ЕК: България приема твърде малко мигранти по квотите

Сделката за мигрантите с Турция работи, отчете Брюксел
12 апр 2017 15:23,
75
ЕК: България приема твърде малко мигранти по квотите
Снимка: архив, Reuters

Противно на всички твърдения споразумението с Турция за спирането на миграцията работи и дава добри резултати. Това заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Броят на нелегалните имигранти, влизащи през егейските острови, е спаднал драстично, 4518 сирийски бежанци са приети в ЕС по схемата 1:1 за върнатите обратно от Гърция в Турция.

Брюксел отчете днес изпълнението на квотите за преместване и презаселване на бежанците и посочи България заедно с Хърватия и Словакия като държави, които не се справят добре със задълженията си.

София остава с 29 преместени бежанци от Гърция, като от миналата есен не е приела нито един нов човек. Според решението за квотно преразпределение на 160 000 души България се е ангажирала да приеме още 831 бежанци от Гърция и още 471 от Италия до края на септември. Отделно правителството е обещало да приеме още 50 души от бежанските лагери в Турция, Ливан и Йордания, което също не е направено.

Въпреки това Европейската комисия отрече днес да е обсъждала спиране на фондове на държавите, които не изпълняват задълженията си.

"Аз не съм тук да наказвам, а да убеждавам", заяви Аврамопулос. Според него атакуването на държави, които не се справят, няма да донесе добро за бежанците.

Междувременно, 14 000 бежанци в Гърция и още 3500 в Италия са готови за преместване във вътрешността на ЕС.

Еврокомисията отчете през март рекордно изпълнение с 3465 бежанци, прехвърлени в нови държави от Гърция и Италия.

"Ако върви така, съм оптимист, че до края на септември ще можем да справим при положение, че всички държави се напрегнат", заяви еврокомисарят.

За 2 г. от въвеждане на квотите те са изпълнени на 17%, като предстои да се намери място на още 98 255 бежанци.

Европейската комисия даде указания на правителствата на 28-те да усилят грижите за непълнолетните имигранти, които не са придружени от възрастни. 1 милион такива са поискали убежище в ЕС през последните 2 г. В инструкциите Брюксел настоява непълнолетните да получават моментално закрила, след като бъдат регистрирани и да бъдат настанявани в специално пригодени места в приемните центрове. Всеки център трябва да определи човек, който да се грижи за закрилата на децата, а те да получават възможно най-бързо наставник.

Европейската комисия обеща финансиране за правителствата и неправителствените организации, които се захванат с осигуряване на достъп до образование и здравни грижи за непълнолетните непридружени имигранти, както и да им осигуряват приемни семейства. Административното задържане на деца в центрове от закрит тип трябва да става само в краен случай и за кратък период, се казва още в препоръките.
"Храната и леглото не са достатъчни. За тези деца е нужна стабилност и перспектива за интеграция", заяви комисарят за правосъдието Вера Йоурова.

Брюксел смята, че проблемът с непридружените непълнолетни е сериозен, като 10 000 такива лица са изчезнали и се предполага, че може да са жертва на престъпления, експлоатация или да са под влиянието на радикализирани ислямисти. Повечето непълнолетни изчезват през първите 48 часа, след като влязат на територията на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
men преди 7 години
те па ше останат в мутроландия и ше бачкат за по 500 лева... ше ги похрантутим известно време и след това ще духнат. въпреки проверките по шенген които направиха уж заради фалшивите атентати пак ще налазват.
55
0
 
3
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
Ето една полза от българсия мързел и лъжливост..
54
2
 
3
 
! Отговори
oOo преди 7 години
Не знаят ли че българите само приказват и нищо не правят.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо да приемаме и повече, но да живеят като български учител - пенсионер
52
0
 
