Норвегия: И дума да не става за края на социалната държава

Ерна Сулберг иска да е "нормалният" премиер на страната
12 сеп 2017 21:31, Елка Василева
16
Норвегия: И дума да не става за края на социалната държава
Ерна Солберг. Снимка: архив, Reuters

Норвежката Ерна Сулберг, която бе обезсмъртена как играе Покемон Го в парламента или целува тюлен, иска да е "нормален" премиер, един сигурен избор в несигурни времена.

След победата й на вчерашните оспорвани избори 56-годишната лидерка става първият консерватор, който печели два поредни парламентарни вота за повече от 30 години в богатата на петрол Норвегия, пише Франс прес.

Сулберг извоюва тази своя победа с обещанието за успокоителна приемственост след четири години, през които тя, начело на коалицията с антиимигрантската Партия на прогреса, се бореше срещу кризите: тази в петролния сектор, предизвикана от спада в цените от лятото на 2014 г. и тази с мигрантите през 2015 г.

"Получихме подкрепа (от избирателите) за още четири години, защото постигнахме обещаните резултати", каза тя снощи пред свои поддръжници.

Сулберг обаче я очакват тежки преговори, за да си осигури солидарно и стабилно мнозинство в парламента: подкрепящите я две малки десноцентристки партии - християндемократи и либерали - заявяват все по-остри несъгласия с Партията на прогреса по теми като климата или бежанците.

Родената в западния град Берген Ерна Сулберг е втората жена премиер в историята на Норвегия след Гру Харлем Брундтланд.

След дълго следване на политология и икономика тя става депутат на 28 години и напуска парламента чак когато влиза в правителството.

Спечелва си прякора "Желязната Ерна" за проявената твърдост в справянето с имиграционните въпроси като министър на местното самоуправление между 2001 и 2005 г.

В същата година тя едва се разминава със свалянето си от лидерския пост на консерваторите само година, след като го беше поела, заради плачевни изборни резултати.

Тогава тя променя официалната партийна линия и поставя ударението върху социалните въпроси. "Хората, а не парите" става неин лайтмотив.

За тази политически близка до Ангела Меркел жена не може и дума да става да премахне социалната държава, на която толкова държат сънародниците й. Кредото й е по-скоро да понижи данъчния натиск и да отдели повече място на частните фирми в обществените услуги, за да ги направи ефикасни.

Съчетавайки добро познаване на проблемите и непринудено поведение, тя разширява електоралната база на консерваторите и връща на норвежците желанието да гласуват за една леко прашасала и скована партия.

Омъжена и майка на две деца, тази едра блондинка се оставя да бъде снимана как скача на мини-батут сред бъркотията в дома си, където дъската за гладене е поставена до скромна дървена етажерка с бутилки алкохол.

И това дава резултати. През 2013 г. тя идва на власт заедно с популистите от Партията на прогреса, които са неудобни, но необходими съюзници. Критиците я упрекват, че тя не ги озаптява достатъчно.

Извършена по време на предизборната кампания анкета показва, че, обръщайки стереотипните роли, тя е с много по-"народен" имидж от съперника си либерал Йонас Гар Стьоре, което е предимство в тази силно егалитаристка страна.

"Шефката на консервативната партия е смятана от мнозинството хора за уравновесена, интелигентна, близка до народа и весела. Всъщност никой друг партиен лидер не е възприеман като по-близък до хората", отбелязва сп. "Кампание".

Ерна Сулберг притежава силен състезателен дух и обича виртуалните игри. Виждана е да играе Покемон Го на смартфона си на парламентарно заседание или по улиците на Братислава между две срещи по време на официално посещение.
 

/БТА/


16
Още по темата: НорвегияЕрна Сулберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
19
 
! Отговори
СС преди 3 години
А след няколко години, когато излезе от затвора, Брайвик - Президент!! :)
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре да скача на батут и да играе игри на смартсона, вместо да се чуди като нашите политици каква схема да измисли за да окраде народа и да си купи нова яхта.
12
0
 
19
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Весела норвежка... Смее се по веднъж на сезон (или е прекалила с картофения самогон, типичен за Берген)
11
4
 
22
 
! Отговори
бг преди 3 години
И тази е слуга на масоните. Целта на социалната й държава е да се изхранват арабухите.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В същата година тя едва се разминава със свалянето си от лидерския пост на консерваторите само година, след като го беше поела, заради плачевни изборни резултати.
===
В тази медия работят абсолютно неграмотни индивиди. Преобладават незавършилите начално училище и чалгарите.
9
0
 
25
 
! Отговори
Гол Ям Праз преди 3 години
Ще нахранят половин Африка и Азия, както е тръгнало. До 50 г някогашната хубава страна Норвегия ще е блед спомен.
8
0
 
22
 
! Отговори
F преди 3 години
До Консерватор

Щом богати за теб са тези на заплатка, макар и по-висока от тази на посредственяците, представям си и на теб колко ти е акъла.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от комунисти!
6
0
 
26
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Популизъм отвсякъде, как се е справила с имигрантската, след като Норвегия е една от страните с най-много изнасилвания с участие на чалмуги.
5
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бели хора ама не за дълго.Като раздават на корем тлъсти социални помощи и масово са с по 1 -2 деца веднага ще ги налазят ония с по 6-7 жени и 20 деца.А и петролът в бъдеще не го чака много търсене.
4
1
 
29
 
! Отговори
КОМУНИЗЪМ ЛИ ? преди 3 години
Я и кажете че не познава светлия бъдещ социализъм и комунизъм !! Хайде де , кажете и го !!!
3
5
 
45
 
! Отговори
Консерватор преди 3 години
Браво, поздравления за победата! А иначе социалната държава е в самата основа на европейския консерватизъм, още от 19 век. Така че не се учудвам, че хора които са чели повече от една книжка, са наясно с тази работа. Само у БОЙКОБОРИСОВО ще си кютаме на 10% данък и бедните ще издържат богатите.
2
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тази мигрантите нямат никакви шансове.
Пък и Норвегия не е член на ЕС и затова юнкерчето нищо не може да и направи.
1
1
 
46
 
! Отговори
А Н Т И преди 3 години
Бели хора в бели държави.