Съпруги, майки... Ролята на жените за разпространението на крайния ислям

Те защитават често ислямистките идеи незабелязано, но твърди ефективно
2 апр 2017 19:15, Василия Пейчева
89
Съпруги, майки... Ролята на жените за разпространението на крайния ислям
Снимка: Архив, Reuters

Югоизточна Азия дълго време се славеше с религиозната си толерантност, напоследък обаче радикалноислямистките групи стават все по-силни. В тях има и много жени, които разпространяват и защитават ислямистките идеи – често пъти незабелязано, но твърде ефективно, пише "Дойче веле".

През 2008 г. в Индонезия влезе в сила закон срещу порнографията – той забранява всички публични прояви, които биха могли да предизвикат сексуална възбуда. Към наказуемите прояви се числят носенето на къси поли, както и някои традиционни танци с прекалено предизвикателни движения на таза.

Приемането на закона беше още една победа на все по-засилващите се радокалноислямистки течения в Индонезия и Югоизточна Азия. "В защита на закона имаше огромни демонстрации на изцяло забулени жени", спомня си етноложката Сузане Шрьотер, която изследва ислямските общества в Югоизточна Азия. "Жените играят много важна роля за разпространението на салафизма в Югоизточна Азия", посочва тя и пояснява: "Това са жени, които са горди, че забулват лицето и тялото си и се смятат за бойци на салафитското течение в исляма".

Неговите привърженици почитат исляма от 7 век, т.е. от времето, когато пророк Мохамед обикалял земята и въплъщавал истинския, "чист" ислям. Тогава, според салафитите, в света царял ред, докато днес се ширели само разврат и хаос. Салафитската идеология се опитва да спре моралната разруха и пропагандира стриктно разделяне на половете. За жените има дълъг списък от правила какво бива и какво не бива да правят. Забулването на тялото и пространственото разделяне от мъжете са две от основните правила. Мястото на жените е само при жените.

Каква роля им е отредена в рамките на една тъй репресивна идеология като салафизма? Изследване на Института за политически анализи на конфликти (IPAC) посочва, че екстремистката групировка "Дарул ислям" е описал ролята на жената за радикалноислямската идеология като централна – и то още през 80-те години на миналия век.

Ислямските закони се налагат в семейството

Ислямските закони могат да се наложат в една страна, само ако бъдат наложени и в семейството. Само така идеологията може да се разпространи в обществото и да се превърне в крайна сметка в политическа система. Жените са тези, които създават предпоставките за успеха на салафизма: именно те отговарят за възпитанието на децата, а с това и на следващото поколение потенциални джихадисти.

Жените имат голямо значение за разпространението на крайния ислям не само като майки, а и като съпруги. Брачните съюзи в рамките на ислямистките организации гарантират стабилност и увеличават ислямистката мрежа. Въоръжената индонезийската групировка "Джемаа Исламия”(JI) например използва създаването на брачни съюзи, за да засили  присъствието си в области, в които е слабо разпространена.

През 1990-те години радикалната групировка започва да превзема друга ислямистка организация, "Моro Islamic Liberation Front" (MILF), като стимулира браковете между своите бойци и дъщерите на чуждите водачи.

Още преди десетилетия жени започват да се организират в свои групировки, посочва изследването. "Дори в консервативните ислямистки среди на жените се дава това право", потвърждава етноложката Шрьотер. В тези групировки се четат текстове от Корана, заветите на пророците или избрани писания на салафитски лидери - най-често под ръководството на по-възрастните и по-опитни салафитки. В Индонезия се предлагат освен това уроци по писане, в които правоверните мюсюлманки се научават да записват наученото и да го разпространяват сред другите си сестри по убеждение.

"Жените имат огромен потенциал да набират нови привърженици на салафизма", обяснява Шрьотер. Не само чрез срещи по домовете, но и чрез присъствие във виртуалните пространства на социалните мрежи. Фейсбук и сие са станали междувременно незаменимо средство за достигане до жените и спечелването им за салафитската кауза, посочва експертката.