8
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
И при СССР-а, СИВ-а и Варшавския договор нямаше такъв диктат, унижение и поробване! Не смятам, че са били хубави и демократични, просто казвам, че от трън се насадихме на глог.. ..а и още какво ни се готви, дано оцелеем!
51
0
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България "Изборът на хората" 04.05.2017г.пл. "Народно събрание"Стига са се подигравали с народа!Ти решаваш!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статия "AUSTRIAN police warn blonde-haired women to dye their hair dark so as to be less appealing to Muslim rapists"Австрийската полиция препоръчва на русите жени да си боядисват косата тъмна, за да са по-малко привлекателни за мюсюлманските изнасилвачи ... В Осло (клипчето долу) е същата история. Импотентните либерас*ки държави са в тотален упадък - могат да ги изнудват всячески, но не и да защитават гражданите си.
49
0
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Тия т.нар. мигранти явно нещо замислят. Все към Европа бягат. После ги интегрират, натурализират и др. такива модерни работи. И след някоя година, хайде атентатче. Разбирам, че това са м.ъ.ршите от стадото, но нали разузнавателните служби получават заплати за това да отсеят г.нилото от здравото. Не знам кой ни прави квотите, но си мисля, че вместо да ни дават акъл, по-добре да дадат пари. Че сме в трета глуха линия на ЕС
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представете си гладен бездомник, който проси на улицата, но ... има претенции към храната, която му носите.Същата е ситуацията с тези "бежанци". Уж "бягат от война", но масово не искат в съседните Турция, Йордания, Ливан и Израел, където няма война. Тези "права" трябва да имат някакво ограничение, а не да се простират до безкрай. След като нормите на ООН не действат добре, да ги променят и да са задължителни за всички, а не за който иска.Който направи войната в Ирак, трябва да поеме финансовата тежест за издръжката на бежанците. Иначе се получава, че един троши, друг плаща.
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не може да намери по 300 лева за пенсионери . На фона на тази мизерия само имигранти ни трябват.
46
0
 
12
 
! Отговори
комшията преди 7 години
да ги приемаме, ама българския им е труден и не искат да го учат, предпочитат западните езици и натам ги влече повече.
45
0
 
19
 
! Отговори
Ей Мерк-л преди 7 години
който си ги е канил, да си ги приема.Ние в България не сме ги канили и не ги искаме.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прод. към 505.Хората, които пристигат, са без каквито и да било документи за самоличност, а претендират за права по конвенциите на ООН. Какви документи за безвизово пътуване им се издават и гарантира ли ЕК или Меркел кой какъв е?
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 441.Значи ЕК защитава регулации, които очевидно не действат. Както и Шенген е спира да действа, понеже противоречи на националната сигурност на държавите-членки. (Освен това ЕК е орган, който не се избира пряко от европейските граждани, т.е. има слаба представителност.)2.Русия, Турция, Етиопия например не са членове на ЕС, но ЕС им отправя упреци.3.САЩ също не е член на ЕС, а упреква Унгария за университетите на Сорос.4.А Меркел от чие име канеше мигрантите - от свое, на Германия, на ЕК или на ЕС?5.Хората, които пристигат, са без каквито и да било документи за самоличност, а прете
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От доста време не бях ходил на Женския пазар, но като видях в какво се е превърнал... Направо в зоопарк, пълно с араби, говорят силно, някой са голи до кръста, и като мине някоя жена я гледат като лъвове антилопа! И на всичко отгоре искат още да ни оставят араби и неегрри насила от ЕС! Защо пък неггрри от Италия ще ни вкарват? Сигурно за по разнообразен зоопарк, ле -ле ужас чака ни много лошо бъдеще!
41
1
 
14
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Оппаааа, Мошетата тръгнаха окончателно да ни бастисват държавицата... Хасан ще помага! Ще има грантове за всички, които ръкопляскат!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВА ДА ПРАВИМ НЕ СМЕ АЛЧНИ И НЕ ИСКАМЕ НИКОЙ ДА РАБОТИ ЗА НАС и сами ще си правим децата
39
0
 
4
 
! Отговори
Хуморист преди 7 години
До мислещ доброто на БГПреди да се пристъпи към тази стъпка трябва да се намери подход към Тръмп и да му се обясни, че има такава държава като България. Иначе няма как да направи обръщение за нещо, което не знае че съществува
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам - мюсюлманите в Европа се оплакват, че са тормозени от ислямофобия, ксенофобия и расизъм, че не им спазват правата и няма подходяща работа за тях, а продължават да прииждат. За какво идват в тези лоши християнски недемократични държави, а не ходят в Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Оман, Бахрейн, Турция, Иран - богати мюсюлмански държави, където възгледите им ще са на почит?
37
9
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 42Може би не казват на САЩ и на Канада, защото те не са членове на ЕС. Европейската комисия засега следи само за изпълнението на европейското законодателство. Освен това България се е съгласила с тези квоти, а сега се разсейва тарикатски.