В Турция не на шега мислят за смъртното наказание

Един от генералите метежници е убит, петима са разжалвани
Обновена: 16 юли 2016 21:51 | 16 юли 2016 19:41, Камелия Цветанова
85
 В Турция не на шега мислят за смъртното наказание
Снимка: Reuters

Възможността за връщане на смъртното наказание в Турция ще бъде обсъдена от Конституционния съвет на страната, който ще заседава в събота, съобщи на пресконференция министър-председателят на страната Бинали Йълдъръм, цитиран от Интерфакс.

Още по темата

"Вината на организаторите в рамките на правната система на Турция е ясно определена. Съгласно конституцията смъртното наказание е отменено“, заяви премиерът.

"Днес Конституционния съвет ще проведе среща, на която ще бъде обсъдена целесъобразността на тази мярка наказание. Също така ще бъдат проведени междупартийни консултации на тази тема“, отбеляза Йълдъръм.

След опита за преврат в социалната мрежа Twitter хаштагът "#Idamistiyorum" стана най-често споменаван в Турция. В превод означава "искам смъртно наказание" и досега е споделян над 23 000 пъти.

От "Амнести интернешънъл" призоваха властите в Турция да не прилагат смъртното наказание след потушаването на метежа.

"Турция се обедини, за да се защити от хунтата. Връщане към смъртното наказание и репресии срещу дисидентството ще означава, че победата ще е пропиляна. Сериозната заплаха от военно управление бе предотвратена, сега заговорниците трябва да бъдат изправен пред правосъдието и върховенството на закона да бъде спазено за всеки", написа в социалната мрежа Twitter Андрю Гарднър от правозащитната организация.

Турският премиерът съобщи още, че един от генералите, взели участие в опита за военен преврат, е убит.

Освен това, към настоящия момент са лишени от званията им петима турски генерали и 29 полковника от въоръжените сили на Турция.

В предотвратяването на опита са взели участие турски военни, поддръжници на президента Реджеп Таийп Ердоган.

За участие в бунта до този момент са арестувани над 1500 души.

По време на опита за военен преврат в Турция загинаха най-малко 194 души.

От тях 104 души са от силите опитващи се да осъществят преврата, а останалите са другите участници в сблъсъците – 41 полицаи, двама военни и 47 цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Сега ще изкажа еретична мисъл: дано Турция да върне смъртното наказание, за да може да се създаде прецедент и у нас да се върне! Колко убийци и изнасилвачи у нас просто плачат за смъртна присъда. Особено, ония "препечените".
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда , че една от целите на този театър е смъртното наказание. Както и много други завоевания на "демокрацията". Тепърва ще видим.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоганчо си прави циркове, ***, нещо се опитва да имитира путин. Пробва простия народ до колко го подкрепят и ся му се отвори шанс да промени конституцията и да превърне туркиа в президентска република. Откакто е на власт само това му е в тиквата как да промени конституцията в своя полза
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган ламти за абсолютна власт и използва всякви методи. Ся му бил виновен някакъв проповедник и иска сащ да му го пратят и да го осъди на смърт. Като е такъв бабаит преди да стигне до проповедника нека първо обеси абдулах йоджалан който е птговорен за смъртта на хиляди, а не даго пази на остров и да го храни
60
1
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Жал ми е за войничетата. Командващият офицер е виновен. Като не стреляте по цивилни гръб до гръб. Докато се измъкнете от ***..
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в Сирия въоръжени групировки се опитват да свалят законното правителство, от САЩ ги наричат "умерена опозиция". Когато обаче същото се случва в Турция, тогава вече е преврат. Що така бе, господа демократи?
58
4
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 7 години
Ислямиститеда си живеят отделно ! Нямат място прихристияните. Ние не се колим----------------------------------------------А, ние българите не се колим разбира се. Ние си имаме по -"префинени " методи за самоунищожение, бедна ти е фантазията. Имаме си такива блестящи "хуманни " и христиански" методи за луквидиране на един "неудобен " човек чрез легализирани институции.и узаконени процедури , за които и дума не обелват "демократичните " медии! А и ако им сигнализираш, въобще не ти отговарят. Не се е случило с теб - не си го разбрал! И Не ти го пожелавам!
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В една книга - "Китайски загадки" се описва точно такова решаване на проблеми - насъскване на тълпата да избие нарочените за виновни, без да се стига до съд и присъда.Много удобно изтребване на неудобните хора.Все повече си мисля, че Ердоган само си организира преврата, за да укрепи властта си и да разкара някои неудобни генерали. А, щели да умрат стотина войника - че нали на тях това им е работата.....
56
2
 
11
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Не са страхливи жени като нас българите.-----------Ако ти си страхлива жена, може.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
правенето на военен преврат означава буквално да си сложиш главата в торбата.трябва да си готов да се разделиш с живота,но трябва и да си готов да пролееш кръв.на горната снимка се вижда как цивилни и полицаи малтретират войници.но ако бяха заговорили оръжията/най-вече танковете/едва ли толкова щяха да се катерят по тях и да развяват байряци.много бельо щеше да е оцветено в кафево!!
54
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е гати диваците... И тия хора искат да влизат в европейски съюз. Те още се колят като прасета. Лошо че ние сме им съседи. И като си помисля че едно време така са колили нашите баби и дядовци. Ислямистите да си живеят отделно ! Нямат място при християните. Ние не се колим
53
18
 
9
 
! Отговори
бг преди 7 години
До Анонимен 63Кой за каквото си е заслужил. Каквото са търсели са го получили. Много ясно, че ще ги заколят. Турците масово гласуваха за Ердоган, а сега някой решава да го свали насла от власт. Турците са истински мъже и вземат правосъдието в свои ръце, когато се наложи. Не са страхливи жени като нас българите.
52
6
 
10
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Диващината е вродена при кривоглавите, дивите животни хищници са по-хуманни от тях!
51
7
 
6
 
! Отговори
Гьочмен преди 7 години
Ердоклан султан на ВАРВАРИСТАН!!!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те вече ги заклаха на моста войничетата, в английския мирър има видео и снимки, не е за гледане ето mirror.co.uk/news/world-news/turkish-soldier-beheaded-pro-government-8433319 и още mirror.co.uk/news/world-news/dramatic-moment-cnn-turk-taken-8432900 и ето още mirror.co.uk/news/world-news/terrified-turks-run-lives-helicopter-8432069
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕрдоКлан(е)
48
3
 
17
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Танте меркел. Хубаво гледай. Ти не си нито европейка нито германка ти си шлампе. Ти напълни европа със тая смет. Немците ще те обесят.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще трепят войничета ли?
46
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците ми паднаха в очите.
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРУТАЛНИ ДИВАЦИ!!!!@