Политиката на САЩ в Сирия се крепи върху опасен разлом

САЩ градят военните си планове върху турско-кюрдската вражда
31 авг 2016 21:50, Елка Василева
153
Политиката на САЩ в Сирия се крепи върху опасен разлом
Снимка: архив, Reuters

Американската военна офанзива за превземане на столицата на "Ислямска държава" - Ракка, може да бъде забавена заради крайно неприятните военни сблъсъци между Турция и сирийската кюрдска милиция, известна като СЗН ("Сили за защита на народа").

За съжаление това е класическа близкоизточна ситуация, при която недоверието между регионалните играчи взема връх над общите им интереси в борбата срещу терористичната "Ислямска държава". И, също за съжаление, това е ситуация, която илюстрира уязвимостта на сирийската политика на САЩ, които градят военните си планове върху коварния разлом на турско-кюрдската вражда, пише Дейвид Игнейшъс, в. "Вашингтон пост".

В разплитането на тази сага нека започнем със сирийските кюрди. Според американски военни експерти те последователно се показват като най-мощната сила в борбата срещу ИД. Прогониха джихадистите от Кобане след ожесточени сражения през 2014 и 2015 г.; през февруари превзеха град Шадади, източно от Ракка; този месец завършиха обкръжаването на Ракка, превземайки Манбидж на север.

Още по темата

Аз се срещнах с някои кюрдски бойци през май в таен американски тренировъчен лагер в Северна Сирия. След като чух легенди за тяхната храброст, можах да си обясня защо наставниците от американските Сили за специални операции се отнасят с такова дълбоко уважение към СЗН и защо те виждат в тази милиция (и в нейната "шапка" - Сирийските демократични сили) гръбнака на предстоящата кампания за превземане на Ракка.

Американската стратегия обаче винаги е "замазвала" една фатална слабост: Турция смята СЗН за крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), която според нея е терористична групировка. Турция стисна зъби и се съгласи САЩ да предприемат бомбардировъчни полети от военновъздушната база в Инджирлик в подкрепа на СЗН и позволи на тази кюрдска милиция да щурмува Манбидж през май. Но беше ясно, че в един момент тази стратегия, изградена на твърде нестабилна основа, ще изгърми.

Фитилът беше подпален от неуспешния опит за преврат в Турция миналия месец. На 24 август, без да предупреди САЩ, Турция започна офанзива в Сирия не само срещу джихадистите от ИД в Джараблус, но и срещу сирийските кюрдски бойци в най-малко осем села южно от града. Усложнявайки още повече нещата, Турция включи в офанзивата си тренирани от ЦРУ бойци от бригада "Султан Мурат". Така американски протежета се оказаха в битка един срещу друг.

И взаимните обвинения започнаха не на шега. Турците настояват кюрдите да се изтеглят от Манбидж и на изток от Ефрат; кюрдите искат турските сили да се изтеглят северно от Джараблус, край границата с Турция.

Демонстрирайки малко близкоизточен политически прагматизъм, вицепрезидентът Джо Байдън, застанал до турски официални лица (при визитата си в Анкара), обяви подкрепа за тяхното нахлуване в Сирия и за искането им СЗН да се изтеглят от Манбидж.

Какво следва? Не е изненадващо, че лидерите на СЗН казаха на служителите от Пентагона, че докато турците не се изтеглят, участието на кюрдите в планираната офанзива срещу Ракка е под въпрос. За нещастие няма друга сила, която да може да превземе столицата на терористите в близко време. Което означава, че крайният резултат може да бъде "отлагане на екзекуцията" на ИД.

Вярно е, че сирийските кюрди може би надхвърлиха териториалния периметър на земята на своите предци, която те наричат "Роджава", но го сториха с мълчаливо американско поощрение.

И това е част от един повтарящ се исторически модел: през миналия век западните сили неведнъж са използвали кюрдски бойци, когато това е служело на техните цели, а после са ги изоставяли, когато съседните страни са възразявали. Така стана след 1918 г., когато съюзниците (победителки в Първата световна война) пренебрегнаха обещанието на американския президент Удро Уилсън за създаване на кюрдска държава. Или пък през 1947 г., когато Иран унищожи кратко просъществувалата Махабадска република. Както и през 1975 г., когато иранският шах позволи на иракския лидер Саддам Хюсеин да се разправи с кюрдите въпреки тайните обещания на американците за подкрепа.

Кюрдският лидер молла Мустафа Барзани каза на моя колега от "Вашингтон пост" Джим Хоугланд през 1973 г.: "Америка е твърде велика сила, за да предаде малък народ като кюрдите." В какво заблуждение се оказа той!

По-честен израз на американската политика бе коментарът, приписван на тогавашния държавен секретар Хенри Кисинджър: "Не трябва да бъркаме тайните операции с мисионерска работа".

Как могат Съединените щати да поставят на здрава основа завършването на кампанията срещу ИД? Вашингтон трябва да помогне за създаване на система за управление след разгрома на "Ислямска държава". Той трябва да подкрепи подновяването на мирните преговори между Турция и ПКК, а също да заяви ясно, че единственото трайно решение е федерализъм, който може да даде на кюрдите, сунитите, шиитите, тюркмените и други малцинства чувство за собственост и контрол в Сирия и Ирак.

Американската военна сила не може да спаси една къща, изградена върху плаващи пясъци. Преди да преминат в настъпление за прогонване на ИД от Ракка, САЩ трябва да формулират ясна рамка на споразумение със съседните държави за това какво ще последва.
 

