра. Руският Газпром се договори през февруари с гръцките и италианските си партньори за проучване на възможностите за неговото изграждане.

Още по темата

Този газопровод, който ще тръгва от Североизточна Гърция, ще преминава на югозапад, пресичайки Йонийско море, за да стигне накрая до Южна Италия, си има един голям проблем: засега изобщо не е ясно как Газпром ще пълни тръбата от руския град Анапа.

Владимир Путин може да се възползва от първото си посещение за последните шест месеца на територията на ЕС, за да даде отговор на този въпрос, от който зависи жизнеспособността на този нов маршрут за доставки на руски газ на европейския пазар. А отговорът, всъщност, се свежда до едно: възраждането на проекта "Южен поток". Как иначе, ако не по дъното на Черно море, а после през България или през Румъния и България, да стигне природният газ до Гърция?

Чисто теоретично това би могло да стане и през Турция, но това би означавало възраждането на "Турски поток". Този вариант е твърде нереалистичен с оглед на рязкото изостряне на отношенията между Москва и Анкара след свалянето на руския бомбардировач и цялостната ситуация в Сирия. Кремъл е в обтегнати отношения и с ЕС, но сътрудничеството в енергийната сфера продължава.

В полза на възраждането на "Южен поток" говори и фактът, че основната част от проектантската дейност вече е завършена, създадена е значителна инфраструктура, даже са положени някои от тръбите. И накрая: трябва да бъде изпълнен и със смисъл вече готовият тръбопровод от Западен Сибир до Анапа.

Само Путин може да реши

Вярно, че Владимир Путин ще трябва да превъзмогне своята гордост. По време на визитата си в Анкара на 1 декември 2014 година, обиден на ЕС, вдъхновен от анексирането на Крим и очарован от неосъществимите обещания на Ердоган, именно Путин взе волунтаристичното решение да погребе "Южен поток" в името на "Турски поток".

Сега е ясно, че това беше сериозна стратегическа грешка, в резултат на която Газпром не получи нищо и загуби много време и още повече пари. ЕС имаше сериозни резерви относно "Южен поток", тъй като Москва се договаряше зад гърба му със София в нарушение на законите на съюза.

Но в днешно време спорните въпроси могат да се решават на масата за преговори. Подписвайки меморандума за "Посейдон", Газпром недвусмислено даде да се разбере, че в бъдеще ще се придържа стриктно към изискванията на ЕС.

Ако в Кремъл прагматизмът надделее над гордостта, Путин ще направи това, което не може да стори никой друг освен него: в Атина да обяви някакъв газопровод, който в голяма степен ще следва маршрута на "Южен поток". При това не само от българското крайбрежие на юг, но и на северозапад към Унгария и Австрия. А за запазване на репутацията, проектът ще бъде кръстен другояче: "Балкански поток", "Посейдон" или нещо друго.

Четири причини да очакваме сензация

Има няколко фактора, които могат да подтикнат руския президент към такава стъпка. На първо място е продължаващата неяснота около изпълнението на газопровода "Посейдон". Ако Москва действително иска да изгради газопровода, то няма по-добро място от Атина за обявяването на старта на проект с доминиращо руско участие. Проект, който ще осигури нови работни места и транзитни доходи за Гърция.

Второ: На 17 май гръцкият премиер Ципрас присъства на тържествената церемония за началото на строежа на Трансадриатическия газопровод (TAP). До 2020 година по него ще потече азербайджански природен газ през Турция, заобикаляйки Русия, и който през Гърция ще стига до Италия. Ако Русия не иска да отстъпва на конкурентите си газопреносната инициатива в Югоизточна Европа и държи да запази дял в големия италиански пазар, тя трябва бързо да наваксва.

На трето място не е ясна и съдбата на проекта "Северен поток-2", който Москва форсира след отмяната на "Южен поток" и провала на "Турски поток". В Брюксел се противопоставят на нов руски тръбопровод в Балтика /по който теоретично би могла да бъде снабдявана и Италия/, но са склонни да подкрепят руски тръбопровод под Черно море за осигуряване на доставките за югоизточните страни-членки.

И не на последно място става дума за решаване на въпроса за транзита на природен газ през Украйна. Ако Кремъл непременно иска да прекрати доставките по този маршрут, трябва да побърза с алтернативен вариант, тъй като договорът с Украйна изтича през 2019 година.

Всички тези съображения навеждат на мисълта, че от визитата на Владимир Путин в Гърция днес и утре можем да очакваме сензационни новини. Остава да видим дали това ще се оправдае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
2
 
! Отговори
чиче преди 7 години
проекта "Посейдон " е една от тръбите на ЮП за Гърция и Италия - до Солун и Бриндизи !За България е транзитен и ще взимаме само такси да пренос тъй като ще има компресорни станции! Други транзитни бяха:-е тръбата за Турция-до Одрин и тръбата за Австрия- до Баумгартен! Първата тръба беше за България, Сърбия , Унгария!
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppКак 30 млн транзитни такси, нали беха 400 млн на година.---------400 млн бяха опорните точки от миналата година та дано клъвнем да го строим. Сега се оказа че били 30 млн. Хм, че то Доган може да ги извади тея пари да ги плаща годишно. А иначе 4 млрд евро които идват по европрограмите били нищо според каскетите...
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още ли дъвчем тея пАтоци ?Нали на бандюгата му писна от нас и с турците беше приятел ?
113
2
 
