Разбилият се украински самолет улучен от ракета руско производство?

Комисия ще търси останки от нея на мястото на катастрофата
9 яну 2020 15:07, Елка Василева
224
Разбилият се украински самолет улучен от ракета руско производство?
Володимир Зеленски. Снимка: БГНЕС

Съветът по национална сигурност и отбрана на Украйна проучва версията за поразяване на украинския Boeing при излитането му на 8 януари от летището в Техеран с ракета от зенитно-ракетен комплекс „Тор“ руско производство. Това заяви секретарят на съвета Алексей Данилов, цитиран от ТАСС.

По решение на украинския президент Володимир Зеленски в Техеран е пристигнала държавна комисия, която ще разследва катастрофата на Boeing на „Международни линии на Украйна“ заедно с компетентните органи на Иран.

По думите на Данилов „сред основните версии е поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително ЗРК „Тор“, тъй като информация за откриване на отломки от ракета близо до мястото на катастрофата вече се появи в интернет“.

Още по темата

Освен това, посочи Данилов, се проучва възможността за сблъсък на самолета с безпилотен летателен апарат или друг летящ обект, версии за разрушаване и взривяване на двигател по технически причини, евентуален взрив вътре в самолета в резултат на терористичен акт.

В момента украинската комисия съгласува с иранските власти възможността за отиване на мястото на катастрофата и възнамерява да търси отломки от зенитна ракета.

Зенитно-ракетният комплекс „Тор“ е разработен и приет на въоръжение в СССР през 1986 г. Производството на модифицирани версии на този комплекс продължава и в момента в Русия. Комплексът може да поразява цели на разстояние от 1 до 16 км и височина от 10 м до 10 км. По данни от открити източници комплекси „Тор“ имат на въоръжение армиите на поне 11 държави, включително и Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Чебурашка"До БобиВсичко написано от теб е една огромна руска лъжа"Разбери Умнико - зад всяко написано от мен ТВЪРДЕНИЕ седи или РЕАЛНО доказателство като Архиви на завода които доказват че ракетата е Украинскаили Физическо доказателство, което може да се провери съвсем лесноУважавам хората които вярват в някаква идея(дори и в Бог) но в съда важат ДОКАЗАТЕЛСТВАТАА ако "доказателствата" на обвинението не издържат на ПРОВЕРКА(колкото и да са абсурдни) тогава какво - продължаваш да вярваш
79
1
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
А такааа, ами сега !
78
4
 
18
 
! Отговори
Вуна преди 4 години
Така наречените уркаинци са по измислени параноични от така наречените македонци.
77
5
 
16
 
! Отговори
джо преди 4 години
Хайде , почна се..... Щом разбилия се самолет е Украински, то задължително трябва да падне от Руска ракета. Още няма разследване, обаче "експертите" са разгадали всичко само от снимките. Ами защо тогава да се прави такова? Направо да се направи една декларация , че от днес нататък за всеки паднал Боинг са виновни Руснаците, Китай и Иран. Та така ще спим по - спокойно, зер лошите сме ги разкрили.
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО ФАШИСТА ЧЕБУРАШКАТой е обикновин миз*рник на хранилка от посолството на ФАЩ
75
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Чебурашка"Бубенце, твоята позиция отдавна ни е известна. Едно към едно с руската и е пълна лъжа."Пак и отново питам кое от казаното от мен е ЛЪЖА? И защо смяташ така с АРГУМЕНТИ напиши.Още въпросчета питам:Записите на т.н. Сепаратисти Оригинални ли са или са Оригинално Сглобени?Снимките на БУК Оригинални ли са или са Оригинално Фотошопнати?Записите на руските РАДАРИ - и то не какви да са а на най-ниско ниво без прилагане на филтри и обработки защо не е взето отново в предвид?
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм си и помислял друго.
73
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ех от кога я чакам тази версия ...сутринта поне 5 различни западни агенции твърдяха, че не е ударен от ракета, а сега вече имаме марка модел и производителиранците да проверяват джобовете на украйнската комисия, че не се знае какво ще излезе от тях в точката на катастрофата
72
6
 
10
 
! Отговори
кубанская столица преди 4 години
Всичко с връзки на украинско, нищо не е жалко.Сами украинци и са сбили самолета
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е щом не им е гръмнала електроцентрала като по съветско време съвсем нищо им няма, нищо че зеленият полицай отгоре се нерви много
70
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието е манипулативно.Тор е зенитно-ракетен комплекс произвеждан от СССР, така че ракетата (ако има такава) е съветско, а не руско производство.
69
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ц, Путин е лицемер, докато се среща с таксиметраджията удря по украински самолети, защото след цайсатия полски диригент нещо се изнервил и на украинските му френдове в последно време
68
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само руска ракета може да свали самолет и лично изстреляна от Путин.
67
7
 
22
 
! Отговори
сящ са убийци те преди 4 години
Не вили се струва че това вече сме го виждали над източна Украйна,сваляш самолет и обвиняваш неудобната страна и се почват санкции и тн.?
66
6
 
23
 
! Отговори
коджа сикли преди 4 години
прости американофилчета ей,какволи не правят че да си получат надника,смъкнете си и гащите че да ви го мушнат целия и да вземете някой лев повече
65
14
 
13
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Чебурашка"За малайзийския Боинг единствено руснаците и русофилите се правят, че няма нищо доказано. Истината е, че е свален от руски военни."Добре Чебурашка обясни следните факти:1. Ракетата указана от Холандците по серийни номера се оказа Украинска2. Сателитни снимки САЩ - Няма3. Записи радари, разговори и самите РВД служители от Украйна - Няма4. Комп Симулация за поразяване на МН17 в Холандия се прави с модел на Американска ракета - ???5. Алмаз направи НАТУРЕН ЕКСПЕРИМЕНТ - е и кво?
64
6
 
17
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Никой не може да ме убеди, че този инцидент е случаен ! Точно пък в такъв момент ..."Инциденти с Б-737 само за един месец назад2020-01-08 - В Иран със жертви2020-01-07,052001-12-29,29,27,24,22,18,10Общо 10 инцидента - източник Aviation Safety Network
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До свидетел идиотПри Чебурашка. Бъди настоятелен!
62
4
 
24
 
! Отговори
свидетел идиот преди 4 години
Аз лично видях как Путин стреля с руска ракета по самолета. Сега къде да отида да ми платят за показанията?!
61
1
 
8
 
! Отговори
zed преди 4 години
Засега не виждам обвинения а също и вероятност Русия или Путин да имат нещо общо със случая. Украинците казват че проучват вероятността, което е логично, като се има предвид че там са се водили интензивни ракетни битки, само няколко часа по-рано.И да, иранци, а и други нямат ""интерес"" от сваляне на граждански самолет. Евентуално, ако такъв е случая, който за момента не е обявен за такъв, би ставало въпрос за трагична грешка. Но би могло и трябва да се разгледа и тази вероятност