Троянски кон в ЕС? Проблемът с руското влияние у нас

Марк Галеоти с коментар по темата пред Bloomberg TV Bulgaria
11 сеп 2017 17:15,
455

Проблемът с руското влияние в България от една страна се крие в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.

Това каза за "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти. Той е автор на доклада "Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

"Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз", посочи събеседникът в предаването.

"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали, многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка", добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние?

"На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България, те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС", каза още Галеоти.

"Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИНА ОБИЧА ЧЕТИРИ ДЪРЖАВИ - ГЕРМАНИЯ, РУСИЯ САЩ И ИСПАНИЯ.
37
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Добави и ЕС, които ще ни заставят икономически и политически да приемем, неинтегрируеми "бежанци" . Които всъщност идват за безплатен обяд, ако те споделяха традиционните европейските ценности нямаше да имам нищо против, но не е така.
36
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е проруската, антибългарската и антиевропейска агитация да бъдат обявени за национално опасни и да се наказват с пет години затвор за първо провинение. При рецидив - лишаване от гражданство, конфискация на имота и експулсиране в Русия!
35
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До АнонименДоговорът от Лисабон изменя настоящите договори за ЕС и ЕО, без да ги замества. Загрява ли ти реотана изобщо, ***?
34
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Израел е най-агресивната арабска страна.
33
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има две империи-вампири, които паразитират от векове и пият българска сиромашка кръв - турската и руската. В днешно време турците го правят идеологически, чрез чалга-културата, а рашките икономически, чрез тоталната ни зависимост от енергийни ресурси.Имат си и политически лобита. Руското далеч изпреварва турското.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали не са едни 492 мил. златни франка поискани от Високата порта породи това, че България е обявила своята независимост...Пиле, ти знаеш ли кога България обявява независимост и кога е изплатен окупационният откуп?Има малко разминаване в годините ама без да си чело няма как да го знаеш.
31
0
 
12
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали, многото руски бизнес."......,аПрезидента и Премиера на България са на руски адрес: бул. Княз Александър Дондуков - Корсаков 1 и 2
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля моля, без плагиатстване от ген. Де Гол със заглавието. Ама го е казал по друг адрес.
29
15
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
БЪЛГАРИЯ ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ПРИЕТА В ЕС ,ТАКА РУСИЯ НЯМАШЕ ДА ИМА САТЕЛИТ В ЕС !ЕС ПОНЯКОГА ПРАВИ НЕЛЕПИ ГРЕШКИ ! ЕС ИСКА ОТ ТУРЦИЯ ДА СПАЗВА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ,НО ЗА БЪЛГАРИЯ ЕС СИ ЗАТВОРИ ОЧИТЕ ! БЪЛГАРИЯ НЕ ОСЪДИ НИТО ЕДИН ВИНОВНИК ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС ,САМО СЕ ПРОТАКВАХА ДЕЛА ЗА ПАРЛАМА ,НО РЕАЛНО ОСЪДЕНИ НЯМА ! МИСЛЯ СИ ДА НАЕМА ЕДИН АДВОКАТ ТУРЧИН ОТ ГЕРМАНИЯ И ДА СЕ КОНСУЛТИРАМ С НЕГО МОГА ЛИ ДА ОСЪДЯ В СТРАСБУРГ ЕС ЗАТОВА ,ЧЕ ПРИЕ БЪЛГАРИЯ !
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Зозо Във предишният договор за ЕС знамето съществува,но в лисабонският договор съвсем съзнателно клаузата за знамето на ЕС бе премахната . Затова ти питам за Лисабонският договор който в момента е основополагащ за ЕС.
27
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам Русия, България и всички държави но мразя агресивната военнолюбива политика на САЩ и НАТО, и най мразя наркозависимите двуполови сороски драскачи в софия.
26
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТо добре че във войната срещу турците са се били за нашето освобождение англичани,французи ,американци. От всички загинали те са 99%. нали така Г У Р Б Е Т Ч И Я.
25
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯСъщо така при "освобождението" на едно село, освободителите /чеченчи/ първо попитали къде е джамията да се молят. За учуда на посрещачите.
24
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До АнонименИстория на европейското знамеИсторията на знамето започва през 1955 г. Съветът на ЕвропаТърсене на налични преводи за тази връзкаEN , който защитава човешките права и подпомага европейската култура, приема настоящия дизайн за собствена употреба. През следващите години Съветът на Европа насърчава нововъзникващите европейски институции да приемат същото знаме.През 1983 г. Европейският парламент решава, че знамето на Общностите трябва да бъде знамето, използвано от Съвета на Европа. През 1985 г. то е прието от всички лидери на ЕС като официална емблема на Европейските общ
23
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпите и платени Соросоидчета отново в атака... Плюйте, още малко ви остава.
22
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** за какво България е платила златото на Русия ? За освобождението или за нещо друго ?Дали не са едни 492 мил. златни франка поискани от Високата порта породи това, че България е обявила своята независимост,и първоначално дълга е поет от Русия.Но когато България поема откровена политика срещу Русия тя си поисква парите.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си умреш нещастен
20
30
 
16
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ РУСКАТА ДЪРЖАВА ИЗПОЛЗВА УКРАИНЦИ ,ЧЕЧЕНЦИ И МНОГО ДРУГИ ,А ЧИСЛЕННОСТА НА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ Е МНИНИМАЛНА ,МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ 0 % ! РУСНАЦИТЕ НЕ ПОЖЕЛАХА ДА УМРАТ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ , ТОВА ГО СТОРИХА УКРАИНЦИТЕ ,ЧЕЧЕНЦИТЕ И МНОГО ДРУГИ ! " ДА ЖИВЕЕ БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД ,ДА ЖИВЕЯТ БРАТУШКИТЕ " !ВЕДНЪЖ ДА ВИДЯ ,ЧЕ НА БЪЛГАРИТЕ ИМ Е ДОШЪЛ АКЪЛА В ГЛАВАТА ,ЩЕ БЪДА НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА !
19
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
западна Европа отива към разруха желанието им за евтина работна ръка ще ги унищожи след най много 40г ,Германия днес и преди 20г има голяма разлика казват германците а и аз го виждам защото съм бил там в 1997г