4
 
! Отговори
Просветен преди 7 години
Ако стане така всъщност Путин ще спечели. Той винаги е предпочитал Южен пред Турски поток. Нашата държава се отказа под натиска на САЩ. Орешарски беше зависим от Местан и затова го спря. Станишев също играеше за САЩ . Не може да си провален политик в държавата си и да станеш шеф на ПЕС и то без протекции. Хъба е на мястото на входа на Южен поток и то с големина многократно превишаваща очаквания газ, освен ако не е от Русия. През цялото време гледате театър. Защо не закриха Южен поток България.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Ние сме готови да се съобразява с всички проекти, независимо от политическите отношения', - добави той на държавния глава.Той каза, че очаква, че изпълнението на 'Северен поток', 'Газпром' няма да попречи на проекта.'Сега ние ще се осъществи проекта' Северен поток ', аз се надявам, че няма да се намесва,' - каза той.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
но 'под натиск от ЕС и САЩ България (офшорна влизане тръбопровод точка в Европа -. RNS) не е изпълнил задълженията си.'
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия не е готова да участва в строителството на нови газопроводи до Европа, без гаранция от страна на Европейския съюз, президент Владимир Путин заяви по време на пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас.'Без гаранции ние ще участва в изграждането на нови газопроводи в Европа', - каза президентът.Путин припомни, че в южната част на Европа, 'Газпром' планира да изгради газопровод 'Южен поток', но 'под натиск от ЕС и САЩ България (офшорна влизане тръбопровод точка в Евр
109
3
 
4
 
! Отговори
Начович преди 7 години
Сега е времето да се иска от Русия - трябва да има политически претенции към руснаците - да се иска като гаранция пълната автономия на населените с българи места в Молдова и Приднестровието. Само тогава - южен поток. Ако не искат ние и без това нямаме надежди. Така се обвързва с проекта руската държава а не фирма като Газпром който може да се отметне ако не му изнася.
108
5
 
2
 
! Отговори
мужик преди 7 години
с руските милитаристи не трябва да се общува ..Това е много голяма грешка .Никакви контакти с тези пи янки които все за война говорят и за това живеят като кучета
107
7
 
5
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Na Путин му завиха няколко звучни шамара. Мислеше си, чрез руската пета колона в БГ ще може да преметне ЕС и да си направи Южен Поток как той си иска. Да ама не!! Плллллллляяяяясссссс! После рече да се заиграе с Ердоган и да го шантажира. И резака му го удари. Даже и не беше шамар, не беше и по бузата. Беше си по -сериозно. Отзад, без лубрикант +едно Су-24. И ся Путин клепи на парцали -няма на кой да продава. И още нещо. Русия тръобпроводи не строи. Не може. Тръбите немски, корабите италиански.
106
12
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 7 години
Ще..ще ама на куково лято ще мине през България.Докато Русия се държи като средновековен варварин и заграбва територии от Украйна,Грузия,Япония,Канада и къде ли не ще има да чака . И Путни питал ли ме е мен дали съм съгласен????
105
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гъзпром направи южен потоп турски потоп северен потоп
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shopp"кирдик" на теб
103
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА!!След като и другите новинарски агенции пуснаха новината - пак Бойко мечтае за потока!А тука пак вменяват поведение на Путин!Абе "новинарите" от ***.бг, ко ви има?
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да питам само :Путин дали знае какво ще си мисли за потока или...? Че като гледам статията само в главите на журналята се блъскат межделенията.
101
6
 
12
 
! Отговори
Шейх Барел Йок преди 7 години
На какви ли не маймунджилъци се нагледахме. Щаха да строят през България, после през Турция, после през Германия. За китай да не говорим. Все нещо не им отърва.Още Мосадък като наложи 40% данък върху нефта и изгони Anglo-Persian Oil Company (APOC) от Иран стана ясно че само по гръб не става.През 1973 изклатиха България да им плаща 40% по-скъпо нефта. После предателя Р.Овч ни върза на доилката. Но когато научиш народа си да лентяйства, каквито и хитрини да измислиш . . . все тая.
100
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Потока може да се съживи - *** ще ни заобиколи.Колкото и шум да вдигаме :)нали сме от първи приятели- първи предатели....
99
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Газпром загуби 6-7 пъти пазарната си капитализация, ама ще строи потоци :). П.С. Нека строи, но извън БГ ...
98
11
 
9
 
! Отговори
пишкин преди 7 години
докъде я докара товорищ путин само да си прехвъря тръбяците от един поток към друг и накрая ще си ги събере за скрап
97
7
 
20
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Соро.....соидите вдигнаха винетките, билетчеата, следва водата, тръгна ускорено наФтата - добре, че има ембарго от Русия, та стоките да идват у нас по-еФтини - иначе сме Омрели преждевременно - ако няма еФтина газчица, пак без парно - е те това е соросо....идната демокрация - мъна продажници, ке ви колим да знаете.....