/БТА/
 


153
Още по темата: кюрдиСАЩТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименАно Умни за 10 години война рашките са загубили при полети в 90% планински терен 150 самолета и 300 хеликоптера. Максимално военните в Афганистан 1986-7 са били 66000. 1988-1990 вече има ефективна тактикаСамо за сравнение СССР Войски в Германия.Тук трябва да се отбележи, че Западната група войски (ЗГВ), както тогава започва да се нарича ГСВГ, се състоеше от 546 200 души, 115 хиляди единици бойна техника, 677 хиляди тона боеприпаси, 36 290 сгради и съоръжения в 777 военни градчета.
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бубареков, рашките не се отказаха заради общественото мнение поради простия факт, че по онова време обществено мнение нямаше. Имаше само мнението на КПСС. Рашките просто ги смазаха и им насладиха комплекс от който не могат да се отърват.
61
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До мда 121Айдее пак Опорно Точков Шепа Талибани(Талибаните се пръкнаха 10 години след СССР бре умник)СССР се ОТКАЗА от Афганистан под натиска на Общественото мнение. Реално вече беше разработена ефективна тактика срещу муджахедите(Тактика "Рамо до Рамо") и беше въпрос на време 70-100 000 муджахеди да бъдат унищожени на части. Освен това за пръв път СССР щабове имаха право да ползват Управляемо и Свръхтежко оръжие. Асимилирате ли какъв взрив е от бомба ФАБ-9000(това е 9 (ДЕВЕТ) тонна бомба)
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 137Ама ти си бил гОУЕм "мозък" бе, човек... Наясно ли си, че хамареканската армия е била нещо като подкрепление на едната воюваща страна - Южен Виетнам, която дава много повече жертви от хамереканците! И двата съюзника губят при това катастрофално... Факт! А освен немците много съюзнически армии дават жертви срещу червената армия - италианци, румънци, унгарци, финландци и т.н. Порови се в гуглето!
59
0
 
9
 
! Отговори
какво търсеха? преди 5 години
Какво търсеха американците във Виетнам?
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Отлагане на екзекуцията на ИД" - това е целта на султана Ердоган! Султана на вмсички мюсюлмани от Атлантическия океан до Индийския залив и завоевател на Европа с помощта на военните мюсюлмански формирования, изпращани в Европа като бежанци от самия него и турските каналджии.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бандитската американска държава се дъри благодарение на промитите мозъци.виетнамците ги направиха хахави.америка е помийната яма на света и в нея нормални хора няма
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
136 естествебо че има и немалко цивилни жертви но съотношението в загуби на жива сила сред армиите е също много голямо . Юрпвери си в гугъла. Така и през ВСВ Четвената армия побеждава Вермахта но на каква цена 2.5 към 1 . Във Виетнам е над 10 към 1 само войници
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135От тези убити виетнамци поне 90% са цивилни жени и деца бе, мозък?! Убити от "демократичните" ти приятели кравари и съюзниците им от Южен Виетнам! Нали войната е на тяхна територия, а не във Флорида! Любимите ти кравари губят войната катастрофално и при това лижат рани до ден днешен...
54
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
133 срещу 1 млн убити виетнамциТова е 1 към 20Никой от вас не посочи победна битка на виетнамците.
53
0
 
10
 
! Отговори
проктолог преди 5 години
58 000 убити американски войници във Виетнам и 60 000 самоубили се в последствие американски ветерани. Това руска пропаганда ли е?
52
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 131 преди 5 години
Виетнамците, естествено, биха тъпите американци във Виетнам! А преди това, на 7-ми Май 1954, в Диен Биен Фу, за загрявка, биха и тъпите франсета - Grande Nation!
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
130 Кога и къде са ги били във Виетнам , посочи битка Те загубиха войната във Виетнам и се оттеглиха главно заради общественото мнение вътре в самите САЩ.
50
4
 
9
 
! Отговори
ген. Во Нгуен Зиап преди 5 години
Какво рискуват Сащ в Сирия? Да ги подуят от бой, както във Виетнам!
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
128 Ще бъде потопен преди да е стигнал Босфора от силите на НАТО
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГАТО ГЕНЕРАЛИТЕ ТИ СА В ЗАТВОРА НА ЕРДОГАН,А НА ЧЕЛО НА ТУРСКАТА АРМИЯ СА ГЕНЕРАЛИТЕ НА ЕРДОГАН,СИ БЕЗСИЛЕН И БЕЗПОМОЩЕН КАТО МИШЛЕ :)))))КОФТИ :))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААААА
47
3
 
1
 
! Отговори
. преди 5 години
До Василев 119Това по Алфа ли ? А, няма начин да е там, понеже по Алфа пускат само за славните победи на ВКС. Май само в главата ти.
46
5
 
10
 
! Отговори
сс преди 5 години
краварите зад океана са много притеснени за 12 часова инвазия на турска армия и превземането на Джераблус само за 12 часа. След това полудяха да не превземат и Менбич и се договориха с Турция ПКК да напусне доброволно Менбич.Турците чакат от 3 дена да напуснат Менбич терористите но те стоят още там. През това време Турция си чисти границата от ИДИЛ за да се получи един коридор от източна сирия на Свободната сирийска армия
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС И САЩ СА СЕ СКАРАЛИ ЖЕСТОКО,САЩ ОБВИНЯВА ЕС, ЧЕ УМИШЛЕНО САНКЦИОНИРАТ АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ :))))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААНАКРАЯ ЩЕ СЕ ИЗЯДЕТЕ ЕДИН ДРУГ :)))))))))))))))))))))))))0
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТУРЦИЯ ЩЕ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА,И СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА, СВАЛИ И РУСКИЯ САМОЛЕТ,МОЖЕ ПАК ДА СВАЛЯ САМОЛЕТИ :)))))))))ВАС ЛИ ЩЕ ПИТА ?????????????КОИ СТЕ ВИЕ ??????????ААААААА ????????ОПРАВЕТЕ СЕБЕ СИ :)))))))))))))))))))))))))))