Без да искат, жените укрепват неравенството между половете

Жените в радикалноислямистките организации вършат незаменима работа. И точно изпълва много от тях с гордост. Етноложката Шрьотер разказва за свой научен проект в Южен Тайланд. Южната част на страната се състои от четири провинции, в три от които живеят предимно мюсюлмани. Там салафизмът вече е изместил умерения ислям - именно с помощта на правоверните мюсюлманки, които защитават правото на мъжете на многоженство и проповядват пълното женско забулване, вкл. носенето на ръкавици в тропическите ширини на Тайланд.

"Самите жени разбират салафитската пропаганда като еманципационен проект", установява изследователката в многобройните си разговори с жените. Това е така, защото те играят активна и важна роля. И им е все едно, че покрай това защитават неравенството между половете. Защото вярват, че Аллах желае именно това.

Женски проект ли е радикализирането на Югоизточна Азия? Не, защото нормите, които спазват жените, всъщност са измислени от мъже. "Наръчник по женственост" е най-важното салафитско издание за жени в Индонезия - то се препоръчва изрично от групировката "Джемаа Исламия".

Забулени от главата до петите, жените имат право да се грижат за домакинството - това е техният радиус на действие, според предписанията за ислямска женственост. Мъжете съчиняват посланията, жените ги разпространяват. Не са ли в такъв случай жените главно марионетки? Марионетки са, смята Сузане Шрьотер. Фатално ще е обаче, ако в тази им роля ги подценяваме.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правете любов, а не ислям.
26
9
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
АБСОЛЮТНО ПРАВ КОЛЕГА! А ПЪК И УЖ ПКК Е ПРИЗНАТА КАТО ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ ЕВРОПА...АМА СИ ИЗКАРВАТ И РАЗВАЙВАТ ТАМ ПАРЦАЛА И ПРАВЯТ МИТИНГИ ЗА НЕ...ТО ТОВА Е ЛИЦЕМЕРСКИ СЪЮЗ...ДА ЖИВЕЕ ЕРДОГАН!!! БИЛ Е ДИКТАТОР...ДИКТАТОР Е ЗА ТЯХ, ЗАЩОТО НЕ ИМ МИНАВАТ НОМЕРАТА ПРИ НЕГО И НЕ МОГАТ ДА ГО РАЗИГРАВАТ КАТО КУКЛА НА КОНЦИ!!!
25
1
 
13
 
! Отговори
Мишо Шамара преди 4 години
До всички миуслита, поздрав с песента ми Спрете да дишате!
24
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма умерен ислям! Не може да има и светска мюсюлманска държава, защото религията им не уважава друг закон, освен шериата. Примитивната "религия" на педофила от VII век, проповядваща убийството на "неверници" и насилието над жени, трябва да бъде забранена, защото е античовешка - както е забранен нацизмът.
23
2
 
21
 
! Отговори
O преди 4 години
Такива са си те ислямистчетата, обичат да си живеят ограничено, в мизерия, нищета, да си избиват комплексите върху жените, истински мъже. Само не знам, като спре Америка да ви дава оръжие накъде ще хванете.. може би обратно към козите палатки и керпича без покрив, да си ви е удобно, уютно, мизерно, некъпано, необразовано.. Пък всеки 4 години ще идвате за безплатно месо да гласувате, понеже сте килимчета, ама сте и Българи. А може и да няма вече месце, че както ви е почнал Ердончето..
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХиджраНе разбрах, какво няма да направите с бурката си, госпожо?Няма да я изкарате, в смисъл, че имате бурка, но няма да я покажете на никого ли?
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,разбираемо.Кочовете искат да топнат чушката а "майките на талибаните" им предлагат всичко за което са мечтали- жени,слава,много секс и други удоволствия за нула усилия.Интересно кой спонсорора целият цирк?Дали не са някои богати арабски държави?Това не може да бъде спряно защото на практика в онзи район няма достатъчно голяма сила която да бъде хегемон.А и местните по принцип са си с талибански уклон.Е щом искат да се върнат в 13 век тяхна си работа.По-малко тигри,по-добре.
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Понеже този сайт само копи пейства от западните медии затова сигурно и хал хабер си няма от убития китаец от френски полицай и масовите протести от китайците във Франция. "Свободната" западна медия пише неща само които им изнася, а за негативните неща си затваря очите както спира митингите на Ердоган, но позволява на противниците на Ердоган да си правят всякакви митинги. Демокрация и то голяма...
19
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"кажи кой убива жените с камъни от векове ?"ВЪВ ВСЯКА НАЦИЯ ИМА ХОРА, КОИТО ПОСЯГАТ НА ЖЕНИ...ХОРАТА ПРЕДИ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ НА РЕЛИГИИ И ЕТНОСИ, СЕ РАЗДЕЛАТ НА ДВЕ ИЛИ СИ "ДОБЪР" ИЛИ СИ "ЛОШ"...ТА ПЪК И ВИЕ ИМАТЕ И НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, КОИТО БУТАТ СТАРИ ЖЕНИ!!! СИЛНИ ХРИСТИЯНСКИ МЪЖЕ, А???
18
27
 
6
 
! Отговори
Хиджра преди 4 години
България няма право да се меси в облеклото на мюсюлманите. Никога няма да си изкарям бурката каквото и да ми струва, да му мислят фашистите. И не, не съм туркиня или ромка, а българка.
17
4
 
19
 
! Отговори
Европа е Християнска преди 4 години
И на който не му харесва има още континенти!!!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се върнем в седми век..още вярват в джинове и шейтани, п***р***зитират на гърба на цивилизацията, не са способни сами да произведат и прашка, мързеливи и необразовани...светът е пренаселен...за какво са ни!?!
15
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"кой убива жените с камъни от векове "В КУРАНА НЯМА РЕДЖМ.ВСЯКО СТАДО ИМА ЧЕРНО...НЯМА ХРИСТИЯНИН АКО ГО ПИТАШ, КОЙТО БИЕ И УБИВА ЖЕНИ ЛИ??? ЗАЩО ОЧИТЕ ВИ ВИЖДА САМО ЧЕРНОТО В НАЩО СТАДО???
14
4
 
10
 
! Отговори
за 14 преди 4 години
Кой го създал Краварника е на 300 год държва радикалния ислям е на хиляди години я ми кажи кой убива жените с камъни от векове ?
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АСЪЛ ФАШИСТИТЕ СА ЕВРЕИТЕ, АМЕРИКА И ЗАПАДНЯЦИТЕ.КОЙ СЪЗДАДЕ РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SURAYИскаш, ама няма.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България пък палим католически църкви!! Скоро и католически глави ще падат!!
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямистите са фашисти и убиват евреите и другите неверници Хитлер ряпа да яде пред ислямския фашизъм
9
1
 
25
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън преди 4 години
Кой ще ги храни тези?Получава се следната ситуация -мъжът ще има няколко съпруги, всички те ще си стоят у дома. Всяка една от тях ще роди толкова пъти, колкото пъти забременее, защото салафитите считат, че е грях използването на контрацептиви.Мъжът как ще успее да изхрани цялата пасмина? Като ги поставят зад решетки и всеки, който иска, ще може срещу заплащане да види група примитиви, живеещи през 21-и век в Тайланд по правила от 7-и век, подходящи за арабската пустиня. С една дума, зоопарк.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖИВЕЕЩИТЕ КИТАЙЦИВЪВ ФРАНЦИЯ СА ИЗЛЕНАЛИ НА ПРОТЕСТ...ОТ НЯКОЛКО ДНИ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ПОЛИЦАИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ...ЗАЩО МЪЛЧАТ ПРОДАЖНИТЕ ЗАПАДНЯЦИ, ЛИЦЕМЕРНИ СЪЩЕСТВА!